måndag 1 oktober 2012

Tema - Assistans - Räddningen


Den här veckan har vi i npf-blogg-världen tema om assistans och det har jag en massa bra erfarenheter av. För det första tror jag det räddade oss faktiskt. Efter år av ströjobbande och knaprande av våra besparingar när Görans lön inte räckte till. Tackolov att han hade jobb på den tiden, och att han hade skaplig lön!

För jag kunde inte jobba så värst mycket med ett barn som blev sjuk i stort sett varje vecka och som inte orkade vara hemifrån mer än max lite skola. Och jag kunde inte ta ”vilket jobb som helst” som man var tvungen till för att ha rätt till A-kassa. Alltså hade jag nästan ingen inkomst, förutom några månader då jag blev sjukskriven för depression. Efter ett tag fick vi vårdbidrag, och det hjälpte ju till en del, förstås.

 
Om nån undrar så var största anledningen till att jag fick en depression, att jag tog hormonsprutor för att vi försökte få barn, och en av biverkningarna är nedstämdhet. En annan anledning var att tiden innan Sandra fick sin diagnos var jobbig med en hel del sorgearbete, samt sorgen över att inte få fler barn. Så spelade förstås ekonomin in en hel del också, och att inte kunna jobba.

Det var en ond cirkel som jag inte orkade ta mig ur riktigt. Men så dök möjligheten till assistans upp som en skänk från ovan och vi fick hjälp med ansökningar och överklaganden. Det är klart, det var en del kämpande innan det gick igenom och så, men sen vände det.

 
För Sandra har den bästa lösningen varit att vi föräldrar är assistenter, men passar det med utomstående personer så är externa assistenter också ett bra alternativ. Då har man ju möjlighet att lägga sin energi på att sköta sitt jobb samtidigt som ens barn mår bra och får den anpassning som behövs. Intresserade kan läsa mer om rätten till assistans under fliken "Assistans" här ovan, eller klicka på länken till vårt assistansbolag här till höger.

Det var det om det för idag, fortsättning följer imorgon.

 
För övrigt så var ”igår” en ganska skör dag, men det beror nog inte bara på trötthet nu, utan damen är nog lite uttråkad vid det här laget. Hon behöver till skolan, helt enkelt. Det är svårt att ha sysselsättning varje minut här hemma, särskilt som sysselsättning kräver anpassning och förberedelser och balansgången blir svår när Sandra är skör och inte kan vänta.

Men dagen gick bra iaf, och en biltur kan man alltid ta till. Idag är det skola igen, men korttids har vi ju avbokat den här veckan, eftersom vi tror att det annars blir lite för mycket för Sandra just nu.

 
Hare finemang!

♥ Kram ♥

3 kommentarer:

Tina sa...

Det är ett tufft liv om man ska få ihop det att kunna jobba heltid båda och ha ett barn som mår som bäst. Vi får inte ihop det på det sättet i alla fall och hoppas vår ansökan ska gå igenom om assistans. En assistans som vi föräldrar kommer ta själva från början då tösen inte är iform för fler förändringar just nu. Vad som händer i framtiden vet man aldrig ! Ha det gott och hoppas er vecka går bra. Bamsekramar <3 Tina

Bellan sa...

Vad intressant att läsa lite bakgrund och orsaker till vissa saker hos er. Fantastiskt skönt att ni så småningom fick assistans.

Sen har jag till stor del dig att tacka för att vi nu har assistansersättning för Turbo!! Din blogg och ditt sätt att dela med dig av ert liv fick mig att söka. Och som du vet så gick det igenom. Livet förändras radikalt efter det! Så stort TACK Nina!

Ha det gott, och kram på dig!! ♥

//Bellan

Anonym sa...

Vad intressant! Känner igen just det där med tiden innan diagnosen och allt som var så jobbigt.
Jag minns att jag tänkte att mitt barn var ett monster och att det inte kunde finnas fler som hon. Men när hon började fritis så fanns det en tjej där som hade autism och det var en sån underbar känsla att upptäcka att det fanns fler, och när jag lärde känna hennes mamma så klaffade det direkt. Vi har "hållt ihop" sen dess, det är ungefär 13 år. Och på direkten när jag lärde känna dom så försvann min känsla av att ha ett monster, för plötsligt började jag förstå saker och ting hur det funkade osv.
Kram på dej Nina. Nu ska jag ta mig an del två.