måndag 14 januari 2019

Gör om och gör rätt


Eller, rätt vet vi ju inte precis, men vi gör om igen iallafall. Jag tror nog att jag har ungefär koll på vad som skulle funka för Sandra, men jag har inte kunskaperna att genomföra det. Vi har iallafall kommit fram till att Son-rise inte funkar. Vissa delar är bra, men hon behöver styras upp lite mer än vad vi har provat den senaste tiden. Jag kan ju inte Son-rise tillräckligt heller, och någon annan kunnig har vi inte möjlighet att ha hos Sandra tills vi hittar rätt. Jag känner mig väldigt otillräcklig och hoppas bara att Sandra kommer till en plats där kunskapen räcker innan vi däckar helt här.

Nåja, vi tog ju bort schemat för en tid sen, eftersom det vi hade då inte fungerade, och eftersom vi skulle kunna vara mer flexibla och följa Sandra bättre. Schemaupplägget vi hade innan var ju för svårt för Sandra med alla valmöjligheter och jag vet ju inte hur vi ska kunna anpassa det riktigt. Jag tror ju att hon behöver bilder som vägledning i mycket större utsträckning, även genom aktiviteterna (dvs ett mer aktivt schema som följer med i det hon ska göra. Man tar t.ex. med sig bilden på baka till köket, och följer sen bilder där när man bakar). Och för att Sandra ska kunna bli mer flexibel sen, måste det styras upp mycket mer först.

Eftersom jag inte har den kunskapen, och absolut inte orken heller, så får vi ju försöka hålla oss flytande, och strukturera upp det vi klarar tills vidare. Vi har inga aktiviteter på schemat, men Sandra behöver se tydligt vem som är här med henne varje dag. Vi har märkt att det oroar henne att inte ha det synligt, och det har inte räckt med att vi bara sagt vem som ska komma när och hur länge.

Så igår skruvade vi upp Sandras magnet-schema på väggen igen, men inte för att ha alla dagens aktiviteter på. Aktiviteterna vi har är fasta och ser likadana ut varje dag, det kan Sandra utantill och behöver inte sitta på schemat. Dagens viktigaste sitter på en tavla där Sandra ser vem som hjälper henne med t.ex. duschen varje dag. Där ser hon också ordningen på dagens rutiner i stora drag. Ska vi göra någon aktivitet utöver det så blir det spontant, vilket funkar bäst just nu. Sandra är ju också för trött och orkar inte göra så mycket utöver vardagen för tillfället.

Däremot står det på schemat vem av oss som jobbar varje dag. Eftersom vi har ett tvåveckors-schema så ser det olika ut varje vecka och Sandra kan inte lära sig det utantill. Bäst för Sandra är annars att det alltid är samma person varje måndag osv. Men det funkar inte rent schemamässigt så då måste vi tydliggöra det ordentligt för Sandra.


Vi får väl se om det här gör att hon känns lugnare. Vi märkte iallafall skillnad direkt när vi fått upp bilderna synliga för henne. Men egentligen är vi för trötta allihop just nu. Vi skulle verkligen behöva professionell hjälp utifrån. Vi har lite planer som är vårt enda hopp, men vi vet inte hur det kommer gå med den saken. Det berättar jag mer om när vi vet mer, helt enkelt. Må så gott.
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Nina!
Jag ville bara tala om att jag fortfarande kikar in här och ofta undrar hur ni har det och hur det går för er. Du är ofta i mina tankar <3 Saknar dig, kram <3
//Lena