måndag 15 november 2010

Julstress


Lenaeff funderade på vad som stressar med julen, och det där med julen kan man nog skriva massor om, så det får bli ett extra inlägg, helt enkelt. För oss, och många andra med npf i familjen, är största orsaken till stressen att det inte är ”som vanligt” när det är jul. Alla lov är jobbiga och det räcker med en liten helg för att stöka till det och bli skört.

Som fina Snorkfröken skrev så skulle nog våra barn må bäst om alla dagar bara var likadana. Inga helger, inga lov och inga konstigheter. Bara samma vardag, och samma schema, varje dag, varje vecka, året om. Men så funkar det ju inte. Vi måste ta oss igenom vissa saker och får försöka hitta dom smidigaste vägarna.

Med julen är det ju ganska mycket som inte är ”som vanligt” och med tanke på att det räcker med väldigt små förändringar för att det ska oroa, så är det inte särskilt konstigt att julen är jättejobbig för dom flesta som behöver struktur och vardag för att må bra.

Sandra älskar julen men hon fixar den inte. Hon skulle spåra ur två månader innan jul om vi inte tonade ner och skalade av så mycket det bara går.

Dels blir hon stressad av förväntningarna, och av att vänta, precis som Lena var inne på. Och dels av att inte veta exakt vad som händer och hur det ser ut precis hela tiden, som Lena också var inne på. Sen har vi alla intryck som Sandra inte kan sortera och sålla bort. Hon tar in allt och det kan man ju försöka föreställa sig hur tröttande det måste vara. Tillslut blir det ju fullt i huvudet.

Sandra vet ju vad julen innebär för oss, även om vi har tagit bort så mycket vi bara kan. Vi har julklappar och julmat men så mycket mer är det inte. Hon vet också att den närmar sig, men hon vet inte när den kommer. Det i sig kan också oroa men vi försöker hålla oss till att ”det dröjer länge” ett tag till.

Maria hade en bra idé på att göra julen tydlig och förbereda genom en bok. Läs om det HÄR. Jag tänkte göra en sån bok för att ha framöver, om Sandra skulle behöva det. Som det är nu gör vi bäst i att försöka hålla tankarna på andra saker i den mån det går. Att prata om julen, och förbereda henne på den nu, skulle bara stressa henne ännu mer.

Men det där är ju olika, så jag rekommenderar att ni klickar på länken, för idén är bra och passar säkert för en del.

Nu till nåt annat. Patricia kom med förslaget att ge Sandra lite juice på morgnarna, innan hon kliver upp, för blodsockrets skull. Ja, nåt sånt kan ju vara värt ett försök. Men jag måste fundera ut hur det ska gå till på ett så smidigt sätt som möjligt, så det funkar i vardagen, både hemma och på korttids. Allt kräver sin planering, och på morgnarna är Sandra väldigt skör, så då gör man lixom helst inget utöver det man måste. Allt för att undvika onödigt tjafsande som lätt kan leda till utbrott.

Vill hon inte ha, så blir det tjafs och gnäll. Det enda jag med säkerhet vet att hon skulle ta direkt på morgonen är godis, men det vet jag inte om jag tycker är så lämpligt, precis… Nåja, jag får fundera lite :)

Önskar er en skön kväll!
Kram!

3 kommentarer:

Lenaeff sa...

Tack Nina för dina kloka ord och aldrig sinande energi. Jag beundrar verkligen dig för ditt engagemang och din ork. Du är verkligen en vardagshjälte!
Kram & tack
Lena

Mia sa...

Jag håller verkligen med om att loven blir en stressfaktor. Nu älskar ju viggo att va på frita de dagarna vilket han får eftersom det är hans vardag. Han är ledig på sommar och lite på jul osv. Men veckan när allt ska återgå till det normala är kaos. Och att åka bort på jul blir svårt. Han blir hyperstressad och fixar inte att sitta vid ett dukat bord med massa folk utan springer omkring mest. Julen funkar ok, men det blir alltid massa stressmoment som gör honom ännu mer hyper. Tycker ni ordnat det bra! Kramar Mia

Patricia sa...

Den där julboken lät ju himla bra faktiskt, kanske kan bli något till nästa år, så du hinner förbereda dig och boken i tid... hoppas det funkar, vore ju toppen om ni kunde minska Jul-stressen för Sandra.

Jo jag tänkte just att det är ju skört på morronen för Sandra och det där med Juice förslaget. Vad tror du hon skulle göra om det bara stod en liten skvätt juice där när hon vaknar? Skulle hon förstå att hon skulle dricka det utan att någon sa något? Tänkte just det där att störa så lite som möjligt. Kanske med en bild bredvid på Sandra när hon dricker något.

Ja du kommer säkert på något som funkar ... det brukar du ju göra, men kul att fnula lite kring det där själv med ... =)

Kram kram