fredag 18 mars 2011

Låsningar och isgator


(Foto från Dalarna) Vi tror att Sandras pollenallergi har satt igång, så det är väl lika bra att börja med allergitabletterna, gissar jag. Hon blev svullen i ögat efter utflykten i onsdags, och hon är ju allergisk mot gräspollen. Kanske även mot hö då(?) Men eftersom det inte hade gått ner igår kväll så kanske det börjar komma nåt i luften med, så idag får hon en tablett till frukosten så får vi se om det ger sig.


(Foto från Öland) Igår tog vi en prommis, Göran och jag, medan Sandra var i skolan. Det var halt, kan man säga… Alltså, det gick knappt att gå ens, så vi travade i snövallen den mesta tiden och fick väl rätt bra motion då.

Göran tänkte ju positivt medan jag var lite mer realistisk… Han trodde att isen skulle vara borta bakom nästa krön… och vid nästa… och nästa... Jag ville vända långt tidigare, men tillslut insåg han också att det inte gick att komma längre när även vallarna på sidorna var stora isberg, haha!

Det hade varit enklare om vi vänt direkt… Men, som sagt, motion blev det! Och slutade frysa gjorde jag! Och hem kom vi med armar och ben hela :)

Lagom till Sandra skulle komma hem, kom tröttheten ikapp och jag kände av den tidiga morgonen. Men då var det ju så dags. Det blev tidigt i säng istället, men Sune tyckte att det var dags att gå upp vid fyratiden imorse. Nåja, en timme längre än igår iaf, man får vara tacksam över varje minut :)


Sandra var iaf en solstråle, när hon kom hem och allt gick bra ända tills det var sovtid. Jag satte timstocken (ett tidshjälpmedel) på 20 minuter, som jag gör varje kväll när det snart är dags att släcka lampan. Sandra sitter och leker i sängen ett tag först, innan jag kommer med timstocken.

Men så blev hon orolig och började stampa med fötterna kasta gosedjur och gnälla otåligt. Så jag fick gå dit flera gånger för att försöka lista ut vad som var fel. Hon kan nämligen oftast inte säga det, särskilt inte när hon är trött.


(Foto från en husvagnssemester) Fast det är en balansgång, för kommer man för nära så blir det lätt utbrott. Ibland är det bättre att avvakta. Men jag märkte att det var något och efter ett tag gissade jag att hon behövde gå på toa.

Hennes rutin är att städa, gå på toa och släcka lampan när timstocken piper. Men nu var det väl minst en kvart kvar innan den skulle pipa, så jag sa att hon kunde gå på toa direkt och fortsätta leka en stund till sen. Men det blev ju fel det!

Som tur är har vi en extra timstock i skolväskan, så jag bytte ut den och satte den på fem minuter istället (den är jättesvår att stänga av, nämligen). Fem minuter är minsta tiden så kortare kan man inte ställa den på, men så fort den pep och Sandra hade varit på toa så blev hon lugn igen.

I såna situationer förstår man hur svårt hon har det och hur det kan låsa sig för henne. Det gäller att läsa av henne rätt, och känna henne väl. Man måste alltid bereda vägen åt henne och hon klarar inte såna saker som att gå på toa eller dricka vatten av sig själv utan man måste finnas där och hjälpa henne på traven.

Tack och lov så förstår dom på F-kassan att även sån hjälp kräver en assistent. Förut var det bara handgriplig hjälp som räknades. Om man behöver mata, t.ex. Och hur lång tid det tar att knäppa upp byxorna och sätta personen på toaletten.

Skulle det vara så, så skulle inte Sandra få nån hjälp, och fick hon inte hjälp så skulle hon inte ens kliva ur sängen på morgnarna, även om hon kan det, rent fysiskt. Här är det ju den psykiska hjälpen som behövs. Den är inte tung för min rygg, men huvudet blir väldigt trött av att ständigt vara med, ja, helst före i tankarna...

Nåja, nog om det. Idag ska Göran jobba och jag ska slappa. Jag har inte några större måsten, förutom dom vanliga förberedelserna, så jag tänker allt njuta av egen tid så här sista rasten innan helgen.


(Foto från Aalborg zoo i Danmark) a frågade lite om skolan, ifall alla elever har begåvningshandikapp och om det finns elever med lättare autism. Jag är inte så insatt i dom andra eleverna och jag vet inte vad dom har för diagnoser, men Sandra går i en träningsskola för elever med autism. Så dom flesta behöver ju mycket stöd och anpassning.

På söndag är det sista chansen om ni vill vara med i tävlingen. Klicka på tulpanerna till höger och skriv en kommentar.

Jag önskar er en skön fredag och trevlig helg!

♥ Kram ♥

9 kommentarer:

Maritha sa...

Vad bra att du hade en extra timstock så du kunde bryta oron.

Hopaps du kan vila idag så du är pigg inför helgen och sedan blir det väl helg för er på måndag igen!

Halgkram Maritha

Mia sa...

Ja ibland får man använda små knep för att komma ur sådana där situationer. Viggo kan vara lite likadan fast han intelligensmässigt "borde" förstå tycker man. Om man tex gör något i fel ordning blir det utbrott vid läggdags och han kan inte varva ned. Men vi läs oss så sakta. Tur vi har varandra på nätet. Jag lär mig massor av dig Nina:-) Och helt underbara bilder på "lilla"Sandra. Söt som socker. Kramisar Mia

Anonym sa...

Vilken promenad, puh! Tur att ni inte halkade omkull.
Så svårt det måste vara att komma på vad de olika låsningarna beror på. Jag tycker att ni är otroliga som lotsar Sandra så bra genom hennes svårigheter. Det är verkligen inte lätt att veta var man ska börja fundera ibland när det blir tokigt.
Såklart att du blev trött lagom till Sandra skulle komma hem, men du har ju inte direkt nåt val utan det är ju bara att köra på. Hoppas du fick sova gott inatt istället.
Kram på er och ha en mysig fredag!
Lena

Annelie L sa...

Du är så duktig med Sandra, du vet vad hon behöver och kan läsa av henne rätt. Hon har tur hon, som har fått en så fin mamma och du har tur som fått en så fin dotter som Sandra <3 Härliga sommarbilder på en underbart söt liten prinsessa.
Kram till er alla tre och en liten klapp till Sune, han är för mysig.
Kram Annelie

agneta sa...

Underbara bilder på din fina Sandra! hoppas att du får en fin fredag och en bra helg tillsammans med familjen! Kramar i massor/Agneta

Anonym sa...

Hej!
Jag har sträckt läst din blogg från början. Jag tycker du skriver jätte bra. Jag har arbetat med barn som har autism.
Några frågor: Hur klarar Sandra att där finns prydnadsaker,blommor och tavlor framme? Hur klarar hon av att där blir stöket i rummet?
Våra ungdommar älskade att gå så vi gick jätte långa ronder. Hur gillar Sandra att gå ute i naturen och i stan?
Blir hon kvar hos er eller vill hon rymma i från er? En som jag arbetade med rymde så fort där fanns en chans. Man kunde inte slappna av en sekund för då var h¨n borta nästa sekund och det gick fort. H¨n kunde räkna ut hur h¨n skulle rymma. H¨n såg saker som jag inte ens tänkte på. Som att där fanns två dörrar ut från lägenheten och den ene dörren andvände vi aldrig men h¨n såg den och rymde ut genom den.
Låser sig Sandra med olika saker som hon gör? tex slå in paket. Kan slå in hur många som helst tills man måste sätta en gräns och då kommer gärna ett utbrott. Det blir en tvångshandling som dom inte själv klara av att bryta.Hur har Sandra det med sådana tvångshandlingar?
Du skriver att Sandra får ofta näsblod. Kan inte läkaren bränna lite i näsan så hon slipper att blöda från näsan?
Jag förstår hur trött du måste bli när du hela tiden måste vara ett steg före. Vi som arbetade med dessa ungdomar bytade så ena dagen hade man den ene och nästa dag hade man den andre. Dom är individer med olika låsningar, så man arbetade på olika sätt med var ungdom. Det gav en lite vila. För dom krävde olika saker av en och deras gnäll var olika. Men jag älskade mitt jobb och hade gärna fortsatt med det men hade bara ett vikariat i 6 månader.
Tack för att du skriver en sådan underbar blogg som alla kan läsa. Det behövs i vårt samhälle.
Kram Carina

Bellan sa...

Stackars Sandra, har hon allergi också. När det börjar så tidigt på säsongen skulle det kunna vara sälg (vide) som är bland det första som kommer. Om det inte är fjärrtransporterat pollen förstås.
Tror jag ska ta efter ditt knep med timstocken på kvällarna, när det är dags att släcka. Sonen ligger vaken lite för länge nu, så de är nog dags att göra nåt åt det. Tack för tipset!

Vad duktig du är med Sandra, att kunna läsa av henne. Och det är ju ett måste om det ska fungera hyfsat. Tur att fk går efter såna saker och inte bara räknar minuter i handgriplig hjälp.
Hoppas du fick välbehövlig vila så du orkar dig igenom helgen nu.
Kramisar till dig!
//Bellan

Patricia sa...

Vilken tur att ni har 2 timstockar så det löste sig med toabesöket.

Och tur att du läser henne så bra att du kom på vad som var problemet, tänk va mycket sånt betyder, att kunna läsa av en person o.s.v.

Trevlig helg!
Kram Patricia

Photo by Maria sa...

Mysiga bilder på liten Sandra..

ja det där med rutiner och bryta dem vet jag ju genom mitt jobb hur jobbigt det kan bli.. Men ni sköter det bra och bra att ni har två timstockar..

Ha nu en fin fredagskväll..

Kram Mia