tisdag 11 april 2017

Ny plan verkställs

Den nya planeringen vi gjorde förra veckan funkade jättebra i praktiken, och det som behöver justeras är bara små detaljer för att flytet ska flyta. Eller, mest att vi ska komma in i dom nya rutinerna ordentligt. Vi har också börjat fundera lite smått på hur vi kan gå vidare framöver, men en sak i taget är viktigt nu. Sandra måste hinna med i svängarna utan att oroas, och vi måste få en personalgrupp att bygga vidare på. Men just nu har vi ett bra upplägg över dagarna.


På förmiddagarna är det fortsatt lugnt, och Sandra har två val att välja mellan, klippa eller hyllan. Klippa innebär att hon klipper och ser film, eller lyssnar på musik och en av oss sitter med henne och tittar på bilderna hon klipper ut. I den mån hon klarar det så pratar vi om bilderna och det blir en bra social träning för Sandra som hon gillar.

Väljer hon hyllan så är det saker från den hon gör. Pussla, rita, spela spel, lego och sånt som inte är så avancerat och inte behöver förberedas. Även det tillsammans med en assistent, förstås.

En viktig detalj är att den assistent som kommer på morgonen är med Sandra en stund, och inte ska göra något annat då. För att hälsa förstås, och för att Sandra, som har längtat efter assistenten, ska få träffa denne ordentligt.

Den andra assistenten förbereder undertiden allt som måste förberedas, och nu, till en början lagar även den assistenten maten. Sen när vi är full styrka och ska gå vidare i planeringen så är det ju meningen att Sandra ska delta i sin vardag i den mån hon klarar det. Men hon fixar inte att göra allt på en gång, så vi börjar så här.

Det finns ännu en orsak till att vi måste ta det extra försiktigt just nu, och det är att det blir rörigt för Sandra med alla inskolningar och nya ansikten, så hennes energi måste räcka till det. Och både Sandra, och nya assistenter måste få en chans att lära känna varandra lite innan man gör en massa aktiviteter som kräver att man är trygg med varandra. Så största fokus nu är att komma in i alla rutiner och att få Sandras dagar så innehållsrika det går, så hon mår bra.


Eftersom en assistent förbereder ordentligt under förmiddagen, så flyter eftermiddagen bra. Efter maten måste nämligen allt vara klart innan Sandra har ätit färdigt. Så det hon har att välja på i sin pärm före maten, måste vara klart, så det snabbt går att färdigställa. Efter maten kan inte Sandra vänta, nämligen. Det var det mest kritiska vi hade i planeringen, men det fungerade jättebra, utan minsta stress. Vi hann äta tillsammans i lugn och ro, och bara ta fram det sista innan Sandra var klar. En bra planering är verkligen A och O.

När Sandra sen, längre fram, klarar att delta i att duka av och fylla diskmaskinen, så hinner den andra assistenten förbereda i ännu lugnare ro efter maten. Men där är vi inte än, som sagt.

I välja-pärmen finns det två bilder som Sandra får välja på, vad hon vill göra efter maten. Det är ”Skapande” och ”Bänk-jobb” Skapande kan vara olika saker, och vad det är visar vi henne innan hon väljer. Bänk-jobb är alltid ”Korgarna” (Tre lådor med varsin pedagogisk uppgift i, och uppgifterna varierar, förstås). Medan Sandra gör det tillsammans med en assistent, får den andra assistenten undan i köket.

Sandra tycker ju att skapande är roligast, så vi tror att hon kommer välja det varje dag. Där får vi klura vidare och lägga till sen, så hon får göra båda, kanske. Tid finns det ju nästan hur mycket som helst. Vi har fyra timmar att fylla varje eftermiddag, och med vår nya planering har vi lyckats fylla ungefär hälften. Så när vi kan gå vidare framöver så finns det alla möjligheter. Men först skyndar vi långsamt, tills allt flyt flyter.

Efter aktiviteten som Sandra valt så står det alltid ”Gå ut” på schemat. Det är också förberett under förmiddagen, med rätt kläder framtagna och ev. något som behövs under utevistelsen. Igår tog vi en relativt lång promenad med rullstolen, och stannade till vid en ”aktivitets-park” (en sån där tränings-park för vuxna) där vi sprang runt en stund. Sandra körde stolen så länge hon orkade, och den där rädslan att ramla är borta nu. Det gick jättebra, och damen fick ordentligt med motion.


Efter det står det klippa på schemat. Det gör det för att vi har tagit bort klippa-alternativet helt i välja-pärmen på eftermiddagen. För att hon ska tvingas välja något annat, men ändå tydligt se att hon får klippa sen. Det blir nämligen på tok för länge för henne att klippa hela eftermiddagen, men det förstår hon inte själv.

Det var ett mycket bra upplägg som vi, som sagt, kan utveckla framöver. Klipptiden är enkel att minska genom att lägga till ytterligare en aktivitet på eftermiddagen när Sandra, och vi andra, är redo. T.ex. ha både skapande och bänk-jobb. Ett alternativ är ju att ha bänk-jobbet förberett direkt efter maten, sen gå ut och sen skapande. Då kan man veva ihop det lite genom att t.ex. gå till skogen och plocka material till skapande. Ja, inte varje gång, förstås, men ibland.


Det är så roligt att jobba när det är välplanerat och man hittar flytet som tar bort all stress hos både oss assistenter och Sandra. Att utvecklas och forma en bra dag som Sandra mår bra och växer i är fantastiskt roligt och ger en hel massa energi åt alla 😊

Idag fortsätter vi på samma bana och finjusterar det vi kommer på längs vägen. Ha det finemang!

.

1 kommentar:

Annelie L sa...

Det låter helt fantastiskt, planering är som du skriver A och O för att det ska flyta på och fungera utan massor av småproblem som hakar upp "maskineriet".
Hoppas nu att ni snart är full styrka så ni orkar hålla planeringen och får uppleva en Sandra som blommar upp utvecklas dag för dag.
Måste också nämna dina underbart vackra bilder. Du är duktig på mycket du 😉❤️ kramar