onsdag 26 juli 2017

Dom små detaljerna med stora konsekvenser

Jag diskuterade flyttplanerna vi hade förut med en assistent som inte jobbade så länge, och förstås inte hann lära känna Sandra ordentligt. Det slog mig efteråt att det jag tycker är självklart inte är det om man inte förstår Sandras behov och svårigheter. Det slog mig också att utomstående lätt måste tycka att jag ”hakar upp mig” på små detaljer när det gäller att assistera Sandra.

Assistenten förstod inte alls vad jag menade när jag sa att det är dumt att göra så mycket förändringar innan flytten, eftersom det kommer ändras igen sen när Sandra flyttar. Hon menade att det var ju bara att fortsätta göra likadant.

Då har man ju inte förstått hur stora alla små detaljer är för Sandra, och att precis allt som inte är exakt som tidigare är en stor förändring för henne. Även saker hon klarar påverkar henne mer eller mindre. Att flytta i sig är ju en ganska stor förändring även för oss NT-personer, så det innebär en väldig omställning för Sandra.


Även om grunden ska vara kvar, vart Sandra än befinner sig, så måste det ju till nya anpassningar i en ny miljö. Det säger sig ju självt, tycker jag som är involverad. Bara en sån sak som att bo hemma, och ha eget rum där man har dom flesta sakerna, och sen bo i ett eget hem där man sover i ett sovrum och har dom flesta sakerna nån annanstans är ju en väldig skillnad. Hela morgonrutinen blir förändrad p.g.a. det.

Platsen för schemat, och hur det ser ut runt om, vilket rum, vilken vägg osv, är också detaljer som kommer påverka eftersom rummen i en annan bostad inte ser likadana ut som här hemma. Köksskåpen sitter annorlunda, toalett och badrum ser inte ut som här hemma. Det räcker ju med att handdukskroken sitter på andra sidan handfatet, eller att badkaret är vänt åt andra hållet, med väggen på andra sidan än vad Sandra är van vid. Vi har trappor och tre våningsplan, Sandras nya bostad ska vara utan trappor. Det är dom stora förändringarna, och det kryllar av detaljer överallt.

Jag tänker att dom som inte är insatta omöjligt kan förstå vad alla små detaljer betyder. Små förändringar som vi NT-personer inte ens lägger märke till.


Häromdagen orsakade jag ett stort utbrott på morgonen av en liten miss i en liten detalj. Först måste jag nog förklara omständigheterna lite. Sandra tycker inte om att vara barfota, men blir väldigt påverkad om hon blir för varm. Lösningen på det blev att skapa en rutin som innebär att när Sandra har shorts, som hon gärna vill ha, så är hon alltid barfota. Vill hon ha strumpor så byter vi till långbyxor.

Hon accepterar det och det ”bara är så” i hennes värld. Det är bra, eftersom det är på tok för varmt med strumpor när det blir värmebölja. Men Sandra gillar shorts, så hon brukar välja det och är då gärna barfota även om det är ”mellan-väder” och går bra med strumpor. En jättebra regel, med andra ord.

Men det gäller för den som bereder vägen åt Sandra att inte missa det där… Det gjorde jag häromdagen. På kvällarna är rutinen viktig för Sandra då hon alltid väljer strumpor efter duschen, som hon har på sig tills det är sovtid, och följande dag om det inte är shortsväder.

Rutinen är att hon tar av sig strumporna i sängen innan hon nattas, och då lägger den som nattar henne strumporna i badrummet, på hennes kläder hon ska ha nästa dag. Eller i tvättkorgen, om det ligger shorts i klädhögen.

Ja, just det. Ni har redan räknat ut att jag la strumporna fel. Så nästa morgon låg det strumpor överst i klädhögen (det Sandra sätter på sig först). Underst låg det shorts.

När jag kom in för att hjälpa henne satt hon med strumporna i handen och jag insåg mitt misstag. Sandra var förvirrad och fick ett utbrott när hon såg mig. Suck. Ett litet misstag i en liten detalj.


Nu är det inte misstagen jag hänger upp mig på. Misstag gör man lite nu och då, eftersom Sandras vardag är full med små detaljer. Det är hur man hanterar misstagen som är det viktiga, och det gick ganska bra den här gången, trots utbrott.

Det jag ville få fram var just att dom små detaljerna har stor betydelse. Man kan inte kunna alla detaljer alltid, men man bör veta om dom för att förstå orsakerna när Sandra reagerar, så man kan bereda vägen så bra som möjligt åt henne. Man bör förstå att detaljerna är viktiga för Sandra.

Det är alltid för Sandras skull det är viktigt. Så det är meningslöst att be mig om ursäkt om man missat nåt. Jag bryr mig inte ett dugg om själva misstaget som sådant, och jag vet att Sandra reagerar med utbrott av detaljer som är mänskliga att missa. Jag bryr mig bara om hur man hanterar det, och hur man tänker till för att försöka undvika samma misstag nästa gång. Det är faktiskt misstagen man lär sig bäst av i det här jobbet, så tänker man på det så är det ju lite bra att det blir misstag ibland.

Hanterar man situationen bra efteråt, så är saken ganska snabbt glömt för Sandra. Lite beroende på vad det är, förstås. Ibland kan hon prata om att man gjorde fel ett tag, men det är i stort sett aldrig något som påverkar henne någon längre tid. Alltså är det inte någon större skada skedd, om man hanterar det bra och tänker ut hur man undviker det nästa gång.

Det är bara återkommande misstag som påverkar Sandra, så därför är det viktigt att man är medveten om orsakerna till utbrotten. Inte för min skull, utan för Sandras. Och för den delen även för sin egen, då det blir lättare om man gör rätt.


Självklart kommer flytten bli en omställning, med många ändrade detaljer och både oro och stress hos Sandra. Men vi får försöka hantera det, för vi måste igenom det.

Att det lätt skapas rutiner för allt har sina sidor, men det skriver jag om i nästa inlägg.

Må så gott.

.

2 kommentarer:

Annelie L sa...

Så bra skrivet och beskrivet... Att det är just de små detaljerna som är så oerhört viktiga, att få dem att fungerar för att få vardagen att rulla på så lugnt och smidigt som möjligt, Jag tycker du ska fundera på att skriva en bok, den skulle kunna hjälpa många som jobbar med med människor inom autismspektrat.
Kram finaste go'vännen ❤️

Bellan sa...

Stark igenkänning här!

Kramar ❤️
//Bellan