fredag 15 februari 2013

Tema – Kommunikation – Lögner och konsekvenser



Det är lätt att tänka lite kortsiktigt ibland, och rädda situationen tillfälligt genom att undvika sanningen och inte vara tillräckligt tydlig. För att man är lite ”rädd” för reaktionen.

Men det skapar bara mer oro och större problem i förlängningen. För även om Sandra reagerar negativt direkt när hon får reda på något hon inte gillar, så sjunker det oftast in ganska fort och sen accepterar hon läget.

Försöker man slingra sig så skapar det bara oro hos henne och då fortsätter hon att fråga tills hon har läget helt klart för sig. Bäst är om man kan låta bli att informera alls tills man själv vet precis vad man ska säga. Och man lovar aldrig nånting förrän man vet att man kan hålla det. Då är det bättre att säga nej direkt, och ändra när man vet, för ”kanske” gör henne bara orolig.

Är Sandra gnällig och tjatar om samma sak om och om igen, så tyder det på att hon är orolig och inte förstår riktigt. Då gäller det att vara tydlig och förklara så enkelt det går och bara betätta dom sanningar man kan hålla.

Är det en lång väntan på något så får man inte berätta det. Och frågar Sandra så får man säga nej, tills man vet att det blir ett ja och att väntan är lagom för Sandra att klara av.

Vi har släktingar som är hopplösa på att lova saker som alla vet inte kan hållas. Man säger inte till Sandra att man snart ska ses igen och sen inte hör av sig på två år!


När vi skulle på semester så var Sandra väldigt skör och orolig innan. Hon hade själv förstått att vi skulle åka långt innan vi kunde berätta det, eftersom vi har åkt varje år och hon har lärt sig det. Men vi kunde inte bekräfta det för tidigt eftersom väntan blev så lång att hon inte skulle få nån överblick.

Där gick det inte riktigt att säga nej, eftersom hon visste, och det blev inte bra alls. Det vi gjorde var att svara henne med att det dröjer länge och att vi sätter upp det på schemat när det närmar sig. Men Sandra förstod inte, utan var orolig ända tills resan kom upp på schemat, och det inte var längre kvar än att vi kunde räkna dagarna så hon förstod. Då blev det lugnt.

Huvudregeln när man kommunicerar med Sandra är att hålla sig till verkligheten, här och nu, ärligt, tydligt och avskalat.


Övriga inlägg i temat om kommunikation hittar ni på Neurobloggarna.

♥ Kram ♥

1 kommentar:

Photo by Maria sa...

Ja tydligheter och ingen information för långt i förväg behövs ju oftast till de med autism.. Och detta får vi använda till min pappa med som fick en hjärnblödning för några år sedan.. hans närminne är inte som det skall.. Han kan minnas att någon sagt att tex jag skall komma och hälsa på, men säger man det flera dagar innan jag skall komma så tjatar han och undrar när fram till jag skall komma.. Detta har vi försökt lära mamma men hon Vill inte fatta och blir irriterad över tjatet.. *suck*

Ni sköter det perfekt, synd bara att inte alla gör det så Sandra kan få ha det så lugnt som möjligt..

Kram Mia