tisdag 27 januari 2015

Musikslapp

Det kommer nog ta sin tid att komma ifatt här, för när vi väl är lediga så orkar vi mest bara vara och göra ingenting. Men tids nog så kommer vi väl vidare. Vila är ju också viktigt, och lite nytta blev gjord igår iallafall.

Patroner var ju viktigt, så det köptes och dokumenten jag började med häromdagen blev färdiga.


Dokumentet är bl.a. skrivet av Bo Hejlskov, för er som känner till honom. Det är en bra grund att utgå ifrån för oss som inte är specialpedagoger. Min tanke är att alla ska läsa den, och att vi alltid ska ha den aktuell för diskussion. Det är så viktigt när man jobbar med Sandra, att man kan prata om bemötande, och lika viktigt att alla ska vara trygga i att ta upp saker som känns jobbigt. Annars får vi ingen bra arbetsmiljö för någon.

Jag tänker mest på att det ofta är jobbiga situationer när det blir låsningar och utbrott. Pratar man inte igenom det, och försöker göra nånting åt orsakerna till låsningarna, så blir det ohållbart tillslut. Det är därför det är så viktigt med samarbete och att ha en öppen dialog hela tiden. Det är en av orsakerna till att den första skolan Sandra gick i inte fungerade, medan den andra gjorde det. Vi pratade om allt i den senaste skolan, innan det hann bli problem. Så har det också varit med korttids i alla år, och då blir inte problemen så stora innan man får bort dom. Det är ett måste om det ska bli bra för alla. För problem dyker upp helatiden, och det är dom vi lär oss av.


Nåja, det var en parentes. Efter utskrifterna blev det påfyllning av migräntabletter på Apoteket, och mathandling. Sen satte jag igång Spotify, och då blir det inte så mycket mer gjort. Det är väldigt lätt att fastna här med bra musik, måste jag säga. Fast det var rätt skönt, och huvudvärken gav sig den med, efter lite slappande.

Något datum för möte fick vi inte igår. Jag hoppas dom jobbar på det, så det kommer snarast, för det är lite akut, faktiskt. Vi måste få ordning på Sandras schema, helst igår. Det är tur att hon har bra folk runt sig, så hon klarar dagarna hyfsat bra ändå.

Till kvällens tv-mys hade det snöat så mycket så det gick inte att få nån bild på tv:n. Vi mumsade lite räkor i soffan och sen satte vi igång att göra levergryta i portioner som vi frös in. Det är alltid bra att ha färdiga rätter i frysen, för är Sandra hemma brukar det vara svårt att hinna med att laga mat. Iallafall om man vill att hon äter annat än konstgjort… (Sånt där läskigt pulver, eller halvfärdiga rätter utan varken vitaminer eller smak)

Idag är det lite fler inköp att fixa, men Göran tyckte att han klarade det själv, så jag får slappa hemma med min musik istället. Eller om det var för att han skulle slippa musiken i bilen när jag kör?! Hursomhelst så var det en ovanligt bra idé, tycker jag. Jag antar väl att den tysta överenskommelsen är att jag åker på dammsugningen, men det får det väl vara värt ;)


Hare finemang!

.

1 kommentar:

Anonym sa...

De där dokumenten har vi använt en gång och körde som studiecirkel.Nu ska vi köra studiecirkel igen men nu med hans bok.Hittade en plan för studiecirkel på nätet så den ska vi testa,tror det blir ännu bättre än förra gången.Instuderingsfråga till nästa träff,det är bra för då är risken mindre för att man pratar om för många saker samtidigt.

Apropå specialpedagoger så säger jag bara att - det räcker inte med den teoretiska kunskapen för för det första lär de sig inte tillräckligt mycket om autism,dessutom krävs att man beter sig rätt.Har tyvärr träffat på alltför många specialpedagoger som inte alls förstår sig på autism,inte att man måste göra individuella anpassningar och framförallt inser dessa inte sin egen roll - dvs att om något är ett problem då är det pedagogernas fel och pedagogerna som måste ändra beteende/synsätt för att lösa problemet.
Jag har kommit fram till att det viktigaste av allt är ödmjukhet,att vi förstår att vi inte förstår.Först då kan vi med ett öppet sinne söka och hitta lösningar.
Lugn,flexibel,omtänksam,pedagogisk - det tycker jag att alla runtom personen med autism behöver vara.
Hur tänker du/ni kring det?
Hoppas ni har en bra dag och att det snart kommer glädjande besked.
Annette