onsdag 20 november 2019

Vi väntar fortfarande


Tack Polär Marielle för din kommentar, vad roligt att få ta del av mina läsares egna erfarenheter ibland. (Det ger också inspiration till ett nytt inlägg, så vill ni att jag uppdaterar lite bättre så…😉)

Man kan ju skratta lite åt det, men jag förstår ju att det var jobbigt det där med att det måste vara samma vatten, trots att det var utspillt. En sådan smart lösning på att hålla olyckan borta lite lättare, genom att tydliggöra vart glaset skulle stå.

Precis som du skriver, vi som har npf-barn har lärt oss att tänka utanför boxen, och hitta lösningar på det mesta. En viktig egenskap när man ska jobba med npf. Jag faller återigen in på vikten av personkännedom, för lösningarna är så individuella. En personal som säger ”Jag har jobbat så länge med autism, så jag kan det” är nog värsta sorten. Att tro att man fattar och därmed slutar lyssna. Dom kan jobba med nåt annat, känner jag. (Och det gäller ju inte minst chefer, faktiskt).

Ska man jobba med personer som Sandra, där ingenting är enkelt om man inte har rätt tänk, så krävs det personkännedom, samt kompetens inom autism, låg-affektivt bemötande och tydliggörande pedagogik. Det går liksom inte annars. Och man måste vara bra på att leta orsaker och hitta lösningar.

Sandra blir också arg när hon spiller, men har (tackolov) inte begärt att få samma vatten i glaset igen. Vår lösning är att inte hälla upp fulla glas åt henne. Jag fick kommentaren av en ”f.d. släkting” en gång, att ”det gör väl inget om hon spiller”. Folk tror i regel att det man gör är för sin egen skull, och att jag tyckte det var jobbigt att torka upp… Men, det handlar ju inte om mig. Anpassningarna är nödvändiga för individen själv, det är också något man måste fatta. Och att personer med autism inte lär sig av misstagen om dom saknar konsekvens-tänk. Det är personalens uppgift att förhindra olyckan istället.

Det var det om det. Jag tänkte uppdatera läget lite här. Jag mailade LSS-handläggaren häromveckan, för att höra hur det går med vårt ärende. Vi ansökte ju om anpassad gruppbostad den 1:a februari och det beviljades den 5 juni. Jag var på möte i augusti, men sen har vi inte hört något mer under hösten, och vi undrar ju vad dom gör och hur dom tänker. Ett bifall den 5 juni innebär att det skulle ha verkställts senast 5 sept.

Visserligen tycker vi att det hellre får ta lite tid om resultatet blir bra, men kommunen har ändå skyldigheter som dom skiter i, och måste betala vite. Det är ju lite onödigt när dom inte har råd…

Vi har blivit lovade att det ska starta en gruppbostad med dom anpassningar vi efterfrågar, mer vet vi inte. Och inte dom heller, vad det verkar. Kanske, eventuellt, skulle planeringen komma igång i januari. Men det var minsann inget löfte ☝ Så det som skulle varit klart nu är alltså inte ens påbörjat i planeringsstadiet än. Vi får hoppas att vi håller några år till, med andra ord.

Det där vitet, det kunde gott utslitna föräldrar få ta del av, som kompensation.
.

2 kommentarer:

Annelie L sa...

I er kommun är de verkligen duktiga... på att dra ut på saker och låta dem bli ogjorda, lika duktiga är de på att lova saker utan att förstå att löften är till för att hållas i största möjliga mån. De är också väldigt duktiga på att smita undan från sina ålägganden. Undrar om man inte borde utse den ett av till landets sämsta kommun. De kanske till o med skulle kunna få ett diplom. Jag är ganska säker på att de är så fyllda av sin egen förträfflighet att de skulle bli så stolta då att de satte upp det, inramat på kommunhusets entrévägg.

Polär Marielle sa...

Kan inte låta bli att skratta fast det är förjävligt det Annelie skriver. Kram på er bägge två.
Och vad roligt att min kommentar gav inspiration. Du har så rätt i vad du skriver, just att personal både förstår tydliggörande pedagogik, lågaffektivt förhållningssätt och har individuell kännedom. Alla tre sakerna är viktigt. Det ena är inte viktigare än det andra.
Jag har också träffat på människor som säger att dom kan autism. Dom kan dra åt pepparn för jag tror inte ett dugg på dom.
Det finns ingen som kan göra ett bra jobb med dom orden. För ingen "kan" autism i alla situationer.
Här får du en massa kärlek Nina:
<3 <3 <3 <3 <3