måndag 11 maj 2015

Ursäkta om jag tjatar

Ja, jag känner mig lite tjatig om ledighet och trötthet just nu. Men jag är skit-trött, och det börjar påverka mitt humör. Jag vet ju att jag lätt kan bli lite låg när jag är för trött, och det bästa är att ta hand om mig själv lite extra. Så det ska jag göra ikväll när jag är ledig och helt ensam hela kvällen. Så hoppas jag att ni ska slippa mitt gnäll sen ;)


Nog om det. Gårdagen gick bra, utan krav ställda. Sandra har haft en skör helg, och det påverkar väl såklart min känsla av nästan förlamande trötthet. Det har varit intensivt och jag är så himla tacksam över att vi är två här hemma! Jag vetitusan hur det hade gått annars.

Haha, jag skulle ju sluta tjata om det….? Gårdagen var det! Den gick ganska bra, trots allt. Sandra nöjde sig med att klippa på fm och trä halsband på em. Jag gick lite fram och tillbaks utefter hennes ork, som i lördags fast utan utbrott (om man bortser från ett mindre igår kväll och ett inatt)


Idag blir det väl lite mer halsband, gissar jag, och i em åker vi till dv en stund innan jag ska lämna Sandra på korttids 15.00. Sen är jag ledig resten av dagen, kvällen och natten! Göran passar på att ta en liten minisemester med en massa ärenden, så han åker iväg med husbilen ett par dagar. Närmare bestämt till på onsdag fm då husbilen ska ombesiktigas innan han kommer hem igen. Här ska vi ha ett viktigt möte med F-kassan på em, så då måste han vara med Sandra undertiden.

Men det är på onsdag det. Imorgon är vi två assistenter igen, och Sandra slipper vara ledig vilket är det bästa för hennes del. På em ska det komma folk till dv så då passar vi på att göra en utflykt med Sandra, så hon slipper oroas över det. Sen är det korttids igen och mer ledigt med möte för min del.


Det var det om det. Jag får se om jag tar en liten paus från bloggen ett par dagar, eller om jag får långtråkigt av all ledighet och skriver jättemycket ;) Jag avslutar iaf dagens inlägg med att tacka Annette för kommentaren igår. Det där med att en del med läs- och skrivsvårigheter lättare lär sig läsa om dom håller boken uppochner var väldigt intressant. Det skulle vara spännande att läsa mer om det där och om det finns kopplingar… Man undrar ju lite vad det beror på, och om synintrycken i övrigt påverkas.

Jag har också tänkt på det där att Sandra kanske (eller troligtvis) inte förstår ”från vänster till höger” Uppifrån och ner verkar gå bra, för det är så vi har hennes schema, och det har vi inte sett skulle vara några problem för henne. Däremot har vi vissa scheman, som t.ex. ovanför handfaten, som är från vänster till höger. Kanske är det därför hon inte förstår dom?! Vi får nog tänka om där, och prova nåt bättre alternativ till ”toa-schema” åt Sandra. Jag har lite idéer som jag ska klura på.


När det gäller näsblod så är det inget större problem längre. Det beror förstås på vad man jämför med, men när Sandra var i förpuberteten och hade en extremt jobbig period, så blödde hon näsblod flera gånger om dagen. Dessutom var hon maniskt rädd för både blod, fläckar, smuts och även för toan och allt vad det innebar… (Alltså, hon fick total panik) Då var det bara att ställa henne i duschen varje gång det hände, och vänta tills både utbrott och näsblod slutade.

Det gjorde att det i stort sett var omöjligt att göra nånting, eftersom vi behövde ha tillgång till dusch och rena kläder titt som tätt. Då kontaktade jag sjukvården och frågade om det där att bränna blodkärlen, men fick till svar att det var komplicerat. Man måste göra det när det blöder?! Som med allt annat så orkar man inte ringa runt överallt om precis allt, så jag lät det vara och det lugnade sig efter en tid. Det var större problem vi brottades med under den perioden kan jag tillägga. Saker jag inte vill skriva här, men som var riktigt jobbiga. Så det där med näsblodandet kändes inte som nåt vi orkade lägga energi på då. Och nu är det ju ett ännu mindre problem i allt annat.


Jag önskar er en fin vecka!

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas du är riktigt ledig nu,det behöver du allt!
Jag vet ju hur det är,som förälder fortsätter man långt efter man egentligen inte orkar längre.Du kan gott ställa krav på att det hittas fler assistenter tycker jag.Vet inte men om det är problem för att de får för lite tid då kan det hjälpa att ni föräldrar jobbar mindre och är mer lediga.
Min Hanna är minsann också renlig och noggrann av sig,fläckar smulor mm måste bort direkt.

Kan tipsa om städlåda som aktivitet förresten,Hanna gillar den mycket och är jätteglad när hon gjort den (både för att hon är duktig och för att hon busar lite så).
Hon har ett snyggt (Gudrun Sjödén som hon valt själv) plastat förkläde och en sprayflaska och en kökshandduk i en plastlåda (som vi byter daglapp på när hon är klar). Assistenten sätter på Hanna förklädet och sen går de till hallspegeln,Hanna får flaskan och sprayar och assistenten torkar torrt.Sen gör de detsamma med badrumsspegeln och -fönstret.
I sprayflaskan är det vatten och en minidroppe diskmedel,hon började med fönsterputs i flaska och det luktade starkt (inte gott) plus att det kom för mycket så jag köpte sprayflaskan istället.Ibland städar hon andra saker och det går förstås bra,det bestämmer hon och den assistent som jobbar.
Så nu har hon en till låda/aktivitet att göra om dagarna så vi är båda nöjda.Vi har en till som försök men den verkar inte intressant så vi får hitta på något bättre så fort vi kan.
Att hitta på nya,bra aktiviteter tillhör utmaningarna men är desto roligare när man lyckas (hon har för längesedan tröttnat på pärlor mm så hon har en pyssellåda med sånt vi kallar pyssel och det är för det mesta nåt med stickers t ex en siffra bredvid en figur på papper och så ska hon klistra rätt antal stickers i figuren på pappret).
Vi försöker nu hitta på fler "nyttiga" aktiviteter,som är naturliga att göra när man är vuxen och bor själv (även om det är med hjälp av assistent och assistenten sköter det mesta inkl. planering). Har märkt att Hanna är förståndig och vet när saker behöver göras,hon förstår t ex bättre att man går ut med sopor varje dag än att man går på promenad - sopor är ju synligt/tydligt och dessutom luktar det illa om man inte slänger dem.
Hoppas som sagt att du fått vara ledig,hoppas ni haft och har det bra!
Annette