tisdag 22 februari 2011

Hon är smart, damen!

Jahaja, nu är nog livet normalt igen och troligtvis blir det korttids resten av veckan. Men vi vet ju inte så korttids är underrättade och vi håller oss hemma, utifall att…

Det är så svårt att veta vad som är vad med Sandra och lurig är hon, minsann, lilla fröken! När hon fick sin diagnos fick vi veta att personer med autism inte kan retas, luras, manipulera, räkna ut saker i förväg osv, osv. Men jag säger ju bara, johodå! Det kan dom visst det och det är Sandra ett bevis på.

Till mig var det en person som sa att om dom gör nåt av ovanstående så är det bara ett inlärt beteende och inte uträknat av dom själva. Men alltså, det stämmer faktiskt inte! Och det vet jag av fler erfarenheter än Sandra! Sen får den där pedagogen och "experten på autism" säga vad hon vill!

Förresten har jag hört att det finns ”såna experter” som har sagt till föräldrar att deras barn inte kommer att utvecklas! Men hallå! Alla utvecklas väl ändå va?!!! *suck*


Nåja, tillbaks till Sandra och tanden då. Hon har aldrig haft tandvärk eller så vidare mycket annat ont heller i sitt liv, så vi vet inte vart hennes smärttröskel är. När hon var yngre, inte så värst länge sen, så kunde hon inte alls tala om ifall det gjorde ont nånstans. Det hände att hon skrek ”Inte ont” om det gjorde ont, som om hon trodde att det skulle gå över då.

Vi är dock helt övertygade om att hon hade väldigt ont i tanden i helgen, värst i lördags, och det började så smått redan i slutet av förra veckan. Men i lördags var hon nästan otröstlig och pekade på tanden hela tiden, och vi märkte en klar skillnad på humöret efter en Ipren och en Alvedon. Så visst hade hon ont.

Men sen fick hon ju tabletter under söndagen och fick inga gråtattacker längre. Och sen gav vi inga fler tabletter. Det var nu vi inte var säkra, för när vi frågade så blev hon ledsen och sa att det gjorde ont fortfarande, däremellan var det som att hon glömde bort det, så lika ont som i lördags tror vi inte hon hade längre.

Men vi vet ju inte smärttröskeln… Hade hon vant sig? Eller hade det gått över? Hade hon ont eller var hon bara orolig över att vi skulle till tandläkaren? (Då menar jag inte oro över ett tandläkarbesök, utan mer förväntan för hon tycker ju allt är skoj och spännande, men oro över att inte veta riktigt hur det ska bli)


Men vi kom på henne sen, för när jag sa, efter första tandläkarbesöket igår, att ”Nu känns det väl bättre i tanden när ”xxx” har penslat” så svarade Sandra att det gjorde ont och hon ville åka bil till tandläkaren. Hon älskar att åka bil…

Väl i bilen, på väg till specialist på sjukhuset, sa jag att det gör inte ont nu väl? (För hon borstade den onda tanden innan, utan att reagera) Då svarade hon ”Jo, jag vill åka bil länge”

Senare på kvällen, efter att faktiskt ha fått röntga tanden och sett att den var hel och fin, började hon storgråta när Göran borstade tänderna och skrek ”Det gör ont, jag vill ligga i pappas säng” Hahaha! Där ser man att hon visst kan räkna ut, för hon fick ju ligga där, bredvid mig, när hon hade ont i helgen, så att jag skulle kunna hjälpa henne lättare på nätterna.


Hon verkar inte ha ont längre, och tandläkaren borstade jättemycket på det onda stället utan en reaktion, så lite lurig är hon allt, lilla damen :) Däremot trodde tandläkaren att det onda i helgen kunde ha två orsaker, dels en lös bit av en mjölktand som inte har lossnat än, trots att den riktiga tanden har vuxit upp bredvid, och dels så var hennes emalj väldigt tunn på sina ställen, så det nog kan ila en del där ibland.

Lite konstigt, tycker jag ju, att emaljen är utsliten när man är 16 år. Jag frågade om hon kan ha gnisslat tänder, men tandläkaren trodde att hon ätit surt. Bara det att vi gör ju allt på rutin hemma och även ätandet, liksom. Sandra äter nästan aldrig mellan måltiderna och väldigt lite godis. Citrusfrukter undviker vi eftersom hon är lite överkänslig mot det. Så det verkar ju mycket konstigt, det hela.

Nåja, vi fick rådet att hon ska tugga ett speciellt tuggummi flera gånger om dagen så det fick hon köpa på Apoteket innan vi åkte hem. Så var det med det. Det är ju alltid skönt att slippa hål, men jag tror nog det hade varit bättre med hål än utsliten emalj…

Ha en fin dag!

♥ Kram ♥

8 kommentarer:

Anonym sa...

Men åhhh så trött man blir på alla förståsig påare...
De säger så mycket dumt. Undrar hur många fördommar en del läkare och experter drar omkring på?
Det sägs ju att barn inte förstår ironi heller och då ännu mindre barn som min Junior. Men han är ofta ironisk när han skojjar så de har
FEL FEL FEL..
Jag är helt övertygade om att dessa barn har just den förmågan, precis som alla andra.
Junior kan vara jättelurig och det tror jag helt klart att Sandra kan också.
MEn det man inte vill se, det ser man ju inte :-)
Jag hade en chef för några år sedan som hade tre autistiska barn, deras barn skulle inte heller utvecklas eller någonsin lära sig cykla. Men det gjorde de alla tre. Det är ju tur att man inte tror på dessa läkare, för då skulle man säkert inte hjälpa sina barn att utvecklas. Usch så hemskt...

Hon är ju superhärlig Sandra, både lurig och full i bus. Om läkarn hade rätt skulle ni bara innbilla er det då?

Tur att man kan tänka själv också, eller hur?

Kram på er och passa er för mer Sandratrix ;-)
Lena

Unknown sa...

Det där med ironi och säga saker för att dom har räknat ut att det gynnar dom. Det kan min grabb också ska jag säga........As:are till på köpet. Han ska inte heller kunna läsa av ansiktsuttryck. Jopp det gör han absolut. Det kan ju iof vara inlärt. För ibland är det lite väl övertolkning på den fronten. Hihi! Men att han KÄNNER av hur jag mår det är tydligt. Han mer än brorsan faktiskt!
Men man kan ju inte låta bli att le när man tänker på vad som försiggick i Sandras huvud. Hur hon räknat ut hur hon skulle få mer biltur och mer tandläkare. (för det såg hon ut att gilla på bilden)
Härlig läsning

Maritha sa...

Undrar hur de vet såná saker de som ska kunna allt? Har de egen erfarenhet eller......?
Nåja du om någon kan Sandra och vad som händer med hennes utveckling.

Hoppas ni får en skön ledighet nu!

Kram Maritha

Patricia sa...

Ja nog är hon lurig allt Sandra, det har vi ju fått se bevis på tidigare med ... en smart och rolig tjej helt enkelt.. =)

Det är med basiskt och surt är inte alltid som man tror. Citrusfrukter är inte sura i det sammanhanget utan basiskt fast man kanske inte kan tro det. Socker och snabba kolhydrater över huvudtaget bildar syra i kroppen och de flesta av oss har en för sur miljö i kroppen och behöver basa oss ... lit sido-info ... ; )

Kram kram och ha en skön ledighet!

Patricia sa...

Glömde ju ... jo det här med syra o basiskt. När vi är "försurade" i mag-tarmsystemet så tar kroppen kalk från skelett och tänder för att basa vilket ger skörare skelett och sämre tänder, därför är det viktigt att tillföra kalk tillsammans med Magnecium som stabilicerar kalknivåerna i depåerna i kroppen.

Photo by Maria sa...

Hon är lurig goa Sandra.. Hon fick ju som hon ville, biltur ;-)

Skulle precis skriva ngt om surhet att det inte ofta gäller just sura saker man stoppar i munnen men ser att Patricia gett ett kanonbra svar :-)

Ha nu en fin kväll och hoppas att det onda inte återkommer..

Kram Mia

Annika N sa...

Tur att det gick bra hos tandläkaren. Vilken lurifax ;-) som ville sova hos pappa i stället.

Kram !!! Annika

Bellan sa...

Usch, vad svårt att veta om hon har ont eller inte. Men ni känner henne så väl och kan läsa av så bra utan att hon behöver säga nåt.
Hon verkar lite pilemarisk ibland, kul med lurigheten ;)

Hoppas det går bra framöver med hennes tänder.
Kram, kram! //Bellan