fredag 31 mars 2017

En plan på G

Det är lite svårt att hinna planera när vi inte är en personalgrupp, eftersom vi som finns måste ta hand om Sandra, och den enda som är över behöver vila. Men vi har iallafall en plan i våra huvuden som vi ska försöka göra verklighet av inom kort. På tisdag är vi tre, så med en ordentlig planering för förmiddagen så kan två av oss få ihop våra tankar och göra handling av dom. Ja, så har vi iallafall tänkt, sen vet man ju aldrig hur det blir.

Eftermiddagarna blir långa nu när vi bara har en aktivitet planerad. Väljer sen Sandra att klippa istället, så blir det ju jättetråkigt för alla. Sandra gillar att klippa, men förstår inte att hon blir uttråkad om hon sitter med det hela dagen, det är bara vi som märker det på hennes humör.

Vi har hunnit småprata lite mellan varven så vi har lite idéer för det här, som vi ska försöka få ihop på tisdag. En åtgärd är att faktiskt ta bort ”klippa” från ”välja-pärmen” efter maten, så Sandra tvingas att välja något annat först. Kanske har vi inte klippa som alternativ alls, utan hon får göra det ändå, efter dom planerade aktiviteterna. Som ”rast” fast vi inte har rast på schemat. (Rast har vi inte på schemat eftersom det ska användas när Sandra behöver en paus, och det kan man inte veta i förväg när det behövs).

En annan åtgärd är att bara ha ”Rörelse” eller ”Gå ut” att välja på, för att tvinga fram lite motion. Men vi måste ha lite olika alternativ, och kanske göra lite fler bilder först. T.ex. vilken rörelse Sandra vill ha, eller vad hon vill göra ute. Bandy, bowling, ärtpåsar eller bollar. Skogen, promenad, skattkarta eller ”aktivitetsparken” osv. Då får hon välja, men ändå är det lite styrt av oss. Eftersom det är vårt ansvar att göra dagarna bra för Sandra.

För er som inte hängt med här så ska jag kort berätta att Sandra inte klarade den dagliga verksamheten som kommunen erbjöd, och efter att ha kraschat tre gånger bestämde vi att inte utsätta henne för det mer. Då byggde vi om i källaren och kallade det för ”Jobbet” där Sandra hade sin verksamhet tillsammans med oss assistenter om dagarna. Det fungerade jättebra! Ända tills Sandra tröttnade och inte ville dit mer.


Så det rummet där hon ”jobbade” om dagarna förut har sen dess stått oanvänt. Nu har vi försökt få undan möblerna så gott vi har fått plats, så det har blivit mer golvyta istället. Det är nu tänkt som ett ”rörelse-rum” som vi kan använda när vädret inte är så skönt att vistas i, så vi ändå har en aktivitet som ger träning för muskler och kropp.

Det innebär också att vi kan ha samma rutin innan vi går ut eller har rörelse, så det blir inga stora förändringar i Sandras schema, vilket gör att det inte blir några extra brytningar som är jobbiga för henne.

Eftersom Sandra inte kan vänta, så måste vi strukturera upp och finplanera det vi har tänkt. Så det blir ett flyt, där vi hinner förbereda innan aktiviteterna sätter igång. Det är det vi ska försöka göra på tisdag, och sen är det bara att köra på. Efter några gånger kommer vi märka om planen håller, eller behöver finjusteras. Det kommer bli bra, och roligare på jobbet för oss alla.

Hare bäst!

.

1 kommentar:

Annelie L sa...

Det låter som en bra plan, håller tummarna för att den fungerar i praktiken och att både Sandra och ni får roligt 😍 Kramar