fredag 1 mars 2019

Akutlösning


Jag har ju berättat att vi har kört fast, och bett om hjälp. Men för oss, som står här med problemen i vardagen, är det ju ganska akut. Vi har inte riktigt tid att vänta på att det ev. ska hittas nån lösning nån gång. Vi måste få det att fungera nu, helst igår.

Vi behöver fortfarande hjälp att hitta rätt och jag saknar fortfarande kunskaperna. Men vi har försökt klura ut något som kan fungera tills vi får hjälp. För det kan inte o-funka längre. Det kan inte o-funka alls, faktiskt.

Sandra behöver en strukturerad och tydlig verksamhet. Allt hon gör måste förberedas noga och vi måste hitta ett lagom sätt att göra tillvaron tydlig för henne. Hon behöver ha stenkoll, men har inte förståelsen att ha koll på allt. Det är en jättesvår balansgång, och vi har ju märkt att våra försök att utveckla schemat bara har lett till för höga krav på henne där hon faktiskt inte förstår sitt schema.

Så hur gör man då dagen tydlig på ett enkelt sätt? Viktiga saker måste stå med, men det får inte vara för många bilder. Det får inte heller vara utspritt på olika ställen, så hon inte får ihop helheten. Vi har ju haft ett schema för dagens upplägg, och t.om. hela veckan ett tag, och en tavla för ”vem hjälper”. Men vi tror inte Sandra förstår det riktigt. Det har varit för spretigt och otydligt för henne. När vi tog bort schemat tänkte vi att det ju var bra att hon bara hade tavlan att fokusera på. Det viktigaste har alltid varit vem som hjälper henne.

Vem som sätter på timstocken, och hjälper Sandra med
morgonrutinerna. Vem/vilka som äter med henne. Vem som
duschar henne. Vem som borstar tänder, och hjälper henne
med kvällsrutinerna. Vem som hjälper henne på natten.
(Idag och imorgon)

Men så märkte vi att hon behöver sitt schema, där hon kan se hur dagen ska bli. Hon behöver ha den kollen för att veta ”vart i dagen vi är”. Men vi provar nu att bara ha grunden, och inga aktiviteter på schemat. Dels för att vi inte har så mycket aktiviteter just nu när vi är underbemannade utan ork, och dels för att dom aktiviteter vi har sker mer spontant.

Timstock (morgonrutiner) frukost, lunch, dusch, middag
TV, borsta tänder (kvällsrutiner) natten.

Vi har alltså återinfört schemat, och tagit bort tavlan. Vi har försökt att få med all (för Sandra) viktig information på samma ställe, utan att det ska bli för många bilder. Sen tar vi bort bilderna när dom är klara, för att hjälpa henne att se vart i dagen vi är. Hon ser också vilka som är med henne under övriga dagar, men det är bara den aktuella dagen som har hela ordningen.

Om vi ska göra något utöver schemat, som inte återkommer varje dag, t.ex. en biltur, och Sandra vill ha det på sitt schema, så ska hon få rita en egen bild som vi sätter fast med häftmassa. Dels för att vi ska underlätta, och inte behöva alla hundratals bilder på alla hundratals olika situationer. Och dels för att Sandra ska förstå, och bli delaktig.

Vi provar oss fortfarande fram, men nu tror vi att schemat är tillräckligt tydligt för henne. Det återstår att se framöver, för vi märker det efter ett tag. Om hon förstår det, och om informationen räcker, så blir hon snart lugnare och tryggare.

För er som undrar hur resten går, så mailade jag ju handläggaren och undrade om det inte började bli dags att skicka ut inbjudningarna till mötet två dagar senare… Han skyller på posten. Det kan han ju göra om han vill, men jag tror inte ett dugg på det, eftersom det inte bara var vi som inte fick inbjudan. Dessutom var det ingen inbjudan (påstod han) utan en ändring på datum. Hade det varit sant så hade han ju mailat mig för länge sen, och kollat om datumet var bra, innan han skickade ut inbjudan… Så nu väntar vi med spänning på att se hur det hela utvecklar sig.
.

1 kommentar:

Annelie L sa...

Hoppas att ni har hittat rätt med schemat så att det fungerar hjälpligt tills ni får mer kunskap och hjälp.
Att skylla på posten är verkligen lågt....
Det finns mail som han kan nyttja, då kommer det fram direkt och man kan få svar med en gång.... men den utbildningen kanske inte ingick när han sökte tjänsten 😉 Hoppas nu att han lärde sig något av detta misstaget och lägger manken till för att göra sitt allra bästa för Sandras bästa.
Kram