tisdag 1 oktober 2019

Förklaringen


Rätt ska vara rätt och jag vill inte sprida en massa missförstånd och felaktigheter. Jag har nu fått en förklaring på utredningen som jag förstår. Dock inte av LSS-handläggaren, vilket man kan tycka är lite märkligt… Men som tur är har jag god hjälp av kunnig person via assistansbolaget. Tack!

Jag har ju så klart assistansbedömningar i huvudet, där man bara bedömer personens egna förmågor. Det har legat i vägen för mina tankar att förstå handläggarens försök till förklaringar, för när jag läser hans svar nu så förstår jag ju vad han menar…

I en assistansbedömning måste man utreda individens egna förmågor för att ta reda på hur mycket assistans det behövs. Såklart. Men i den typ av boende som Sandra är beviljad, där det redan är konstaterat att en person behöver hjälp med allt, så bedöms istället (i den här kommunen iaf) vad Sandra klarar med hjälp.

Plötsligt förstår jag vad han menar med att en person som bedöms som lätt begränsad kan få mer hjälp än en person som bedöms ha stora begränsningar. För har man lätt begränsning så kan man delta ganska mycket om man får hjälp, medan man inte kan delta alls med stora begränsningar utan då får personalen göra allt åt en istället.

Då är det ju, på dom flesta punkterna i hans bedömning, helt i sin ordning att det står lätt begränsning, för det är liksom redan klart att hon ska ha hjälp att utföra i stort sett allt.

Vissa punkter är jag inte riktigt bekväm med, dock. Men dom handlar om Sandra som person och det får jag ju ta med personalen som ska jobba med henne sen. Det är sånt som dom kommer förstå om dom har rätt kompetens, och kompetens kommer jag ju kräva.

Dessutom står det, på dom punkterna i bedömningen – Kompenserande. På övriga punkter står det – Stödjande/tränande, och då är ju även dom punkterna i sin ordning. Men tänk att man ska ha typ högskoleutbildning för att förstå sånt här. Varför kan inte handläggare istället komma ner lite på jorden, och prata så en vanlig morsa fattar? Fast jag är kanske ovanligt trög, bara 😂

Det kan ju tyckas att jag sjåsar upp det hela, men det är så viktigt för mig att det här blir rätt från början. Efter alla fel i kommunen genom åren så måste jag liksom dubbelkolla och försäkra mig om allt som annars kan vändas på innan vi är i mål. Jag vet ju hur fel det kan gå om man inte gör rätt.

Alltså, det var så skönt att få det här utrett ordentligt för jag har varit väldigt orolig över hur det ska bli när ingen fattar. Så var det jag själv som inte fattade 😇

Inatt har jag sovit gott och det här kommer bli så bra när vi kommer i mål. Nu ska jag njuta riktigt mycket av det som är kvar av veckans ledighet. Ha det fint!
.

3 kommentarer:

Annelie L sa...

Tack o lov, säger jag🥰 Men som sagt de kunde väl ha skickat med en manual på hur utredningen skulle läsas 😉 För trögtänkt är det sista du är ❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Lycka till kramar

Anonym sa...

Så bra att det blev utrett.

Måste dock säga att du inte har något att säga till om när det gäller personal.
Där i mot där jag jobbar är de flests undersköterskor men en del är vårdbiträden.

Men oftast inom kommunen för att få fast jobb måste du vara undersköterska.

På vissa gruppboenden kräver de bara undersköterskor och högskoleutbildad personal
Ifall de boende har behov som behövs en utbildning fö att klara.

Och på Sandras boende misstänker jag att de kommer att anställa endast utbildad personal

Men på omvårdnadsprogrammet får man lära sig grundläggande om olika funktionshinder

Så chefen på boendet kommer om hen är vettig att intern kompetens utveckla personalen. Med olika kurser.

Fick till mig när en anhörig kom och krävde att vi bara fick vara utbildade och jobba med hens anhörig att det kunde inte den anhöriga kräva.

Polär Marielle sa...

DU ÄR INTE OVANLIGT TRÖG!!! Du är den bästa förälder jag vet till ett vuxet barn som har autism med intellektuell funktionsnedsättning som det ju så fint heter nuförtiden.
Faktiskt!
Kram!