onsdag 5 april 2017

Strukturen åter

Gårdagen hade vi planerat noga, så vi hade tid att prata ihop oss och få lite ordning på aktiviteter, rutiner och schema efter nya förutsättningar som nu råder. Vi var riktigt nöjda när vi var klara och på måndag får vi se hur det kommer fungera i verkligheten också. För det brukar inte riktigt vara samma sak i slutändan, det där med teori och praktik.

Men planen är bra, och när vi har provat ett tag så får vi se om det fungerar, eller behöver finjusteras något. Vi har iallafall strukturerat upp Sandras dag igen, och tror det kommer bli jättebra. Vårt mål är att försöka minska på klipp-tiden i den mån det är bra för Sandra. Nu har hon ju valt att klippa väldigt mycket ett tag, och vi tror att det beror på att hon inte klarar sitt schema när vi inte styr upp tillräckligt. Det gäller ju att hitta balansen. Lagom styrt efter Sandras behov och lagom med egna val och initiativ efter hennes förmåga.

Vi var två engagerade assistenter som bollade med varandra, och snart hittade vi alternativa lösningar på problemet. (Och det var inte min förtjänst, vilket känns helt fantastiskt bra). 👌

Nya ansvarslistor är också på gång. Dom är bra att ha som stöd så alla vet vad som ska göras, och när. Det gäller ju att hitta ett flyt så allt hinns med utan att Sandra blir orolig av en massa onödiga brytningar och vänte-tider.


Efter maten kommer Sandra få välja om hon vill ha skapande eller jobba i bänken (pedagogiska uppgifter). När det är klart står det fast på schemat att vi ska gå ut. (Alternativt rörelse i det ”nya” rörelserummet om vädret är tillräckligt o-skönt). Sen är dom planerade aktiviteterna slut och Sandra får klippa. Ja, om hon vill, men det gör hon troligtvis vid det laget. Längre fram går det ju att utveckla och tillsätta fler valmöjligheter ifall behoven blir såna, men en sak i taget.

Det här kommer göra eftermiddagarna roligare och inte så sega som dom har varit när Sandra bara har velat klippa i stort sett hela dagarna. Det ska bli spännande att introducera Sandra i det nya schemat och vi tror att även hon kommer må bättre av att vara mer sysselsatt. Eller, det är vi ganska säkra på. En uttråkad Sandra mår definitivt inte bra.

Det gäller att hon inte börjar klippa och se film innan en aktivitet ska göras, för det skapar en onödig brytning som är svår för henne. Därför har vi nu planerat aktiviteterna direkt efter varandra, och sen klippningen. Vi tror att det blir tydligt och enklare för Sandra.


Jag avslutar med lite svar till Annettes kommentar.

Angående hemleverans. Vi har inte kollat närmare på det, men det är absolut ett bra alternativ när vi kommer så långt. I annat fall så hittar vi säkert nån annan lösning på det problemet, för alla inköp kommer Sandra aldrig att orka delta i hur det än blir. Målet med att hon är med och handlar till viss del är i första hand social träning. Men nu måste vi fört fokusera på att hitta en bostad där Sandra klarar att bo, och får må bra. Och där det finns möjligheter att låta henne utvecklas framåt. Tack för tipset hursomhelst, jag ska försöka komma ihåg det om det blir aktuellt sen.

Väldigt smart det där att alltid åka taxi/färdtjänst i rullstol, det har jag inte tänkt på. Sandra behöver nästan alltid ha rullstolen med sig när hon ska göra nånting utanför hemmet, och det blir ju väldigt tryggt hela vägen på så vis.

Och slutligen - Ja, absolut! Än så länge har vi inget att klaga på i försöken att hitta en bostad, det sköts jättebra på alla sätt och vis (förutom lite dålig planering inför mötena). Det är gamla händelser som gör att vi inte vågar hoppas att det ska bli bra på riktigt. Vi har hoppats så många gånger, och blivit besvikna, och svikna, lika många…


Men vem vet, allt kanske löser sig jättebra den här gången. Vi får väl försöka tro på det.
Må gott!

.

1 kommentar:

Annelie L sa...

Så bra att ni fick tid att planera och strukturera upp schemat. Det kommer säkert bli jättebra.
Har Sandra bra sysselsättning att välja på blir ju dagarna mycket roligare för henne och ni som arbetar runt omkring får ett mer innehållsrikt arbete och roligare på jobbet, alla vinner på det 😉 Ni är så himla duktiga ❤ Kram