lördag 18 juni 2016

För er som jobbar med personer som har autism

Tro aldrig, aldrig att ni förstår och kan autism fullt ut. Var alltid, alltid öppna för mer kunskap och förståelse.

En person som säger ”Jag har träffat många med autism och jag har jobbat med det här i såå många år, så det här kan jag” är inte en lämplig person att jobba med personer som har autism! Fattar man inte att det är extremt viktigt att ha personkännedom, och lyssna på anhöriga (eller andra som känner individen väl) så har man valt fel jobb. Sorry!

Dom flesta av ”dom som tror att dom är fullärda” som jag har träffat säger dessutom inte ”person med autism” utan ”autister” och redan där visar man på okunskap, även om jag inte hakar upp mig på sånt när det gäller ”vanligt folk” som inte kallar sig experter. Är man expert, eller har man grundkunskaper inom autism, så vet man att man inte har individanpassat bara för att man buntar ihop alla som har autism under samma tak och sen säger att man har en verksamhet för autister. Och man vet att alla individer är unika och behöver egna anpassningar.

Experter bör också veta att man inte kan ändra på en person, eller kräva mer av någon än vad den personen har förmåga att klara av. Att man inte alls har individanpassat om det är individen som måste anpassa sig.

Man vet också att för att kunna anpassa så måste man ta reda på behoven, och för att få reda på behoven måste man fråga dom som känner individen väl (om individen inte har förmågan att tala om det själv).

Därför kan man aldrig, om man har kunskap om autism, säga ”Jag har jobbat så länge med andra, så jag vet hur det ska vara för alla”

Och därför kan inte Sandra gå kvar på korttids. För där är det för många nya personer med just den här inställningen. Den som är allra nyast påstår dessutom att han vet Sandras behov och att han har kunskaper om autism som jag inte får ifrågasätta. I samma mail talar han om för mig hur dom har löst situationer ”så bra” för att undvika konflikter med Sandra, och tror på fullt allvar att det är bättre att låta Sandra bestämma, än att strukturera upp tillvaron så hon förstår den och blir trygg. Istället för att vara tydlig, så Sandra vet vad som förväntas av henne, så struntar man i hennes grundläggande behov för att slippa konflikter när hon inte förstår.

Men han vet ju… så jag ska inte tala om hur man måste göra istället, för att undvika konflikter som han skapar genom otydlig pedagogik. Han har faktiskt träffat Sandra typ tre gånger och vet ju hur ”autister” fungerar! Ja… när man inte når fram och när folk inte fattar att dom inte fattar, då är det liksom ingen idé att försöka förklara mer.

HÄR finns information om en kommande webb-utbildning som är gratis. Alla bör ju bara ta tillfället i akt, helt enkelt. Vilket kanonerbjudande att få utvecklas!

Nu har jag iallafall varit och hämtat Sandras saker på korttids. Jag har väl väntat på att dom skulle höra av sig, eller åtminstone försöka reda ut orsaken till att Sandra inte kan vara där mer. Kanske att jag hoppades att dom tycker det är tråkigt att hon inte kommer tillbaks... Men det har varit tyst därifrån och tillslut meddelade jag bara att jag kommer. Sakerna som Sandra har plockat med sig hem, för att personalen inte har klarat att visa henne hur hon ska lämna kvar det som inte är hennes, får dom väl hämta om dom vill ha det. Tack och hej, leverpastej. Nu jobbar vi upp tryggheten igen och ser framåt.

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset!
Den utbildningen blir perfekt för nya assistenter,innan de hinner gå de andra vi använder.Vi brukar gå Enigmas utbildningar och Bo Hejlskov de få gånger han kommer till norra Sverige.
Tittade in på Äspereds,har inte gjort det på länge,och såg att det nu finns ett studiematerial till boken "Omsorg utan våld" (som finns att läsa i vårt personalrum) och dessutom en handledning.Dem jag ska beställa även om vi redan jobbar lågaffektivt och anpassar allt vi kan så finns det alltid utrymme för förbättringar,man blir aldrig helt klar.
Förresten brukar vi (dotterns assistentgrupp) köra studiecirklar om Bo Hejlskovs bok och nästa gång blir det "Omsorg utan våld".Det är bra att kunna sitta och diskutera tillsammans,vill bara tipsa om det eftersom det är ett enkelt sätt att lära sig på.

Hoppas ni snart vänjer er vid att vara utan korttids,vet av egen erfarenhet hur det är att leva med autism dygnet runt i åratal,man blir trött eftersom man ständigt anpassar sig själv och egentligen aldrig slappnar av helt.
Mest hoppas jag att Sandra snart får en egen bostad som passar henne.
Annette

Jos sa...

Hej!
Har följt din blogg i många år (sedan jag gick min lärarutbildning.) Idag går det barn med autism i min barngrupp. Jag har haft förmånen att få vara med på hela resan från att vi såg ett "avvikande beteende" (kanske klumpigt uttryckt men jag hittar inte rätt ord) till att utredningen blev gjord och hela resan därefter. Jag måste säga att jag haft en enorm användning av det du skriver i din blogg. Många saker jag tänker på som jag kanske inte annars hade tänkt på. Har just nu totalt tre barn med autism på mitt jobb och det ena barnet är inte det andra likt. Det som funkar på den ene funkar inte på den andre trots samma diagnos. Blir därför väldigt ledsen över att läsa om någon som är så oprofessionell och tror sig kunna hantera alla bara för att man har kunskapen om själva diagnosen. Jag menar jag själv lider av två olika ångestrelaterade diagnoser, men jag är inte dom i första hand. Jag är mig själv. Har stött på psykologer som sagt att: såhär behandlar man din typ av ångest. Då har jag aldrig mer gått dit för det visar bara att dom egentligen inte alls har någon kunskap.
Vill än en gång berömma för din fina blogg och för att du delar med dig av dina erfarenheter till oss andra! Tack!!