torsdag 9 mars 2017

Tydlig variation och noga planering

Igår bakade vi lite matbröd igen, Sandra och jag. Det är ju en perfekt aktivitet som fyller frysen med gott bröd på samma gång som vi har roligt. Bara man planerar ordentligt, så man hittar ett flyt utan stress.

Jag har nu samlat ihop fyra olika recept på ganska enkla matbröd som är anpassade lite. Dels gör vi bullar istället för limpor för att Sandra ska kunna delta i bakningen mer, och sen får hon pensla med ägg och ha olika frön på. Även det för att hon ska kunna delta mer, men också för att hon ska se skillnad på dom olika brödsorterna när hon får välja vilket hon vill baka eller äta framöver.


På Sandras frukost-schema heter bröden ”Hembakat med xxx”

Den tydligheten är viktig för att inte förvirra. Sandra tänker ju inte vidare, utan ser det hon ser. Ett matbröd som ser ut på ett sätt ska såklart smaka på ett sätt. Varje gång. Så att variera sig och tänka att det är gott att prova ett annat bröd med samma frön, eller andra frön på samma bröd, kan ställa till det ordentligt. Det kan leda till en oro som kan vara svår att hitta orsaken till om man inte förstår att den här tydligheten är viktig. I allt.

Ska man variera, så måste man alltid vara noga med att Sandra förstår variationen och är förberedd på den. Jag kallar det ”autism-tänk” och det är en superviktig egenskap när man jobbar med Sandra.

I övrigt hankar vi oss fram. Det märks ju förstås lite på Sandra att det är en del förändringar och många nya bekantskaper för henne nu. Det går ganska bra ändå, och hon mår ju betydligt bättre än hon gjorde i vintras. Återigen har vi bevis på hur viktig struktur och tydlighet är för att hon ska funka öht.

Ingen struktur och ingen verksamhet gör att hon inom ett par månader får dagliga utbrott och stora låsningar mest hela tiden. Och, om det går långt, även tappade kroppsfunktioner. Men med en välplanerad, strukturerad och rolig verksamhet, i stort sett inga låsningar eller utbrott alls.

Det gäller att påminna sig om det, när skörheten börjar komma oftare. För den skörheten beror nästan alltid på att hon är uttråkad och stressad, inte på att hon är trött av att göra saker. Även om hon visar samma tecken när det blir för mycket också, men då brukar hon bli sjuk och ligger i sängen och kräks.

Saker som tar energi behöver ju inte vara saker hon gör, utan det har stor betydelse hur det är planerat och anpassat. Tydligt och strukturerat ger energi, ”bara vara” utan en plan tar energi. Massor av energi. Gör hon inget på dagarna så är det lätt att räkna ut att skörheten inte beror på att det är för mycket iaf. Det var länge sen hon var trött-sjuk pga att hon gjort för mycket.

Vi gör ju fortfarande för lite, men det beror på att vi lägger krutet på att hitta assistenter, och att alla ska bekanta sig med varandra. Man hinner inte planera mer än ett par ordentliga aktiviteter om dagen (om Sandra vill göra dom) när man i stort sett är själv med allt. Är man två som kan sina uppgifter så hinner man ju förstås göra det man ska ordentligt.

Nu är vi ju två, Göran och jag, och därför hinner vi planera och förbereda en del som går att göra klart dagen/dagarna innan. Men det är jag som har hand om inskolningen, och eftersom dom nya inte kan så är det samma som att vara själv då. Samtidigt som jag ska hinna lära upp dom nya, förstås. Men det är bäst för Sandra om Göran inte är hemma när det är nya personer här. Därför gör vi inga stora aktiviteter just nu, och jag sätter inte igång att baka med Sandra på inskolningsdagarna, t.ex.

När det har varit nytt folk här har Sandra valt att klippa ganska mycket. Det gör att dom kan bekanta sig lite med varandra och jag hinner planera en del verksamhet undertiden.

Det var det om det och allt för denna gång, så jag önskar er en fortsatt fin vecka. Vi ska göra köttbullar idag, Sandra och jag. Må fint!

.

2 kommentarer:

Annelie L sa...

Blev lite sugen på att baka jag också, det såg väldigt gott ut. Skönt att ni hittar rätt sysselsättning i lagom doser, för att Sandra ska må bra och ha roligt. Även om det är slitigt gör dig, så jan jag tänka mig att du mår så himla mycket bättre när Sandra är glad och nöjd ❤
Kramar

Bellan sa...

Skickar in ett gäng saknarkramar till duktiga du! ❤

//Bellan