lördag 1 augusti 2015

Första veckan

Igår jobbade jag från morgon till kväll. Göran mår ju inget vidare efter sina vurpor i somras, och utan vila efter det, så jag tar i stort sett allt med Sandra nu medan han sköter det runt om, som man inte hinner när man assisterar.

På morgnarna hinner jag ju inte ens fixa håret innan jobbet, så det är tur att man håller till i källaren… ;) Efter jobbet är det dags för toa- och badrutiner på en gång, och när vi är klara med det måste Göran ha maten klar åt Sandra. Ska nåt stekas, så måste jag komma ihåg att ställa fram stekpannan på morgonen, för den klarar han inte att lyfta nu.

Det tar ett tag att få in ett bra flyt i alla nyheter, men vi är ju tacksamma att vi är två, även om Göran inte kan göra så mycket av det handgripliga assisterandet precis. Tur att Sandra mår bättre nu, efter kommunens framfart, så hon kan gå själv igen.


Nu har ju en vecka gått på nya jobbet, och det är klart att vi är beredda på tröttsjukor närsomhelst. Det är väldigt mycket förändringar med Sandras mått mätt, så konstigt vore det annars. Men vilken skillnad vi ser på henne direkt. Hon är trygg, lugn och tar för sig på ett helt annat sätt än hon gjorde på dv.

Sen är hon förstås lite uppe i varv av att det är så roligt och spännande, men assistenterna är fantastiskt duktiga på att få ner henne ”på jorden” så hon inte stirrar upp sig helt. Annars hade hon däckat i onsdags morse. Det var ungefär så långt hon fixade veckorna på slutet när hon gick på dv.


Nu är det en helg att vila upp sig på, och nästa vecka ser likadan ut som den här har gjort. Vi skyndar långsamt och låter Sandras ork komma ikapp, så får vi se när sjukan kommer. När vi måste bromsa, och inte lägga till nya saker på ett tag, så blir dagarna väldigt långa. Det är ju likadant med helgerna. När Sandra inte orkar göra så mycket så blir hon lätt lite uttråkad istället. Så det är en hårfin balansgång det där.

Vi har iallafall lite planer på att lägga till ”skapande” i schemat snart. För det kan man ju göra mycket av, och vi behöver inte ta så tröttande uppgifter till en början. Nu har vi ”jobba i bänken” varje dag, både förmiddag och eftermiddag, för att det är det som funkar bäst utan stress och oro hos Sandra. Hon måste få en chans att lägga mest energi på allt som är nytt tills det har satt sig.


Men ”jobba i bänken” varje dag, kräver ett stort utbud av material. Även om vi redan hade hunnit tillverka en hel del under tiden på dv, där det inte fanns nånting att göra… så behöver Sandra nya saker mest hela tiden. Eller olika varianter iallafall. Så nu måste jag försöka tänka ut lite roliga pedagogiska ”bänk-jobb” åt henne, så kommande vecka blir lagom rolig innan vi kan lägga till skapande.

Jag tar tacksamt emot adresser på tips-sidor, eller bra sök-ord, för att hitta idéer och inspiration. Arbeten som Sandra gillar är ju olika sorteringsjobb och ”lika på lika” Storlek, färg och form. Ansiktsuttryck tränar vi lite på också, men det är svårt så det har vi nog så det räcker. Det är dom lätta uppgifterna vi måste förnya så dom fortfarande är lagom utmanande och roliga. Men det får förstås inte vara för svårt heller, för då tröttnar damen direkt.


Igår provade jag nåt nytt med henne, efter att ha fått inspiration från nätet. En lego-platta med fyra legobitar i olika form och färg, så skulle Sandra lägga lika på en annan platta. Det har hon aldrig gjort förut, så jag visste inte nivån alls. Därför gjorde jag det enkelt, och satte dom bredvid varandra. Sandras bitar låg i en burk.

Hon hällde ut bitarna och satte dom på plattan. Alltså förstod hon inte vad jag ville med uppgiften. (Jag hade förstås talat om det, men inte på ett sätt som hon förstod) Jag sa att hon hade byggt fint, sen tittade vi på förlagan och jag frågade om vi skulle göra en likadan. Då tog hon bitarna i rätt ordning från bordet, men satte dom lite hursomhelst. Tredje gången la jag bitarna framför plattan, i den ordning dom skulle vara och då greppade hon det :)

Man blir helt lycklig när man hittar rätt! För det är inte det att hon inte kan, utan jag måste komma på hur jag ska visa henne rätt. Den uppgiften kan man ju utveckla hur mycket som helst, efter Sandras förmåga.

Som sagt, jag tar gärna emot tips på enkla uppgifter. Eller på affärer där man kan köpa material, som man kan storlekssortera, t.ex.


Det var nog allt jag hade att komma med idag. Jag avslutar med en fråga från  Annelie som undrar om Sandra reflekterar över att hon inte får åka lika mycket bil nu när hon har sin verksamhet i källaren istället för på dv.

Nu är ju allt så nytt än, så hon saknar inte direkt nåt, mer än den assistent som för tillfället inte är hos henne. Men i torsdags hade hon frågat assistenterna när hon skulle få åka bil igen. Så det är möjligt att hon kommer sakna det lite, men hon får åka måndagar, tisdagar och onsdagar fortfarande, eftersom det är korttids då. Längre fram blir det nog en och annan utflykt också, eller bara en biltur när humöret är sånt. Bilen finns tillgänglig vid behov varje dag :)

Jag önskar er en fin helg!

.

2 kommentarer:

susanne sa...

Gå med i Facebookgruppen Gratis montessorimaterial om du inte redan är med, där kan du kanske hitta tips på mer material på lagom nivå./Susanne

Tina sa...

Hej! Det finns säkert ännu mer sånt här material i sverige men tänkte ändå lämna ett par tips om sidor i finland där det kanske sku finnas nå ideer till saker att arbeta med :)
satuli.fi
papunet.net - där finns lite text på svenska också ;)
allomaari.net
Det är ju mest skrivet på finska men bilderna förstår ju alla :D