måndag 30 augusti 2010

Mammig

Så var det måndag igen. Och det innebär skola och vardag en hel vecka, korttids och ledigt till onsdag. Njuta och bara vara, med andra ord. Göran är visserligen bättre i foten, men långt ifrån bra, så några utflykter lär vi inte ta oss för. Men mysigt kan vi säkert ha ändå. Fortsätter vädret så här blir det nog lite bastu och elda i kaminen, gissar jag.


Söndagen var en bra dag med en mestadels glad Sandra. På kvällen var hon lite övertrött och mitt i Görans nattning blev hon jätteledsen. Då är det lixom bara mamma som duger. ”Mmmaaaaammmmmaaaaaa tröööööössstaaaaaa mmaaammaaaa trööööstaaaa MAMMATRÖSTAAAAAA” typ… Så det var ju bara att gå dit och trösta det!

Jag frågade vart det gjorde ont som värst och Sandra pekade på nån obestämd del av benet. Pappa blåste, jag kramade. Då kom hon på att Sune nog hade rivit henne på armen också (han rivs aldrig, men ändå…) Hon pekade ungefär på fingret och pappa blåste och torkade tårar, jag kramade. Sen var det frid och fröjd igen. Tänk vilken undermedicin det är att blåsa lite :)

Ja, jag vet ju inte vad som hände, och det vet inte Göran heller, men troligtvis var hon lite mammasugen och ville sitta i knäet en stund. Och mammig kan man ju få vara, tycker jag bestämt :) Nåt hände säkert, som utlöste alltihop, och så blev det lite värre än det behövde bli för att damen var trött och kramig.

På eftermiddagen igår satt Göran och Sandra och målade i målarböcker.




Jösses vad Sandra kan sitta och fundera ibland. Högt… hon pratade oavbrutet medan dom målade. Både om ingenting, alltså mest svammel utan innehåll, och om ”riktiga saker” Ja, ibland bara låter det en massa och det kan jag inte förklara, och ibland pratar hon ”på riktigt”



Hon målade några tjejer med fina klänningar och sa att det var ”tjejer som dansade bröllop” :) Sen började hon prata om bröllop hon har varit med på, och det har hänt två gånger varav den ena var Görans och mitt. För elva år sen…

Plötsligt frågar hon vad hon hade för skor på sig när mamma och pappa gifta sig! Vilka funderingar :) Men jag kommer faktiskt ihåg hur dom såg ut så jag kunde svara i alla fall. Efter ett tag sa hon att hon hade gul klänning, men ingen krona. Tomt på huvudet!

Hade nu vår scanner funkat så hade ni fått se ett foto från den tiden, men tyvärr är den paj, så jag har hämtat en bild från en gammal hemsida istället, därav kvaliteten, men bättre än inget, tyckte jag.


Ibland undrar jag hur tankegångarna går för hon kan komma ihåg saker som hänt för jättelänge sen och saker som man inte ens trodde att hon lagt märke till. Och hon kan komma att tänka på något bara, helt plötsligt, och jag undrar vart det kommer ifrån. Det är ju kul när hon kan fråga eller förklara så man har en chans att svara och hjälpa henne att reda ut hennes funderingar.



Ang. gårdagens inlägg och assistanstimmarna, så vill jag bara förtydliga lite. Assistansen är enbart Sandras behov av hjälp och har ingenting med föräldrarnas behov att göra, vare sig man har möjlighet att jobba eller inte. Så man får inte assistans för att kunna försörja sig…

Sandra har mer än en heltidstjänst assistans och vi har det bra i vår familj. Lite mer avlastning skulle vara skönt ibland, men vi har det väldigt bra i jämförelse med många andra. (Fast vägen hit har inte varit en dans på rosor, precis)

Däremot undrar jag lite hur annan personal gör, när man inte har någon planeringstid, liksom… Vi planerar när Sandra är i skolan för att det ska fungera när hon kommer hem, med det är ju för att det är vårt barn också. Vi är inte bara assistenter utan föräldrar med, så för oss är det liksom självklart. Är man bara assistent, och inte förälder samtidigt då… ja då tycker man ju att man ska ha betalt även för planeringstiden, som är jätteviktig.

Men det är inte assistansbolaget som sparar in när det gäller planeringstid, utan det är försäkringskassans regler som styr. Man får helt enkelt inte timmar för sånt.

Skön vardag på er!
Kram!

5 kommentarer:

Maritha sa...

Jag förstår att ni inte får tid för planering och jag vet ju i kommunerna att det är de som betalar för personalens planeringstid. Jag har varit och besökt ett privat assistansbolag och de har iallafall tid för personalmöten och jag gissar att det där även finns viss planeringstid men helt säker är jag inte.

Hoppas ni får en skön ledighet tillsammans och att Göran piggnar till ännu mer!

Kram Maritha

Mia sa...

Vad fin hon var på erat bröllop! Och ni också såklart. Det är klart att det var lit mma-sug hon fick. Det fattruväl!!! Ibland är det bara mamma som duger. Och det är ganska mysigt för oss mammor, eller hur(även om man inte vill att dom ska va ledsna). Kram

Bellan sa...

Vad härligt att ni får trösta Sandra när hon är ledsen. Här möts vi oftast av sparkar och slag när sonen har gjort sig illa. Ett jättedilemma, för som mamma vill man inget hellre än att trösta och blåsa.

Tänk vilket minne våra barn har. Min son kan ibland också dra upp gamla saker och komma ihåg detaljer som vi inte lagt märke till alls.

Assistans ja, i morgon tänkte jag göra ett försök med ett första samtal ang. det för vår del...få se hur det går...

Ha en skön ledighet och krya-på-sig till Göran!

//Bellan

Jesus Present - Fyrbåkenbloggen sa...

Hejsan Nina!
Du har så fin blogg och du ändrar och fixar och grejar så den är alltid så intressant! Vilken underbar headerbild du lagt in! Helt fantastiskt med Sandra i blickfånget! Hon är så fin och tiden rusar mot att hon blir en vuxen dam... :-)
Önskar allt gott Nina!
Kramar till er!

Mib sa...

Det där med hur deras tankar verkligen fungerar är så himla intressant! Jag känner precis igen det du skriver. Ibland kommer liksom saker som man absolut inte trodde liksom ... och som ändå är helt rätt, nån detalj som min Tjabolina har lagt märke till eller nåt helt otroligt som hon kommer ihåg liksom. De är verkligen helt underbara våra barn med autism :-)