lördag 22 augusti 2015

En massa idéer

Nu tänkte jag presentera lite av det material vi har fått ihop den senaste tiden, hoppas det kommer till nytta för någon läsare. Det är fritt fram att använda och dela vidare, antingen som det är eller anpassat efter någon annans behov. Varsågoda. (Dock gäller det bara det jag själv skriver och visar, inte det jag länkar till, men en bra regel är väl alltid att visa bildkällan på det man hittar på andras sidor)

Så småningom är det tänkt att Sandra ska klara av att vara med och handla lite. Inte några veckohandlingar, förstås, men några varor. Mest för att hon ska få delta i sitt eget liv, liksom. Så steg ett är att ”leka affär” och låta henne bekanta sig med lite vanliga varor, och en anpassad inköpslista. (Mallen till inköpslistan finns i programmet InPrint)


I rutorna sätter vi bilder på dom varor Sandra ska vara med och handla, sen kan hon vara delaktig på sitt sätt genom att lägga ”varorna” i kundvagnen vartefter dom läggs i den riktiga vagnen.

Till en början är det en lek och ingen kundvagn alls, utan en korg. Men roligt blir det säkert ändå, när damen är redo.


Här är en idé jag fick när jag googlade runt på nätet och såg en bild på tre burkar med skåror i olika vinklar. För att träna finmotoriken och vrida handleden när ”vad det nu var” skulle stoppas in i skårorna. Vi hade lite ”pengar” över från nåt gammalt spel som vi slängde när vi röjde i somras, och vips blev det en ”penga-automat” med färgsortering.


Den är gjord av en skokartong som jag har satt fast med kardborre på en bricka för att den ska stå stadigt.

Jag måste ju så klart visa en av dom superfina tavlorna som assistenterna har gjort också. Dom har gjort fler såna med olika teman, och djur/figurer som Sandra ska hitta rätt platser för.


Det här är en räkne-övning som kan varieras i det oändliga efter förmåga och intresse. Ja, ni fattar vitsen med att sortera lika.


Storleksövning.


I den här pärmen finns det tomma inplastade blad med kardborre. Sen har vi bilder och bokstäver/ord som Sandra ska matcha. Den här övningen går ju också att förenkla eller försvåra beroende på vem som ska använda den. Sandra älskar bokstäver, men har inte knäckt läskoden.


Öva ansiktsuttryck.


Kuben beställde jag genom ett företag som heter ”Varsam” och här kan man ju låta fantasin flöda. Just den här övningen går ut på att mata djuren, och vårt syfte med det hela är att få in lite rörelse i Sandras schema.


Hon slår tärningen och ser vilket djur som kommer upp. Sen ligger det sex djur utspridda i rummet, och en korg med ”mat” till djuren (inplastade bilder). Sandra får hämta rätt mat och ge till rätt djur. Ju mer spridning det är på djuren, desto mer gratismotion blir det :)

Ja, den här ormen talar för sig själv, och går förstås att utveckla åt ena eller andra hållet. Sandra har även cirklar med färgsortering i samma modell.


Jag avslutar med två jättefina arbeten som jag har skrivit ut från Förskoleburken. Gå in där och få inspiration!

Inspirationskälla
Inspirationskälla

Jag önskar er en fin-fin helg!

.

1 kommentar:

Annelie L sa...

Å så mycket bra material du har hittat och arbetat fram. Du är helt fantastisk i ditt driv att hitta nytt och anpassa det till Sandra. Hon kan verkligen skatta sig lycklig som har dig till mamma och assistenter som är villiga att lyssna och lära och som är lyhörda för Sandras behov.
Kram finaste 💗