tisdag 20 september 2016

Prövningarnas tid

Här är det skört, och det var ju väntat med alla förändringar vi har gjort på lite för kort tid. Ibland är det bara tvunget, och då får vi försöka göra det så bra det går, helt enkelt. Men det är låsningar om det mesta och leder oftast till utbrott. Så vi sänker kraven så gott det går utan att rubba på nyheterna för mycket. För det är ju så att enda sättet att få nyheter till rutiner är ju att köra på tills dom sitter.

Det är ytterst olyckligt att vi måste ändra våra/assistenternas schema dessutom, för det kommer bli väldigt svårt för Sandra. Vi hoppas att vår plan på lösning räcker, annars måste vi anpassa så Sandra mår bra.

Det vi tror på nu är att skala av all ”onödig” information. Det vi inte är helt säkra på är vad som är ”onödig” information för Sandra, och vad hon faktiskt måste ha koll på för att vara lugn. Vi har ett hum, men säkra kan vi inte vara förrän vi har provat. Så nu är vår plan att fokusera på ”Idag” och när hon frågar om ”imorgon” svara ”Vi går igenom schemat ikväll”

Sandra kan fråga för att hon behöver veta, men hon kan också fråga för att hon är stressad över för mycket information. Det gäller att vara observant och läsa av henne noga, men vi tror att hon kommer kunna fixa ett tvåveckors-schema om vi inte visar en hel vecka i taget på hennes schema, utan koncentrerar oss på just ”Idag”. Vi hoppas iallafall det.

Förut behövde hon ha koll på hela veckan. Inte allt som händer varje dag, men vissa saker som är viktiga för henne att veta. Då såg schemat ut så här.”Idag” är detaljerad och övriga dagar har endast den information som är viktig för Sandra.

Nu ser schemat istället ut så här.Det enda som sitter kvar på ”Idag” när vi, på kvällen, går igenom schemat för kommande dag är vem som borstar tänderna. Det är för att det är viktig information och Sandra inte har borstat tänderna vid tidpunkten för schemagenomgången. Vem som borstar tänderna (=den som har kvällsrutinerna och nattningen) tar vi bort när Sandra är nattad, och på morgnarna och under dagen sitter bara dagens detaljerade schema uppe. Resten av veckan är tom.

Vad som är mer utvecklat istället är en tavla där det står vem som gör vad under dygnet.Där får Sandra den viktiga informationen som förut satt på schemat. Då var det lite andra saker eftersom vi inte hade nattpersonal förut, t.ex. Men i det stora hela iallafall. Vi får se hur hon reagerar om ett tag när det börjar sätta sig.

Det vi genast märkte var att hon när veckan är slut (innan helgen) behöver veta hur måndagen ser ut. Det löste vi genom att göra en "måndags-kolumn" som bara har information under helgerna, och är tom i veckorna.

Det där att dra sig undan är inte det lättaste. Det är en väldigt svår balansgång, och vi bor ju faktiskt här fortfarande. Men för Sandra (och även för assistenterna tror jag) funkar det bättre om vi inte är hemma alls. Vi har nämligen kommit så långt med introduktionen att det som återstår är att assistenterna ska hitta egna sätt som fungerar för dom. Dessutom blir Sandra stressad när vi är hemma, även om det går mycket bättre nu än för ett par år sen då det inte gick att ha externa assistenter i hemmet alls. Det går framåt och vi är duktiga på att hitta rätt vägar vid rätt tillfälle, när vi slår våra kloka huvuden ihop, vi föräldrar och dom fantastiska assistenterna.

Utgår man från Sandra, och lär känna henne ordentligt, så funkar det med lite klurande.

Hare bäst!
.

1 kommentar:

Bellan sa...

Ni kämpar på så bra, men förstår att det är en oerhört svår balansgång med allt. Duktiga ni!

Saknar och kramar om ♥
//Bellan