lördag 3 november 2012

Härliga bad och ohärliga låsningar

Nu var det ett tag sen, så jag har ju lite att ta igen med bloggeriet. Men jag delar väl upp det lite så ni inte somnar framför skärmen ;)

 
Vi har varit på semester och uppkopplingen funkade väl knappt öht. Hade man tur så kom man ut på nätet en kort stund med Görans dator, eller med min mobil. Men vi har haft annat för oss, så det gjorde väl inte så mycket.

Förra lördagen började med ett frissabesök för Sandras del, och sen berättade vi för henne att vi skulle åka till en stuga som vi hyrt. Om vi berättar så sent som möjligt så brukar hon inte hinna stressa upp sig så mycket, för det mesta.

Och den här gången funkade det hur bra som helst! Sandra var på ett strålande humör mest hela dagen. Lite små-skör när det var ovana osäkerheter bara, men det gick jättebra alltihop.

 
Det är en del saker vi måste tänka på när vi hyr stuga, så det ska gå så smidigt som möjligt med Sandra. Bl.a. måste det finnas bra sovrum, utan våningssängar. Sandra tycker det är otäckt om det är för lågt i tak, och när hon sover brukar hon resa sig hastigt då och då. Så det måste finnas plats, så hon inte slår i huvudet. Hon gillar inte alls om det är lågt i tak, eller trångt nånstans.

Utrymme behövs också, så vi lätt kan lämna Sandra ifred när det behövs, vilket det gör rätt ofta.

Sen måste det vara bra badrum och toalett. Helst ett badkar, men annars en stor dusch så vi kan få in en liten pool/balja åt henne. Hon måste ha det när hon ska tvätta sig. Och gärna två toaletter, eftersom det går smidigast om vi kan smyga till toan utan att Sandra märker nåt, för annars blir hon orolig, och oro leder som bekant ganska ofta till utbrott.

Så ska det ju inte vara grannar för nära inpå… Och när vi läste om den här stugan stod det att det var en ganska stor naturtomt, och då brukar det inte vara grannar så jättenära. Men tji fick vi…

 
Det såg nästan ut som vi delade tomt med grannen.

Men nu skulle vi inte vara ute så jättemycket, för vi hyrde huset för att bada, så det är vad vi har gjort så fort vi har haft tid över i alla andra rutiner, och så länge orken fanns.

 
Sandra kan ju inte gå till badhus eller stränder i regel, då det brukar vara andra som vill bada samtidigt, och det blir mest stressande för henne. Därför brukar vi försöka hyra ett pool-hus då och då, för hon älskar att bada. Vi hoppas innerligt att det kommer funka bra även i fortsättningen.

För plötsligt, på torsdagen, efter att ha fixat pool-stegen hur många gånger som helst, utan minsta problem, så bara låste det sig. Sandra har förresten aldrig haft några större problem att gå upp och ner i pooler från det att hon blev för stor för att bäras. Hon har alltid klarat stegen, om jag har varit med som stöd och stått tätt bakom henne.

På torsdagen, när det var dags att gå upp, gick det inte. Det var som att hon hade glömt hur man gör och hon bara stod där hon stod, på nedersta steget. Skrek, var rädd och kom inte upp. Ingen fattade varför eller hur vi skulle komma vidare. Tänk så svårt det är när saker man egentligen kan bara fastnar nånstans på vägen och inte funkar längre.

 
Men vi kunde ju inte göra så mycket mer än att fortsätta försöka. Vi backade lite, badade en stund till i hopp om att hon skulle glömma att hon hade glömt hur man gör. Nästa försök gick bättre, men det var långt ifrån plättlätt. Upp kom vi tillslut iaf, och då var Sandra märkbart lättad och sa lyckligt ”Jag karade det” Lilla gumman, vad man önskar att man förstod och kunde hjälpa ibland.

Vid andra badet på torsdagen var det lika svårt och efter det ville inte Sandra bada mer. Åh, vad tråkigt om det har låst sig alldeles nu. Det är ju den enda möjligheten för henne att bada, som hon älskar så mycket :(

På fredagen ville hon iaf göra ett nytt försök, och med mycket tålamod, stöd och beröm så klarade hon det tillslut. Både i och ur poolen. Vad som har hänt vet vi ju inte, men jag gissar att det var överbelastat i hjärnkontoret efter alla intryck som har varit hela veckan.

 
Jag har, genom att lyssna på personer med autism, som själva kan berätta, förstått att det kan vara ett helt företag att bara lyfta fötterna och gå, om man samtidigt måste tänka på andra saker. För man måste lägga en massa energi på att lyfta sina fötter och röra sig framåt, liksom. Sånt som vi andra bara gör av oss själva, utan att behöva koncentrera oss på det alls.

Så då förstår man att det blir en omöjlig uppgift om man samtidigt är trött och redan har fullt i huvudet efter en vecka med nya intryck.

Vi hoppas det iaf, att det blev för svårt att tänka och göra samtidigt när hon blev för trött. För då finns det hopp om fortsatt bad framöver, och det vore ju toppen.

 
Resten av veckans äventyr bjuder jag på imorgon, för annars blir det här, som sagt, på tok för långt. Så imorgon blir det spöken och iskalla överraskningar ;)

Ha en fin lördagskväll, ni som kikar in här mitt i helgen.

♥ Kram ♥

3 kommentarer:

Photo by Maria sa...

Härligt att få komma iväg lite och det har ju mest funkat bra ändå verkar det som..
Men låsningar för Sandra är ju inte så kul men ni fixade det bra med gemensamma krafter =)

Ha nu en fin Allahelgonskväll..

Kram Mia

Bellan sa...

Vad härligt ni ser ut att ha haft det iaf tills låsningen kom. Hoppas det försvinner automatiskt tills nästa gång Sandra badar... om det nu kan vara så "enkelt"!!

Välkommen hem förresten och det var ett efterlängtat inlägg som kom nu :)
Kram på dig mitt i helgen ♥

//Bellan

Tina sa...

Ni är fantastiska ! Vad jobbigt för Sandra när det blir sådär just i poolen som hon älskar. Men tur att ni lyckades så det inte blev förstört för henne med badandet. Stor kram <3