tisdag 30 juni 2015

Sandras hundralapp

Det HÄR mycket tydliga blogginlägget inspirerade mig till dagens inlägg. Jag ”ger” i det här inlägget 100 kr om dagen till Sandra, och räknar upp ungefär hur mycket hennes vardag kostar utifrån det. Om vi räknar om kronorna till energi så ska hundralappen göra det enklare att förstå vad alla intryck kostar för Sandra. I stort sett allt kostar energi mer eller mindre, men det här är bara ett sätt att göra det synligt.

Alla förflyttningar och brytningar, som är det som tar mest energi, är inräknat i aktiviteterna. (Det är alltså att ta sig till toaletten som kräver mest energi i ett toabesök, t.ex) Sen får man komma ihåg att allt som vi ”nt-personer” gör per automatik, är mer eller mindre energikrävande för Sandra. Som att gå, t.ex. Att flytta en fot i taget så man tar sig framåt. Eller att gapa på beställning, så någon kan borsta hennes tänder. Hon måste lägga energi på att klara av såna saker. Det tog flera år innan hon ens lärde sig hur man själv bestämmer att man ska gapa, och sen göra det. Det är så lätt att glömma bort att sånt tar på hennes krafter.


Ungefärlig energiåtgång under en dag när Sandra mår bra, och orkar med vardagen. (Dagar då Sandra inte mår bra kan man utan tvekan tredubbla utgifterna)

Toabesök ca 6 ggr – 30 kr
På- och avklädning (morgon och kväll, samt ytterkläder) – 10 kr
Upp och ner för trapporna hemma (tre plan, samt yttertrappa) – 20 kr
Mat och dryck– 15 kr
Till och från dv (kliva i och ur bilen, samt gå till och från parkeringen) – 25 kr
Hygien – 10 kr

Det blir 110 kr, vilket innebär minus 10 kr. Men då har vi saker som ger inkomster under dagen också.

Biltur till och från dv á 5 kr + 10 kr
Att vara på dv och jobba om det är anpassat och lugnt + 30 kr
Massage, eller bli kliad på ryggen + 5 kr
Musik + 2 kr

Överskott per fungerande dag blir då 30 kr, och som bonus ytterligare 7 kr om det finns tid och möjlighet att ge Sandra lite extra energi. Överskottet går till oförutsedda händelser eller tillfälliga utflykter.

Hon kan också låna pengar från kommande dag, om hon vill göra något roligt, och extra energikrävande någon dag. Om hon bara betalar tillbaks det dagen/dagarna efter (alltså omgivningen måste se till att hon får möjlighet att betala tillbaks)

Mindre utflykt som är väl anpassad (t.ex. åka och köpa glass) – 10 kr
Korttids 2 dygn (ej dagtid) – 15 kr
Korttids per dagtid (utan utflykter) – 10 kr
Frissa – 15 kr
Tandläkare – 15 kr

Pengarna måste också räcka till oförutsedda händelser, och vi måste se till att dom inte blir för många. Vi kan inte låna pengar varje dag.

Vält pärlburk, eller mjölkglas – 15 kr
Någon dammsuger – 7 kr
Detaljer som tavlor och prydnadssaker – 3 kr
Parkeringen på dv är upptagen – 5 kr
Det ringer på dörren – 2 kr
Två personer pratar med varandra – 7 kr
Vägarbete och bilköer – 10 kr
Grävarbete vid ingången på dv – 15 kr
Ett barn ramlar och börjar gråta – 25 kr
Vi möter folk på trottoaren – 10 kr
Vi möter en barngrupp på trottoaren – 20 kr
Det är halt, eller ser halt ut – 15 kr
Grannarna klipper gräset – 7 kr
Någon kommer när Sandra ska på toa – 30 kr
Små förändringar, som en ny kran på toan eller en flyttad stol – 2 kr (per förändring)

Vi måste se till att pengarna räcker och göra rätt prioriteringar varje dag, varje vecka. Ska vi göra en utflykt måste vi först kolla att det finns pengar så det räcker. Det innebär att pengarna inte särskilt ofta räcker till något roligt utöver vår vardag. Är Sandra dessutom nerkörd, för att hon har varit tvungen att låna pengar alldeles för länge, utan möjlighet att betala tillbaks något, så måste vi börja leva snålt. Dvs ta bort utgifter ur den vanliga vardagen.

Går det för långt, så tar pengarna och alla reserver slut. På daglig verksamhet händer det oförutsedda saker flera gånger varje dag, som kostar av Sandras dags-pott. Det innebär att hon ligger på minus varje dag, och aldrig hinner betala tillbaka skulderna innan dom blir fler. Det i sin tur innebär att det inte finns några pengar över till att t.ex. gå, eller klara av sina toalettbesök.

Resten kan vemsomhelst räkna ut. Fortsätter vi att låna pengar från kommande dagar så slutar Sandra tillslut att fungera alls. Vi är inte långt därifrån nu, så vi har inget annat val än att ta bort allt som kostar, och som inte är livsnödvändigt. Vi måste spara pengarna och betala tillbaks skulderna innan vi kan gå vidare nu.

Chefen för Daglig verksamhet har talat om att dom inte tänker anpassa mer. Det innebär att Sandra inte kan vara där.

.

2 kommentarer:

Annelie L sa...

Skicka detta blogginlägget till chefen och till chefens överordnader, precis som det är utan ändringar. Det är mitt råd, det är skrivet så bra så att till och med ett barn kan förstå det omöjliga i er situation.
Kram finaste vännen.

Bellan sa...

Så bra skrivet, Nina! Du är bäst!

Kramar i massor!
//Bellan