måndag 10 augusti 2015

Lagom

Vi håller på att förnya lite material åt Sandra. Hon tröttnar fort på sina uppgifter och vill göra nya jobb helst hela tiden, men det finns en hel del att välja på så det blir ganska varierat med det vi har. Det gamla känns nytt igen, när vi har kört allt ett varv, liksom.

En del av uppgifterna går också att variera, så Sandra kan göra olika saker med samma material. Det går att ändra svårighetsgrad på en del, byta ut färger, antal eller bakgrunder osv. Dock behövs det lite nytt då och då.

Målet är inte att Sandra ska knäcka läskoden, det kommer troligtvis aldrig ske,
men hon tycker det är roligt med bokstäver och det räcker ju för att vilja pyssla
med det. Den till vänster är inplastad och det finns färdiga ord att lägga rätt. Det
finns också lösa bokstäver om man vill göra det svårare.
Den till höger är engångsmaterial, och inte inplastat. Där kan Sandra skriva
ordet genom att jämföra.

För en tid sen så visade jag lite material jag hade gjort och fick en kommentar att det var för lätt. Jag har också fått kommentarer som att Sandra klarar saker som jag påstår är för svårt. Det är väldigt lätt att tro att hon kan mer än hon kan, och det är väldigt viktigt att inte ställa krav över hennes förmåga. Samtidigt, när hon har orken, så är det väldigt viktigt att utmana lite för att utvecklas. Jag vågar nog påstå att jag är bra på det, faktiskt.

Man kan oftast anpassa uppgifterna så dom passar för individen, och när jag visar materialet här, så tänker jag att någon kanske har nytta av det, på ett eller annat sätt. Oftast kan man få lite idéer även om det inte passar på det sätt vi gör.

Matcha.

Självklart händer det att jag inte hittar rätt alla gånger. Ibland blir det för lätt, ibland för svårt. Ena dagen är det lättaste för svårt, andra dagen är det svåra lätt… Men jag är ganska bra på att läsa av Sandras förmåga så vi kan gå vidare när hon är redo för det.

Även sköra dagar måste fyllas med vettigheter för att inte Sandra ska bli stressad, så dom lätta jobben är minst lika viktiga som dom svårare. Kanske viktigare, rent av.

Lägga lika.

På planeringsdagen pratade vi om hur vi skulle göra när Sandra blir trött-sjuk. Det var första gången, förra veckan, som hon blev sjuk och var kvar på jobbet. Vi har ju anpassat det så, eftersom hon måste få vila även när det inte finns möjlighet att komma hem till oss. Vi måste ju kunna göra nåt annat på vår ledighet… Och Sandra måste klara att vila med andra. Det är jätteviktigt, så det måste vi få till på nåt sätt, och det kändes näst intill omöjligt innan förra veckan.

Men det funkade! Det är främst dagen efter sjukan som är svår. Då har Sandra alltid behövt återhämta sig hemma. Hon har suttit i soffan, som har varit bäddad om hon behövt vila, och sett film. Så när hon vägrade att sitta i sin ”jobb-säng” och se film dagen efter sjukan, så tänkte jag att det här kommer ju inte funka. Hon kommer bli sjuk igen om hon inte vilar. Vad gör vi nu?

Klurigt att veta vilka uttryck som är glada och vilka som är ledsna.
Det får vi träna mer på :)

Men, med sänkta krav och mycket enkla jobb under dagen, så återhämtade hon sig och blev snabbt piggare :) Vi bestämde, på planeringsdagen, att vi ska göra ordning en ”sjuk-låda”. I den ska det finnas jobb som är väldigt enkla, men som bara används när Sandra behöver återhämtning. På så sätt känns dom nya och lockande, utan att ta energi från Sandras ork. För om det inte är intressant (nytt) så tröttnar Sandra direkt.

Så, nej! Jobben Sandra har är inte för lätta. Dom är anpassade efter hennes dagsform och förmåga. Några jobb vi har är lite för svåra, men går att förenkla så Sandra klarar dom ändå. För det är också viktigt, att få utmaningar när man är redo för det. Det viktigaste är att Sandra får känna att hon lyckas, och att det inte blir ett misslyckande om uppgiften var för svår. Då är det faktiskt bättre att det var för lätt.

Färg och form var lättare än vi visste :)
För att variera svårighetsgrad på den här har jag gjort liknande där Sandra ska
sortera bara form, eller bara storlek, utan hjälp av färg.

Att veta Sandras nivå är svårt även för oss som känner henne. Men oftast klarar hon ganska mycket, om vi lyckas lägga ribban rätt. Däremot har hon ett väldigt bra ordförråd, och pratar mycket (!) (Nu ler assistenterna när dom läste det ;)…) så det är väldigt lätt att tro att hon förstår mer än hon gör. Jag brukar säga att Sandra pratar mer än hon förstår, men förstår mer än man tror. Det låter inte klokt, men beskriver ganska klockrent hur det är.

Det gör ju förstås att det är ännu viktigare med personkännedom. Och känner man bara Sandra genom att ha läst min blogg, så känner man inte henne särskilt väl. Det finns personal som har känt Sandra i 10 år, men fortfarande inte känner hennes gränser. Det är så lätt att ställa för höga krav, och sen förstår man inte att hennes utbrott berodde på just det.

Den här gillade damen :) En svårare variant finns, utan färg.

Att Sandra återhämtade sig så bra efter senaste sjukan, beror på att hon har assistenter som kan läsa av henne så bra, och ställa precis lagom krav vid rätt tillfälle.

Lika på lika med dominobrickor.

Nu har vi korttidsledigt och vi ska försöka komma ikapp lite här hemma, hade vi tänkt. Städa i källaren kan vi bara göra på kvällstid när det är korttids, eftersom Sandra är där annars, och förra veckan blev hon ju sjuk och vi skippade korttids efter jobbet. Så där ligger vi efter lite. Här uppe i resten av huset har vi legat efter så länge att vi börjat vänja oss vid att plocka bort värsta dammtussarna när dom börjar virvla runt ;)

Egentligen hade jag behövt följa med Göran och veckohandla, eftersom han helst inte ska lyfta nåt, men vi hinner ju mer om vi delar på oss. Och han har andra ärenden, om nån undrar varför inte jag handlar istället. Ja, han kan förresten inte dammsuga just nu, och inte klippa gräs heller så det börjar bli sommaräng på tomten. Jag har erbjudit mig, men Göran säger att han gör det snart istället. Han tror inte jag kan, tror jag ;) Fast det gör inget, jag har ju liiite annat att göra.

Igår sa Göran att han tyckte läkningen var långdragen… Ja, kanske beror det på att han inte har varit stilla särskilt mycket sen han dråsade omkull?!!

Ha en skön vecka!

.

1 kommentar:

Bellan sa...

Kram fina Nina!

//Bellan