lördag 12 april 2014

Full fart, inge smart

En f.d. släkting sa till mig en gång att man inte ska välja att sitta hemma före att gå ut och roa sig bara för att man är trött. Då blir man gammal och försoffad i förtid. Jag tänkte ”Lilla gumman, du har aldrig varit trött på riktigt”


Luften gick ur helt här efter vår långledighet. Sandra var på korttids som vanligt mellan måndag och onsdag, och sen var Jane här med henne mellan onsdag och torsdag. Det innebar en hel dag längre ledigt än vi brukar ha.

Nu var vi inte precis lediga, utan hade ganska mycket annat för oss och orken bara tog slut sen, när vi kom hem igen. Men nu ska vi väl inte ta på oss mer på ett tag, utan försöka komma ifatt lite istället, hoppas jag. Allt har iaf gått bra, så med lite vila är vi snart på banan igen, ska ni se. Ja, om vi bara hinner få till den där vilan nån gång, förstås.


Jag har inte hunnit prata så mycket med Jane efter hennes första dygn hemma med Sandra. Vi kan ju inte prata när Sandra är med. Det hade gått bra med allt, men både Sandra och Jane var nog lika trötta som vi sen. Sandra för alla spännande förändringar och Jane för alla nyheter och ovana situationer.

Sandra somnade vid fyratiden igår och sov till sju imorse! Fast trött är hon än och det låser sig och utbrottas vid minsta krav på livet. Så vi gör inget i onödan, kan man säga.

Vi hoppas dock att det blir fler tillfällen för Jane att ta en natt, för den långledigheten vi får då skulle vara skön att ha utan en massa ärenden. Men det tar så klart på orken, och vi är ju rädda om Jane. Fast jag tror nog att det kommer gå lättare om det blir lite mer en vana för alla.

Det tar säkert lite tid innan Jane lär sig vanorna så hon vet hur Sandra funkar på kvällar, nätter och morgnar. Det är så klart svårt att koppla av innan man vet vilka ljud som kräver åtgärder och när man faktiskt kan sova.


Natten hade varit lugn, så som dom flesta nätter är. Sandra är alltid vaken ett par timmar, men man behöver oftast inte gå in till henne. Vi som känner igen ljuden kan ju sova trots att Sandra är vaken, för vi vet att om vi behöver hjälpa henne med nåt så hör vi det och vaknar.

Men som det är nu när Sandra är alldeles för trött för nånting, så undrar vi lite om nån öht kommer vilja anställas i framtiden. När vi inte kan ta över låta Sandra vila när hon blir för trött, utan andra måste fixa hela biten. Sjukdagar, trötta dagar, vardagar, helger, nätter och t.o.m. julafton.

Riktigt jobbigt kan det vara på såna ”ofunkar-dagar” och det är svårt att förklara det innan, det måste liksom upplevas. Lite oroar det faktiskt, för dagen kommer då andra måste ta över helt. Som tur är så är ”funkar-dagarna” fantastiskt härliga så förhoppningsvis tycker även utomstående att det uppväger det jobbiga. För som förälder älskar man ju oavsett.


Nåja. Nu hoppas vi att det räcker med en helgvila så damen orkar iväg på måndag igen. Vi behöver nämligen också lite vila.

Ja, eller vila är väl att ta i, men ledigt iaf. Vi har massor med ärenden kvar att fixa, och dessutom kommer det ju en påsk mitt i alltihop. Vi måste ju hinna köpa godis! Sen en sväng till IKEA för en hel del inköp så vi kan fortsätta fixa med vårt ”lilla projekt”

Det är nämligen så att vi var iväg och hämtade en husbil när vi hade långledigt i veckan som var. Vår plan är att vi ska kunna ”Sandra-anpassa” den tillräckligt mycket för att kunna semestra lite i sommar. På så sätt slipper vi leta hyr-stugor som går att anpassa tillfälligt så fort vi ska semestra tillsammans.

Invigningsfika med en alldeles för trött tjej

Det krävs en hel del innan vi kan övernatta med Sandra nånstans. Det har tagit flera år att hitta en husbil som öht går att göra om. Prio 1 var ju ett sovrum, med dörr, till Sandra och andra sovplatser till oss, och samtidigt ha kvar bord och sittplatser.

Fler anpassningar var en toa med separat dusch, där det går att fylla lite vatten för nåt slags bad åt Sandra. Sen ett elverk så vi kan fricampa, eftersom det stressar Sandra att vara för länge bland en massa folk.

Det fanns bara ett draperi till sovrummet, så en dörr ska fixas på nåt sätt. Och duschen behöver justeras en del, men som tur är så kan Göran det där med våtrum och sånt, eftersom han är golvläggare, så det kommer säkert att bli bra när han är klar.

Sen ska det till trepunktsbälten bak i soffan för två passagerare. Ja, det är ju först och främst till Sandra, men Göran fixar det på båda platserna när han ändå byter, för nu finns det bara midjebälten på dom platserna.

På IKEA ska det köpas bäddmadrass och mörkläggande rullgardiner till Sandras sovrum, och lite annat smått och gott som behövs. Ja, och ett fungerande schema ska ju på plats också, förstås. Vi hoppas att vi får ordning på alla anpassningar till sommarens äventyr. Och att vi hinner vila lite också, så vi orkar semestra med Sandra sen. Allt måste ju fixas när inte Sandra är hemma.


Det var lite från mig för nu. Jag önskar er en fortsatt skön helg!

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter som ett bra sätt att semestra med Sandra,det att ha ett tryggt (anpassat) ställe att utgå från och hålla sig till även om man är på resa och får se lite nytt.
När det gäller att andra ska ta över så vet jag att det går bra även om det inte är lätt på något vis.När ni lärt upp en assistent har ni det med er till fler i framtiden.Det svåra är att få ur sig allt man har i huvudet så andra får veta det,det blir mycket att skriva och småningom sammanfatta.
Jag (och övriga assistenter hos dottern) tycker det är bra med skriftliga instruktioner för olika situationer/olika ställen/olika tider på dygnet.
Ni har påbörjat den resan nu och det kommer säkert att gå bra.
Kan tala om att det är enormt skönt att veta att andra tar hand om min dotter,jag får chansen att tänka på mig själv osv som jag inte haft under massor med år.Bara att kunna gå på toa,läsa en bok,lyssna på musik (kunde jag inte göra när hon bodde hemma) utan att behöva ha beredskap samtidigt är så gudomligt avslappnande.Visserligen blir det så att när man väl slappnar av känner man hur trött man är och varit,man undrar hur man orkade förut..och det är än roligare att träffas nu det tycker vi båda.
Hoppas ni får vila ordentligt snart,
önskar Annette