söndag 19 februari 2017

Roligt på jobbet

Igår tog vi fram lite ”jobba i bänken” som är pedagogiska övningar, likt skolarbeten. Sandra älskar det och det var länge sen nu, så hon var riktigt jobb-sugen. Jag måste strukturera upp det bättre, och komma ifatt med förberedelserna bara, så det blir flyt och variation i det med.

Variationen är jätteviktigt, annars tröttnar Sandra och vill inte mer. Så man får inte göra samma sak för ofta, men samma sak går ibland att variera så intresset och nyfikenheten håller i sig.

Jag gjorde i ordning ”korgarna” och dom går ju att variera förstås. För er som inte vet så är det tre korgar (eller backar har det blivit nu) som man fyller med tre olika arbeten. Sandra väljer sen en ”korg” i taget och gör det jobb som ligger i den.


I en av korgarna fanns det skruvar med brickor och muttrar. En finmotorisk övning där Sandra skruvade isär och sorterade muttrar i en burk, skruvar i en osv. Den övningen går att variera lite. Man kan t.ex. skruva ihop och man kan sortera storlekar.


Hon fick också en lego-uppgift som går ut på att bygga lika enligt en förebild, vilket är svårt men blev ganska likt. Den tredje uppgiften var en inplastad bild där hon ska hitta samma motiv som finns på småbilder. Det tycker hon är jätteroligt och är superduktig på. Såna har vi många olika att variera med. Dom går att använda hur många gånger som helst med en whiteboardpenna.


Efter korgarna hade jag ett extrajobb, för det är alltid bra att ha lite reserv ifall damen är jobbsugen. Det är små djur, 6 olika i 6 färger. Där kan man förstås välja att sortera djur eller färg, och på olika sätt. Igår hade jag tagit fram 6 burkar med lock. Sandra fick skruva av locken, sortera djuren i rätt burk och sen skruva på locken igen. På locken fanns ett svartvitt foto av samma djur, och på burkarna fanns foton av riktiga djur.


Jag har också gjort en kartong där man sorterar djuren i olika luckor. Den ska jag ta fram nästa gång vi ska sortera djuren, men det blir om några veckor när djuren känns ”nya” igen. Genom att variera mycket håller vi intresset och nyfikenheten uppe.

Dom här ”pedagogiska jobben” tycker Sandra är jätteroliga, om dom utmanar lagom. Jag tänkte försöka få in det som val i hennes pärm, åtminstone en gång i veckan framöver. Vi har massor i källaren så det ska bli roligt när jag bara hinner titta igenom det ordentligt.


Ha en fortsatt skön helg!

.

1 kommentar:

Annelie L sa...

Ni verkar ha kommit igång riktigt bra igen, med lagom roliga o lagom svåra sysselsättningar.
Roligt för Sandra att ha så många olika moment att välja mellan. Ha det allra bäst och kom ihåg att du är superduktig på det du gör ❤
Kramar