tisdag 13 mars 2018

Teckningstolkning


Häromnatten ritade Sandra en otrolig teckning, titta bara på alla detaljer.

Två lucior som har varsin bricka med lussekatter på
och ljus i handen. T.o.m. luciaskärpet kom med.

Jag har försökt prata om teckningen med henne, för att ta reda på vad hon har haft för tankar. Det är inte alltid så lätt att göra sånt i efterhand, för Sandra brukar inte kunna återberätta på det sättet. Det brukar bli en ny tanke som hon har i huvet just när man frågar, inte vad hon tänkte när teckningen blev till.

Men den här gången kom vi fram till att det handlade om nåt luciafirande i nån skola där Sandra var ledsen. Hon var orolig ett tag efter den här teckningen, och ville se ”den filmen”. Men någon sådan film har vi inte, och det enda jag kan tänka mig är att hon minns, eller har drömt, om något hon har varit med om. Sen hur hennes tolkning överensstämmer med verkligheten kan man ju aldrig veta, men att hon inte mådde bra i situationen är ju klart. Den lucian med alla ringar i ansiktet är Sandra och ringarna är tårar… Känns ju sådär i magen, måste jag säga.

Jag vet inte vilken händelse det är, men tror att det kan vara nåt luciaframträdande som Sandras klass, i första skolan, var och tittade på, och om jag minns rätt i nån gymnastiksal, eller nåt. Jag kan ju tänka mig att Sandra var väldigt stressad i en sån situation med en massa folk och intryck överallt, och det är inte alls omöjligt att hon var ledsen, eller t.o.m. fick ett utbrott. Det var ju innan vi förstod att vi var tvungna att skala av alla traditioner ordentligt.

Men eftersom jag inte vet, så kan jag inte riktigt hjälpa Sandra vidare, mer än att lyssna och svara på det hon säger. Det kan ju bli att jag leder in henne i nåt som inte hänt då, eftersom jag inte vet verkligheten bakom hennes egna tolkningar, men jag kan iallafall lyssna på hur hon upplevt det som varit.

Här är en mer positiv känsla förmedlad, ser ni vad det är?

Höna-pöna och alla ägg 🐓

Det brukar vara spännande att titta på Sandras teckningar och hon ritar ofta på nätterna. Man kan se många upplevelser och särskilt om vi har gjort något speciellt, eller om hon längtar efter något. Ibland gör hon ett eget seriesamtal när hon vill göra något.

1. Flygbuss. 2. Flygplan. 3. Taxi. 4. Framme.

Det är ju fantastiskt på alla sätt. Vet man hur svårt hon har att tala om vad hon vill, så förstår man det stora i att hon gör ett eget seriesamtal. Vi brukar försöka bemöta hennes vilja i den mån det går, för att uppmuntra sådana initiativ. Fast vi kanske inte kan ta flyget och åka på semester bara sådär när hon vill det, förstås 😅

Slutligen. Här kan man ställa frågor till Socialdemokraterna. Gör det! Vi måste hjälpas åt att sätta press nu. Jag skrev följande:

”Gör LSS/assistans till en valfråga!
Hur ska en individ överleva om föräldrarna tvingas ta ett annat jobb än assistans när ingen annan finns som kan ta hand om deras vuxna barn?
Hur ska vuxna individer som inte klarar sina grundläggande behov utan hjälp av assistenter med ingående kunskaper överleva om det femte grundläggande behovet tas bort?
Hur kan ni påstå att LSS inte kommer försämras, och att dom som behöver assistans ska ha det, utan att ändra direktiven?
Det kommer behöva byggas många individanpassade gruppbostäder, och mycket personal med kompetens inom autism till alla individer som idag bara klarar assistans, men som kommer bli av med den enligt nya förslaget. Hur ska det finansieras?
Tror ni att ni kommer vinna valet med er nya orättvisa politik?”

Ha det fint.
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så bra hon är på att teckna!Tippar att teckning nummer två handlar om när Sandra plockar ägg.Otroligt härligt att hon kan rita egna berättelser,önskar att Hanna kunde förmedla sig på det sättet.
Har inte riktigt tiden att kommentera men tittar in här och läser och gillar din blogg väldigt mycket,du skriver och beskriver saker så bra!
Hoppas ni får en bra dag och framförallt att ni snart får avlastning!
Annette