torsdag 8 oktober 2015

Tydligen inte så tydligt

Det har inte hänt nåt nytt här så jag har inte så mycket att komma med. Sandra mår okay och funkar bra, men är lite skör. Hon hakar lätt upp sig på saker och det är svårt att få henne att ”strunta” vilket brukar gå bra annars om det inte är för stora orosmoment. Hon ser ju allt, och när det är skört så ser hon ännu mer. Det är svampar, trådar, damm, en liten, liten prick nånstans som inte ska vara där. Fel sak på fel plats och andra störningar.

Men annars är hon ganska pigg, måste jag säga. Och oftast strålande glad också, när allt går hennes väg. Jag kan förresten berätta om en intressant händelse igår.


Vi har börjat med lite nyheter på schemat, som vi har lite spontant. Alltså, det sitter inte på Sandras schema, utan det är bara vi assistenter som har kollen på dom sakerna. Det finns fler anledningar till det, och den största är att det inte ska bli så stort, spännande och laddat för Sandra, för då blir hon stressad och orolig. Även om hon gillar det, så stökar alla nyheter till det innan det blir invant för henne. Jag tror att det beror på att hon inte kan föreställa sig saker som hon inte har varit med om.

En annan anledning till att inte sätta upp spännande roligheter på schemat i början är att Sandra måste vara ganska pigg för att fixa det roliga. Står det inte på hennes schema så är det enkelt att ta bort det om hon är för trött.


Tvätten är en sån aktivitet som Sandra än så länge bara får frågan ”Vill du hjälpa mig att byta handdukar” och det sitter inte på hennes schema än. Varje nyhet på schemat oroar, för oftast längtar Sandra så mycket till det nya, spännande, att resten av dagen/veckan blir förstörd.

Planen är att när det inte känns så nytt längre, utan börjar bli rutin, så ska det upp på Sandras schema och då är hon oftast lugnare med nyheterna. Vi har gjort så med ”rörelse” också och försökt baka in det i Sandras dag utan att hon ska märka nån större skillnad. Efter ”jobba i bänken” så har hon fått ha en ”rörelse-aktivitet” men det gick inte lika smidigt och antagligen var det för roligt.

Så när hon hade rörelse en fredag för ett tag sen, så ville hon göra samma sak igen, på måndagen. Då var vi ju tvungna att sätta upp det på schemat och visa tydligt när det var rörelse igen, och vad hon skulle göra då. Till saken hör att hon blir väldigt uppe i varv av rörelse-aktiviteterna och hon tycker det är så roligt att det slår över. Därför måste vi ta det lite lugnt, för annars stressar vi fram trött-sjukan hos henne. Så ”rörelse” avslutas alltid med ”massage” för att hon ska lugna ner sig igen.


Nu till saken. På senaste mötet vi hade så bestämde vi att föra in lite ”rörelse” varje dag efter rasten, för att Sandra sitter still så mycket. Vi kom fram till att försöka tona ner det och bara göra nåt litet varje dag för att hon ska få sträcka ut lite. Eftersom det är väldigt svårt att hålla det nertonat så började vi lite försiktigt med onsdagseftermiddagar.

Inget på Sandras schema, alltså, där står det ”jobba i bänken” så vi börjar ju med det, och tar sen en gympa-aktivitet efteråt. Men två veckor i rad blev det utbrott efter rasten och vi funderade om det var nåt särskilt just på onsdagar, eftersom det funkade alla andra dagar. Vad gjorde vi annorlunda, eller var det bara ett tillfälle att utbrottet kom vid samma tidpunkt?

Hon ville inte göra nånting tillslut och vi pratade igenom det efteråt. Ja, vi assistenter, alltså. Då kom vi på att det kan vara så att hon redan har stenkoll på rörelsen, trots att det bara står ”jobba i bänken” på schemat. Vi vet inte än, men det är ju mycket troligt att det var det som orsakade utbrottet… Så från nästa vecka sitter det på Sandras schema så får vi se om det funkar bättre.


Ibland är det absolut bästa alternativet att inte förbereda henne, och som jag skrev beror det troligtvis på att hon inte kan föreställa sig saker hon inte har varit med om tillräckligt mycket. Och ibland är det bästa sättet att förbereda ordentligt. Ibland är det svårt att veta vilket sätt som är bäst.

Det är nog en av alla dom saker som gör det här jobbet så spännande. Trots att dagarna och veckorna är uppbyggda på mycket fasta rutiner så är det ingen dag som är den andra lik och man lär sig saker hela tiden :)

Man gör aldrig fel så länge man gör sitt bästa, men ibland blir det fel och då lär vi oss nåt av det. Ha en kanoners dag!

.

2 kommentarer:

Bellan sa...

Kikar in här med en saknarkram! Läser och hänger med men har inte haft ork att kommentera så mycket. Men ni är så bäst, det vet du va? ♥
Och tack för länkningen häromdagen!!!

//Bellan

Tina sa...

Ja ibland kommer man på vad som är fel och då är det väl bra för det finns nåt att förändra. Värre när man inte vet vad som är orsaken till utbrott. Ni kämpar på väldigt bra, proffsiga på alla sätt ! saknar så mycket <3 kramar