fredag 15 april 2016

Framtida verksamhetsplaneringar

Det blev inget frissabesök igår, och tur var väl det. Damen tog sovmorgon och vi bestämde oss för att inte väcka henne. Det gjorde vi rätt i… Dagen var skör och det blev stora låsningar vid minsta motgång eller krav och en del mindre utbrott.

Eftersom det var första gången Sandra skulle till frissan med två externa assistenter, och utan mig, så var det ju ännu dummare att utmana för mycket så det skulle bli ett misslyckande. Vi hoppas att förutsättningarna är bättre nästa gång. Tack bästa frissan för att du alltid förstår ♥


Tack vare duktiga assistenter, som läser av och lägger ribban på lagom nivå, så funkade dagen ändå hyfsat och kvällsprocedurerna återgick till lite mer normala tider. Natten har varit lugn och nu har Sandra en helg att vila upp sig på.

Anonym undrar hur Sandras jobb-dagar är upplagda. Jag börjar med veckans schema.

Måndag fm är det ”Jobba i bänken” då Sandra har lite skol-liknande arbeten som lika på lika och sortera och lite sånt. Det älskar Sandra att hålla på med om vi hittar rätt utmaningar åt henne. På eftermiddagen har hon ”Rörelse” och utrymmet i källaren begränsar ju förstås en del. Hon brukar rulla boll, spela bandy, kasta bollar/ärtpåsar, balansera ärtpåsar, gå på skattjakt, spela ”inne-bowling” och en hel del annat. Vi har också egengjort material typ sortering, fast i större format. T.ex. bilder utspridda på väggarna så Sandra måste gå runt lite för att sätta som rätt.

Vi har som ett långsiktigt mål att ha lite rörelse varje dag, men än så länge funkar inte det. Det har tagit ganska lång tid för Sandra att klara rörelsen, för hon tycker det är så roligt att det har slagit över för henne. Men nu börjar det fungera jättebra och efter rörelsen är det alltid massage för att varva ner.

På tisdagar är det ”Skapande” på fm, med allt vad det innebär och då är det ”Jobba i bänken” på em. På onsdagar är det ”Jobba i bänken” på fm och ”Rörelse på em. På torsdagar är det ”Skapande” på fm, och då är det ibland något som påbörjades på tisdagen och avslutas på torsdagen, beroende på vad dom gör, förstås. På em är det ”Jobba i bänken”.

Fredagar är Sandra ledig just nu, för vi saknar bemanning för tillfället. Kan hända att vi behöver planera om den dagen lite, men hittills har det varit ”Tvätt” på fm och det är något som utvecklas vartefter, med små delmål. Vårt mål över lag är inte att Sandra ska lära sig, för dit kommer vi inte, men hon ska vara så delaktig som möjligt och det blir hon med rätt anpassningar. På fredag em var det ”Jobba i bänken” och film.

Vi kommer ju att få planera om hela veckan framöver, och just nu ligger största fokus på att hålla Sandras dagar så lugna det går, dvs inte ändra nånting om det inte är nödvändigt. Hon måste orka med framtida förändringar och det är bara dumt att ändra något mer innan vi vet vilka vägar vi ska gå. Så allt ligger lite på is tills vi har framtiden lite mer klar för oss, och först då kan vi börja bygga upp helheten ordentligt.


Hur ser en dag ut då? Det skiljer lite på om det är korttidsdag eller inte, men på jobbet är det sig ganska likt.

Sandra börjar med att sätta upp dagens schema, som är förberett. Efter det går en assistent igenom schemat tillsammans med henne. Sandra har först ”Morgonpyssel” och det införde vi när vi märkte att hon var stressad innan hon hade landat. Hon behöver tid i övergångarna och med lite frukt och musik kommer hon nu till ro ganska fort. Ja, på bra dagar iallafall.

Efter det går hon på toa och sen är det den aktivitet som står på schemat för dagen. Det är olika hur lång tid aktiviteterna tar, beroende på Sandras dagsform, och det är alltid en stund med ”Välja aktivitet” efter aktiviteterna. Dels för att Sandra behöver komma till ro, och dels för att lättare kunna styra tiderna. Är hon t.ex. jobbsugen, så kortas ”Välja aktivitets-tiden” ner för att mat-tiden ska bli någorlunda rätt.

”Välja aktivitet” är egentligen som en slags rast för Sandra. Hon har lite utvalt material i en hylla i sitt rum, där hon kan ta fram och välja vad hon vill göra. Att välja är ju inte det lättaste, vet vi, men i hyllan är det sånt som hon klarar att välja på, och bara sånt som hon kan göra kravlöst. Saker hon även gör hemma, och alltid har gjort, när hon behöver ”vila” lite. Klippa i tidningar, trä halsband, rita eller pussla. Det beror på vilken period hon är inne i, och hon gör samma saker hemma på helgerna. Just nu är hon i en ”trä halsbands-period” och gör det på alla ”lediga” stunder.


Ja, sen är det lunch och Sandra avslutar ”Välja aktivitet” och går på toa (inte självmant, men rutinen är så). Undertiden ställer en av assistenterna fram en bricka som är förberedd så Sandra kan duka bordet. Hon äter med en assistent, vid ett bord som avsett för lunch, och efter maten är det massage igen.

Sen står det ”Rast” på schemat, men är samma sak som ”Välja aktivitet” och ”Morgonpyssel” Rast för Sandra är inte att ”inte ha något att göra” utan måste vara delvis uppstyrt för att ge henne den ro som rasten är till för. Det viktigaste är att det är kravlöst och inte tar energi från henne.

Efter det är det eftermiddagens aktivitet på samma sätt som på fm. Under ”Välja aktivitet” sen så kläms ett mellanmål in. Sandra får det bara utan några procedurer som skulle ta extra energi. Hon sitter alltså inte vid sitt matbord när hon äter mellis utan har det bredvid sig samtidigt som hon pysslar med det hon har valt.

Eftersom det är förflyttningar och avbrott som tar mest energi av Sandra, så försöker vi undvika det i den mån det går. Därför är det bättre att hon äter mellis ”mitt i” än att avsluta aktiviteten och byta bord.

Sen är dagen på jobbet snart slut och Sandra brukar vara ganska trött. Hon avslutar alltid med ”Välja aktivitet” förutom på fredagar då vi har film som sista aktivitet. Efter jobbet är det dags för duschrutiner, som också sker i källarens anpassade badrum. Sen går vi upp och det är middag, tv och kvällsprocedurer kvar innan sovtid.


Anonym undrar också hur det blir om det blir som vi vill med bostadsanpassningen. När det t.ex. gäller rörelsen så kommer det bli ungefär samma sak. Ytan kommer nog kunna bli lite större när verksamheten flyttas upp och Göran och jag flyttar ut, så det går nog att ha ungefär samma saker på rörelsen som nu.

Att gå ut går bra både nu och sen, om Sandra har orken. Hon tycker om att vara ute, men det tar energi av henne att ta sig ut och in och den energin har hon inte haft riktigt. Häromdagen gick det bra att gå ut och blåsa såpbubblor en stund under jobb-tiden, men att ta sig för några större utmaningar får vi kanske avvakta lite med. För Sandra räcker det med att ta sig till och från korttids just nu.

Men jobbet (källaren) har egen ingång utan trappor, så det är inga problem. I framtiden kommer det bli några trappsteg på yttertrappan, även om bostadsanpassningen går igenom, eftersom det är en nivåskillnad. Men vi hoppas få det bra anpassat så det ska gå bra för Sandra att gå ut sen. Även utemiljön är med i anpassnings-önskemålen, med avskärmat och avdelat. Går det bara igenom så blir det jättebra.


Den trappan som kommer vara kvar i framtiden är den mellan bottenvåningen och övervåningen. Där har vi ansökt om hiss och det är väl det som blir svårast att få igenom. Sandra klarar inte att sitta i en sån vanlig trapp-hiss nämligen, utan behöver stå i en riktig hiss om det ska fungera. Iallafall när hon har sina yrselperioder. Däremot har vi förstås en plan B också, så Sandras boende hänger inte på hissen.

Men badrummet måste anpassas rejält på övervåningen om Sandra ska kunna bo här. Och tvättstugan som idag ligger i källaren måste flyttas upp. Helst till bottenvåningen där det är tänkt att Sandra ska vara och jobba om dagarna. Det funkar att ha en tvättmaskin i badrummet på övervåningen också, om det blir tillräckligt stort utrymme där, men då blir det svårare för Sandra att vara delaktig i tvättandet eftersom hon isåfall måste förflytta sig mellan våningarna som då tar energin hon behöver om hon ska tvätta…

Ja, det blev ett långt inlägg om anpassningar. Kanske inte så konstigt eftersom det är många anpassningar som krävs för att det ska funka. Vi håller tummarna för att allt ska gå enligt planerna här.


Jag önskar alla en fin helg.

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var intressant läsning och ett bra upplägg.
När jag läste om källaren kom jag att tänka på att ni kanske kan bo där och senare kan Sandra ha den som uthyrningslägenhet?Vet inte hur det skulle påverka hennes bidrag men sånt går lätt att ta reda på.
Ett tips är annars att använda ett rum som personalrum/jourrum som assistansbolaget då hyr och trevligt nog så beräknas bostadskostnaden utan det så bostadstillägget minskar inte,det ändrades för 1-2 år sedan.
Trevlig helg!