lördag 19 mars 2011

Katt-å-giraff-lek

Det var meningen att jag skulle ut på några små ärenden igår, bl.a. förbi apoteket för att fylla på förrådet av pollentabletter åt Sandra, men det lockade inte ett dugg.


Jag satt inne och njöt av egentid, kaffe och slapp vid datorn istället. Göran jobbade, Sandra var i skolan och Sune sov. Ljuvliga, sköna tystnad, och ett mycket trevligt telefonsamtal från finaste Maritha, tack för pratstunden, vännen!

Lite förberedelser och småplock var det ju också, förstås. Städade undan efter morgonens pusslande i Sandras rum, t.ex. Det går ju inte att ta bara det pusslet man ska lägga, utan alla ska vara med…


När Sandra kom hem snöade det för fullt och hade kommit bra mycket på de oplogade vägarna, men det hade gått bra iaf, sa chauffören. Sandra hade blodat ner sin tröja i en näsblodsattack i skolan, och hade visst bara t-shirt som ombyte. Man missar ju ibland… Så det såg ju en aningens kallt ut där hon satt i taxin med en tunn vit top, och snön som yrde. Det stämde inte riktigt, liksom.

Men damen var på bra humör, även om hon hade varit lite skör i skolan. Vardagar är ju så klart bäst för henne, men hon behöver nog allt lite ledigt ibland, så då är det ju skönt med helg oxå.

Det var Görans tur att ta kvällen som gick bra utan några krångligheter och låsningar. Sen blev det lite vin i tv-soffan en stund, men jag var ju så trött så jag orkade inte titta klart på Let´s dance hur mycket jag än ville. Och imorse lät Sune mig sova, minsann :)

Fast han busade igår. Han är en liten ögontjänare så han brukar hitta på bus när man inte ser. Men igår blev frestelsen för stor så han struntade blankt i mig. Jag har ju berättat förut att hans favvo-leksak är ett paket pappersnäsdukar, så såna nosar han upp om vi inte låser in dom. En annan favvo-leksak är små gosedjur som han kan bära runt i munnen.


Jag fick ju en giraff av finaste Lenaeff för ett tag sen och hon skrev att jag skulle passa så inte Sune tog den… Därför fick den sitta i hyllan inne på kontoret, för där får inte Sune vara ensam. Nu hjälpte ju inte det så mycket…


Mitt framför ögonen på mig snodde han den flera gånger, haha! Han ser så skön ut när han tror att han ska gömma sin fångst. Men tillsut fick jag flytta på giraffen för jag fick inte en lugn stund.


Jag fick en fin kommentar från Carina, med en massa frågor som jag tänkte försöka besvara. Föst måste jag säga att jag är imponerad! Du har sträckläst hela min blogg? Vilket tålamod, att du orkade! Jag blir såklart väldigt rörd och glad över att du tycks gilla den så mycket :)

Hur klarar Sandra blommor, tavlor och prydnadssaker?
Sisådär. Vissa saker stör mer än andra och vi plockar helt enkelt bort sånt som hon inte fixar. Blommor går bra, men vi har inte så många. Dels för att jag inte tycker det är snyggt när det blir för mycket, dels för att jag inte kan hålla liv i blommorna så vidare värst länge… dels för Sandras skull och dels för att vi har en katt som gärna vill få plats i fönstren.

Hur går det när det blir stökigt i hennes rum?
Hon trivs inte om det blir rörigt eller stökigt, så vi måste hålla ordning där och se till att hon inte har för mycket saker.

Gillar Sandra att promenera?
Njae… Hon klarar att gå långt, men vill ha ett mål isf. Inte bara gå för att gå. Ska vi gå där det är folk i rörelse tar vi rullstolen. I naturen blir hon lätt orolig då det är ojämt.

Vill hon rymma?
Nej, inte på det sättet att hon sticker iväg medvetet, men vi kan aldrig släppa henne ur sikte. Hon förstår inte faror och skulle kunna följa med vemsomhelst som bad henne om det.

Fastnar Sandra i saker hon gör?
Nej, inte så det blir ett bekymmer, men hon gör en sak i en lång period och sen byter hon och gör en annan sak i en lång period. Som pussel, målarböcker, lego, pärlplattor osv. Det är en sak i taget, och bara det. Nåt som återkommer ofta är att klippa/riva i kataloger och det gör hon när hon är för trött för att göra nåt annat. Då ser hon ofta en film samtidigt.

Har hon tvångshandlingar?
Nej, men hon fastnar ibland i ett ”tänk” och kan inte komma vidare förrän man har löst det på nåt sätt. Hon kan få för sig nåt som hon inte kan släppa och då är det svårt att komma vidare. Hon gör också vissa rutiner i en viss ordning, men det kallar jag mer kontroll och trygghet än tvång.

Kan inte läkaren bränna blodkärlen i näsan så hon slipper näsblod så ofta?
Nu är det inte alls så ofta som det har varit och när det var som värst (en kort period var det flera gånger om dagen) så sökte vi hjälp, men läkaren sa att man isf måste komma in just när det blöder, annars vet dom inte vart dom ska bränna… Jag tycker det låter konstigt, men så sa dom och vi har ju en del annat att kämpa och krångla med vad gäller rättigheter och förståelse och en massa, så jag orkade inte luska vidare i det där. Och nu är det som sagt inte så ofta längre.

Jag hoppas att du fick svar på dina frågor, fråga gärna igen annars. Tack så mycket för din fina kommentar!


Ha en fin lördag och ta hand om er!
Imorgon är det sista dagen för tävlingen, så klicka på tulpanerna för att ha chans att vinna ett litet hemligt paket.

♥ Kram ♥

9 kommentarer:

Anonym sa...

Den där Sune-busen :)
Åh vad jag längtar efter en katt när du skriver om Sune och hans bus, dom är ju så mysiga...
Skön dag du hade med kaffe och avkoppling.
Ha ha ha...ja jag kan tro att det såg lite fel ut med Sandra i top mitt i all snö.
Skönt att du fick lite sovmorgon idag. Han var kanske trött efter allt bus igår den lilla giraffjägaren.
Ha en fin dag och må så gott.
Kram kram//Lena

Annelie L sa...

Kan tänka mig att det var en något bakvänd syn med Sandra i sommar topp och snön yrandes utan för fönstret.
Men i bilen var det säkert varmt och gott, så det gick nog ingen nöd på henne.
Härliga lilla Sune, han är för go, vilken personlighet han har....Vilken katt!!
Skönt att han lät dig sova i morse iallafall, vår katt som blev överkörd Smilla, hon brukade väcka mig genom att ställa sig och trampa på mitt huvud och dra i håret med sina klor...Zikoria har aldrig väckt oss en enda gång, tänk så olika de kan vara.
Ha en riktigt fin helg tills din riktiga helg börjar.
Kram Annelie

Unknown sa...

Åh Suse! Kan riktigt se mig smygandet framför mig.. :)

Jag hade också stannat inne, såg inte så inspirerande ut genom ert fönster.
Här nere lyser en sol på blå himmel idag, och krokusar å snödroppar lyser vid huskanterna.

Ha en skön lördag vännen!
Kramar om!

Patricia sa...

Va skönt att du fick sova ordentligt .. tack Sune .. ; )

Ha ha .. han är ju för rolig Sune. Fast de flesta innekatter jag känner är duktiga på att hitta på bus och är riktigt påhittiga när det gäller sattyg... =)

Hoppas ni får en bra lördag!
Kram Patricia

agneta sa...

Skönt med lite extra sovmorgon! Katter är så härliga, men såå olika!Hoppas att helgen blir bra för hela familjen! Kram Agneta

Unknown sa...

Det är så spännande att läsa din blogg! Det borde jag ha gjort tidigare. :)
Jag måste erkänna att även fast jag har bra kunskap om autismspektrat så är min kunskap otroligt låg om just autism. Jag kan ju mest om Asperger.
Så jag måste fråga några kanske dumma frågor.
Är Sandra intelligent? Alltså, inom en normal kvot. Eller är det så att hon ÄR normalintelligent, men har (som oss aspisar) svårt att tolka, och kommunicera etc, så att det kan uppfattas som att hon är mindre intelligent?
Undrar iom att jag läser att ni leker med henne osv, och hon är väl 17 år nu? (Om jag inte missförstått.)
Äsch, svårt att ställa en såhär kanske infekterad fråga som lätt kan tolkas negativt. :)

Photo by Maria sa...

Skönt att Sune var lugn natten som gick, hoppas han är det i natt med så du får sova lite längre..

Tänkte på det med bränning av blodkärl i näsan.. Det är inte ens säkert att det skulle funka.. Min Amanda har mycket näsblod (mindre idag än för några år sedan), vi var inne och kollade och då sade de att hennes blodkärl ligger så pass ytligt att det inte kommer att sluta blöda även om de försöker bränna.. Då kan det ju vara bättre att låta bli och slippa oroa Sandra med det :-)

Sunebus men fin är han..

Ha nu en bra söndag..

Kram Mia

Bellan sa...

Vilken liten Sune-bus ni har, men visst är det roligt när det rör på sig lite ;) Våran katt hade dille på att norpa halstabletter ur vicks-påsen ett tag. Han fiskade tills han fått upp en tablett, sen sprang han iväg och lekte hejvilt med den ;)

Hoppas helgen varit bra i övrigt!
Kram //Bellan

Roffes blogg sa...

Haha häftiga Sune!
Och bra frågor med jätteintressanta svar.
Kram.