söndag 30 augusti 2015

Dom viktiga rutinerna

Att personer med autism behöver rutiner är ju inget nytt. Det behöver vi nog alla, mer eller mindre. Dom flesta av oss använder väl en almanacka för att ha koll på sitt liv?!

Nu är vi alla olika, och jag skriver hur det är för Sandra, inte hur det är allmänt, men jag tror att många ändå känner igen sig en del i att rutiner och framförhållning skapar trygghet.


Jag vet ju att det är viktigt med rutiner för Sandra, men slås ändå ibland av hur viktigt det är. Och att hon faktiskt oftast har stenkoll, fast man inte tror det. Därför gör vi inga ändringar i schemat i onödan, och bestående ändringar tänks igenom ordentligt innan dom genomförs.

Som i fredags, då visade Sandra att hon har koll, minsann. Mer koll än vad jag hade… Vi avslutar Sandras jobb-vecka lite lugnt, med en film, och det är det som står på schemat. Utan att tänka på det som rutin, så har Sandra varit på toa, och sen fått ett litet mellanmål innan hon väljer vilken film hon vill se. Så klart är hela kedjan viktig, men jag tänkte bara ”film som avslut” och hela schemat är ju fortfarande ganska nytt för oss alla.


Omständigheterna och dagsformen i fredags gjorde att Sandra både hade varit på toa, och fått en frukt, under eftermiddagen. Så vi (eller iallafall jag) tänkte att det behövs ju inte igen. När det sen var dags att städa för film så sa Sandra ”Göra efter städa?” som hon brukar säga för att få bekräftat saker hon redan vet.

”Då väljer du en film” sa jag. ”Inte välja film, vad göra efter städa?” sa Sandra, som visste att det var fel ordning mot vad vi brukar på fredagar. När jag frågade om hon ville ha mellis så blev hon nöjd, men jag tänkte fortfarande inte på det där toabesöket.


När Sandra ska gå på toa, måste det ske på rutin, och med vissa förberedelser. Alltså vi måste ”bereda vägen rätt” om det ska bli nåt toabesök. Som jag har berättat förut så är just toabesöket en svår bit, och det behövs inte många snedsteg för att det ska låsa sig och bli utbrott istället. Ser hon någon person när hon ska gå på toa, är det kört, t.ex.

Precis när städningen var klar, och jag tänkte gå in med mellanmålet, slog det mig – Undrar om hon ska gå på toa först?… För det är ju så fredagsrutinen ser ut. Städa, gå på toa, äta mellis, se film.

Vi kastade oss in bakom draperiet, så Sandra inte skulle se oss, och hann precis dra för det när hon gick på toa! Det var en sån häftig aha-upplevelse. Så självklart egentligen, men det var Sandra som hade kollen :)


Så även om Sandra behöver gå på toa tidigare än vad rutinerna är på en dag, så måste rutinerna följas. Det går inte att hoppa över toabesöket en kvart senare, utan då får det bli två toa-besök. Det går inte heller att säga till Sandra att hon ska vänta lite för det är snart dags att gå på toa.

Det är så häftigt, för även om man känner Sandra riktigt väl, som man ju ändå får säga att jag gör ;) så lär man sig saker hela tiden. Det är nog en av sakerna som gör att det här jobbet är så roligt. Det blir aldrig långtråkigt, även fast allt är uppbyggt på fasta rutiner. Man vet ändå aldrig hur dagen ska bli.


Idag ska det serveras makaroilåda här hemma för första gången någonsin. Jag har aldrig gjort det, eftersom jag inte är så förtjust i det och inte har tänkt på det. Vi får väl se om den blir godkänd, för det var nog Sandras favvo-rätt i skolan, så jag hoppas hon gillar mammas också. Svårt är det ju inte iallafall, och pasta tror jag damen gillar i alla former, så det ska nog gå hem även om den inte smakar som skolans :)

Om det går att göra matlåda av den återstår att se, men om Sandra gillar den så får hon nog äta den på jobbet med. Sen ska jag tänka ut och fixa matlådor för resten av veckan också. Det tråkigaste som finns. Eller, kanske inte tråkigt, precis, men jobbigt. Jag är verkligen inte bra på sånt, och det tar sin tid att få till bra mat för en hel vecka, som dessutom funkar. Allt går ju inte att frysa, så det blir påfyllning och fixande under hela veckan med dom där jädra matlådorna.

Det underlättar iallafall nu, när det är nära till jobbet och inte hela världen om jag missar nåt. Det var värre förut, och det hände att Sandra fick äta upp assistenternas mat för att den här morsan hade glömt potatisen till köttet.


Förutom matlagning och matlådor så ska korttidsväskan packas idag. Ja, sen ska ju Sandra roas också, men har vi lite flyt så är det hyfsat väder och en ganska pigg tjej idag så resten av familjen kan hålla sig ute med såpbubblorna, medan jag fixar lite inne. Det ordnar sig alltid på nåt sätt.

Imorrn är det iallafall helg för mig :) Må så gott!

.

Inga kommentarer: