söndag 9 november 2014

Snurrande tankar

Det händer ju inte så mycket här nu. Mitt eget fokus ligger på kommande möten vi har i veckan (dock inte med paragrafnissan). Sandra mår okay och är pigg igen, så största orsaken till hennes svacka förra veckan var säkert att hon mådde sämre än vad som syntes utanpå.

Det är inte lätt att veta, och det ligger nära till hands just nu, att hon reagerar på ostrukturen som är pga personalbrist. Det är klart att jag får lite dåligt samvete när det inte bara var det som var orsaken. Dock klarar hon allt mycket bättre om grunden är stabil, så det är den grunden vi måste börja jobba med nu, oavsett vad som mer påverkar hennes ork.


Vi har iallafall kommit så långt att vi vet orsaken, och det är ju första steget till förändring och förbättring. Alla som jobbar gör så gott det går med dom resurser som finns, men det måste till ett ansvar nu. Jag är ganska säker på att det är bristen på kunskap som gör att man inte förstår att det faktiskt går åt en person till alla förberedelser och till all planering. Varje dag.

Ärligt talat har jag inte förstått det själv heller. Hemma är vi alltid två, automatiskt. Som förälder spelar det ju ingen roll om det heter assistent eller mamma/pappa, vi bara finns och gör allt bra så gott vi kan ändå. Men andra kan inte jobba på sin fritid för att Sandras dagar ska fungera, och det har blivit väldigt tydligt sen skolan slutade att det inte går att göra Sandras dagar bra om ingen bereder vägen rätt.

Daglig verksamhet för Sandra behöver vara lika anpassat och strukturerat som det var i skolan, annars går det inte. Jag kan inte den biten, och assistenterna är inte anställda för att ansvara över dv ett dugg. Det är där skon klämmer. Den allra största biten är förberedelser, för gör man det jobbet rätt så funkar det med Sandra också.

Jahaja, nu halkade jag in på det som snurrar i huvet och inte ger plats åt så många andra tankar för tillfället. Ja, eftersom det är det jag har i huvet så blir det väl så, eller inget skrivet alls om det inte händer nåt speciellt. Och det gör det ju sällan här, eftersom dagarna måste se likadana ut för att fungera ;)


Nåja, idag ska iallafall korttidsväskan packas. Jag är tacksam över att vi fortfarande har ett jättebra korttids. Det har alltid funkat bra i alla år, så den biten är dom riktigt proffsiga på, måste jag säga. Sandra längtar alltid dit J

Må allra bäst!
P.S. Stort tack för fina kommentarer efter förra inlägget, både här och på fb.

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är ändå bra när man får veta vad som felas s a s så man kan göra något åt det.I detta fall är det svårare iom att det är kommunen som måste förbättra men jag hoppas verkligen ni lyckas få rätt person att förstå.
Hos Hanna är det så att en del förberedelser görs tillsammans med henne,andra när hon sover eller om man får tillfälle nån stund.
Hon får hemtjänst med varudistribution,städning har jag funderat på men insett att det är viktigare/går bättre för henne om det inte kommer främmande olika personer så vi sköter städning vid tillfälle och hon är delaktig så gott hon kan t ex spraya på speglar så torkar assistenten.
Förbereda sånt hon gör hemma (pyssellådan mm) det gör man bäst när hon sover,då gör man iordning så det finns färdigt (som skolor som har elever med autism brukar göra).Hon har en del dubbelbemanning men det är svårt att flera personer är där så jag tror ändå hon har det bra nu.Däremot skulle hon inte klara sig utan assistent om hon gick på DV iom att hon måste ha en välkänd person med sig.
Maten då,den finns på schema och är lättlagad så det funkar bra.
Nu när vi lagt ribban på rätt nivå kan jag tala om att det går lätt att få med Hanna ut när hon ska gå ut med soporna.Tidigare,sen hon flyttade hemifrån alltså,har hon blivit hemma inomhus dagar i sträck så det är en stor framgång och glädje att hon nu klarar att gå ut även om det blir bara 5 minuter för det svåraste är att liksom komma över tröskeln.Det får räcka så och med en större utflykt i veckan tills vi utvärderar om några månader.Gå ut med sopor är på schemat varje dag.
Det finns likheter också för när Hanna bodde hemma var det ju så att jag fanns med som backup för det mesta fast hon hade en assistent.Jag lagade mat och skötte allt praktiskt så nu har vi fått hitta nya vägar för att klara det.
Ha en bra dag!
Annette