söndag 13 april 2014

Den viktiga vilan

Eftersom Sandra har varit väldigt trött hela helgen så har vi ju gjort så lite som möjligt. Helgerna brukar oftast gå åt till att vila upp sig inför kommande vecka, men vi har ju våra rutiner att följa varje dag. Och Sandra brukar kunna göra lite, som en biltur eller gå ut och blåsa såpbubblor eller så. Den här helgen har vi inte ens gjort det, och vi har bara gjort dom nödvändigaste rutinerna.

Inte för att hon blir trött av att åka bil eller blåsa såpbubblor, utan för att det går åt en hel massa energi för henne att ta sig ut och in. Är hon trött redan från början så blir det med all säkerhet låsningar och utbrott innan man kommer ut, och igen när det är dags att gå in.


Göran och jag turas om att pussla med damen och mer blir det inte. Ja, förutom sånt man måste, som att äta, dricka och gå på toa, typ. Det räcker dock för både låsningar och utbrott just nu.

En sån här helg är man glad om dom viktigaste rutinerna funkar okay, dvs utan större utbrott. Både Göran och jag är för trötta för att ha den ork som krävs vid låsningarna, och tappade tålamod leder alltid till utbrott när det är skört redan innan. På en sekund kan det vända från glada miner till utbrott och näsblod. Det är klart att det tär på allas ork.


Tack till Annette för din fina kommentar. Det är så skönt att läsa om att det funkar bra för Hanna. I dagsläget har vi det jättebra, och egentligen är jag inte orolig. Jag tror säkert att Sandra kommer få det bra. Om vi bara lyckas hitta en bostad som hon klarar att bo i, och fler fina assistenter så blir det bra för henne.

Det är väl i såna här jobbiga ofunkar-helger när vi är alldeles för trötta allihop som man undrar om det ens finns nån som vill utsätta sig… Fast å andra sidan, är man assistent och utvilad så orkar man, orkar man så funkar det och funkar det så ger jobbet en hel massa energi. Vi skrattar väldigt ofta tillsammans och Sandra är världens härligaste solstråle. För det mesta.


Skillnaden för oss som föräldrar, är väl att vi inte är lediga när vi inte jobbar utan vi är ju assistenter i våra föräldraroller också. Så vi är egentligen bara lediga när Sandra inte är hemma. Externa assistenter är ju lediga när dom inte jobbar, och blir förhoppningsvis inte lika trötta när allt funkar och flyter på.

Det är ju vår trötthet som gör att allt känns jobbigare än det egentligen är. Så vi får bli duktigare på att utnyttja ledigheterna ordentligt och vila mer. Vilan är faktiskt väldigt viktig, allt är lättare när man är utvilad.


Må bäst!

P.S. Neurobloggarnas tema just nu är ”Anknytning” gå in och kika där.

.

6 kommentarer:

Annelie L sa...

Skönt att ni har en helg som fungerar hjälpligt, när ni inte gör något utöver det "vanliga". Att ni kommit så långt så att ni vet precis hur ni ska hantera sådana här trötta perioder för att få det att fungera så bra som möjligt.
Så skönt att ni sluppit tröttsjukan den senaste tiden ( både du och Sandra) Hoppas ni får en skön och riktigt vilsam "helg" så att ni är pigga och redo för jobb igen, när helgen är över <3
Kramar om och tycker om <3

Maria sa...

Beundrar din ork och positiva attityd samt att du skriver varje dag. Ha en bra påskvecka!

Bellan sa...

Oj, så trötta ni är hela familjen! Hoppas verkligen att veckan flyter på så ni får er välbehövliga vila. Förstår så väl att ni inte kan vila när ni är hemma alla tre, även om det är "lugnt".

Kramar om ♥
//Bellan

Tina sa...

Ja det är sant vännen det du skriver och ni är fantastiska tycker jag, tack för alla kloka saker jag lär mig av er <3 kramar

Anonym sa...

Ja precis,du satte ord på mina tankar!Det är en stor skillnad nu på min ork när jag är ledig på riktigt när jag är hemma.Fortfarande (efter två år) njuter jag av att "bara vara" för mig själv,utan någon som behöver mig osv.Jag tänker ju på min Hanna även när jag inte är där (jobbar som assistent åt henne) men det är så att säga frivilligt och med glädje (nåja,lite oro när hon har helt nya assistenter)och jag saknar henne förstås.
När man bor med människor med autism är det ju ett måste att allt anpassas (så långt möjligt) så det känns för mig som jag har ett helt nytt liv nu.
Hoppas ni snart kommer ikapp med vilan!
Annette

Photo by Maria sa...

Hoppas att ni har haft en fin ledighet och att ni kunat vila upp er..

Kram Mia