fredag 25 november 2011

Tandläkarbesök

Det blev inget jobb igår, och det var väl lika bra. Dels gör det inte så mycket att det blir lite lugna dagar när man inte är på topp, och dels underlättade det eftermiddagens tandläkarbesök att vara två hemma.

Men usch vad trött jag var innan Sandra kom hem. Jag önskade att någon kunde ta tandläkarbesöket åt mig, och lite spänd är man alltid över hur det ska gå. Visst hade Göran kunnat, om han var tvungen, men det är bara jag som har gått med henne varje gång, så för allas skull, men mest för Sandras så klart, var det smidigast att vi gjorde som vi brukade.

För ett år sen hade vi vinter

Och vilken tjej! Hon var helt otroligt duktig och gissa en mamma som var stolt :) För det första brukar hon vara trött och skör efter skolan, så förut har vi undvikit att göra nånting alls utöver alla vanliga eftermiddagsrutiner när hon har kommit hem.

Vi har testat några gånger på sista tiden och senaste gången var när hon skulle till frissan, och det gick också jättebra. Tänk vad det underlättar att kunna ta såna tider efter skolan och slippa ta ledigt dom dagarna.

Nåja, tandläkaren var det. Det hände en hel del som kan orsaka låsningar och utbrott, och det började med att det kom en familj med en liten pojke i fyraårsåldern precis samtidigt som oss. Andra barn är jobbigt för Sandra och det räcker med att dom far runt för mycket eller låter en massa, och om nån blir ledsen så börjar Sandra storgråta hon med.

Jag hörde att pojken sa till sina föräldrar att han skulle leka i väntrummet och då var det bara att bereda vägen rätt på en gång. Dom gick in före och jag förberedde Sandra på att vi inte skulle sitta på den sidan där leksakerna var, där Sandra alltid har varit och lekt vid tandläkarbesöken förut.

Jag sa att vi ska sitta i soffan och titta i tidningar. Och hon var med på noterna direkt och fortfarande lika lugn och glad, pjhu! Nu är barnsidan i samma rum, det är bara en spalje som markerar vilken sida leksakerna ska vara på, så lugnt var det ju inte även om pojken lekte jättefint. Men för Sandra kan det räcka gott och väl för ett utbrott att ett barn leker där hon brukar leka…

Han körde runt på en bil och åkte då och då förbi sin pappa som lekte bensinstation. Sandra kikade på dom och verkade tycka att det mest var roligt. Men det behövs inte mycket så jag var ju beredd hela tiden.

Mycket riktigt körde han över sin egen fot och hade ju kunnat börja gråta där ett tag om inte föräldrarna hade skojat bort det så bra. Sandra hörde ju att han gjorde illa sig, men blev lugn igen när hon såg att han lekte vidare. PJHU!


Till råga på allt så var dom försenade så vi satt och väntade tio minuter extra, vilket också kan utlösa stress och utbrott. Eller låsningar när det väl är Sandras tur. Men inte heller det påverkade damen den här gången. När hon blev uppropad bara reste hon sig direkt och skuttade glatt in till undersökningsrummet och upp i stolen.

Tandläkaren är jätteduktig och känner till Sandra. Det är helt fantastiskt vilket bemötande vi får där, och så bra det funkar! Det är såå skönt! För även om Sandra kommer att behöva sövas ifall det blir lagningar framöver så underlättar det enormt att hon fixar att undersökas utan sövning.

Hon tycker inte om att ligga på rygg, så i början satt hon upp, men det är svårt att se tänderna ordentligt då. Hon får alltid en extra kudde att luta sig emot och igår bara la hon sig! Så skulle hon ha giraffen i knät, den som alltid sitter på hyllan där inne :)

Ja, så gapade hon så fint (ja, om man jämför, för att gapa är svårt) och fick tänderna putsade. Efter det fick hon en sug i munnen och det har hon inte fixat förut, men det gick jättebra det med. Tandläkaren blåste och lackade alla tänderna och alltihop tog tio minuter! Och gick jättebra!


Sen fick giraffen hoppa upp på hyllan igen och Sandra fick välja en tandborste och var redan på väg ut innan jag hann säga tack och hej :) Inte en enda låsning nånstans!

Men sen gick musten ur. När det var dags för kvällsrutiner sa Sandra att hon inte orkade tvätta händerna, så jag borstade bara hennes tänder så fick hon lägga sig sen. Och jag tror hon somnade bums. Jag hörde inte ett knyst från henne på hela natten och hon sover än, men ska snart väckas. Vi får väl se om hon har sovit bort tröttheten eller om hon behöver lite ledigt.

Hon blev ju sjuk av sånt här förut, men nu brukar hon fixa att sova ikapp sig och det är ju toppen. Men ibland kan hon behöva lite ledigt ändå, för att inte bygga på tröttheten.


Tack så mycket till Photo by Maria som hjälpte mig med bakgrunder. Nu har jag nyss bytt så nu får väl min blogg vara lite julig ett tag, men sen ska jag testa en annan bakgrund. Skoj med lite variation :)

Ha en riktigt skön fredag, och trevlig helg, gott folk!

♥ Kram ♥

3 kommentarer:

Maritha sa...

Vad juligt det är hos dig Nina <3

Men vad glad jag blir att det går så bra utan låsningar!!!!!!

Hoppas hon vaknar och är piggelin gumman :o)

Kram Maritha

Annelie L sa...

Så juligt och mysigt det var här inne då ;0)
Så härligt att Sandra utvecklats så mycket och orkar med extra aktiviteterna efter skolan utan låsningar och utbrott. Jag förstår verkligen att att du är stolt och lycklig mamma till henne.
Hoppas nu att hon sovit av sig sin trötthet så hon får en rolig och innehållsrik dag i dag också.
Massor av gokrama // Annelie

Suzan sa...

Men så mysigt kissen har det!