lördag 5 oktober 2013

Tema – Sömn – Olika behov


Sömn. Jag minns att det var en av dom saker jag tyckte var så skönt med diagnosen. Att sömn stod med bland dom saker som det brukar vara problem med för barn med autism. (Maten var en annan sån skön känsla) Äntligen fick jag en förklaring, och det fick vara lite ”normalt”

Ja, för med diagnosen blev ju Sandra ”lik andra i samma situation” och inte bara den som var annorlunda bland alla andra hela tiden. Att få papper på att det är vanligt med annorlunda sömnbehov kändes skönt. Det var normalt för Sandra och det blev okay på nåt sätt.

För man får väldigt många goda råd och folk har en massa åsikter om varför ens barn inte sover på nätterna. Eller sover middag på dagis för den delen. Sandra slutade sova helt på dagarna när hon var 1,5 och var vaken på nätterna med.

Varje natt en period satt vi uppe och lekte ett par timmar för att hon skulle bli trött och somna om. Ofta tog jag nattliga promenader med henne i vagnen för att hjälpa henne att komma till ro.

För att inte tala om åsikterna när hon sov (eller låg vaken mest) i våra sängar, och när hon och Göran sov i dubbelsängen och jag i Sandras säng. Ja, det är väl okay för dom flesta under dom första åren, men Sandra gjorde det tills hon var typ 10-12 eller nåt. Kanske längre, jag minns inte riktigt.

När folk frågade och tittade snett på oss svarade jag med att ”Ja, då får vi iaf sova” för man behöver liksom det för att orka.


Men vad det beror på vet jag inte, för en del är det ett problem med sömnen och tröttheten. Då verkar det ju inte bara vara ett annat sömnbehov, utan att man kanske behöver sömnen, men inte kommer till ro eller inte känner sig trött?..

Det förklarar ju en del varför Sandra, när hon var liten, bara körde på och körde på tills hon stupade av trötthet och sov och kräktes i ett par dygn.

Hon kan hantera det där bättre nu, och faktiskt vila innan det går för långt. Men hon är fortfarande oftast vaken ett par timmar varje natt, och några åtta timmars sömn tror jag sällan hon får ihop. Om hon inte är väldigt trött då, efter en händelserik vecka eller för många intryck, för då kan hon sova ikapp sig ordentligt.


Den här veckan har Neurobloggarna tema om sömn. Välkomna in och gilla oss på Facebook. Hjälp oss gärna att sprida sidan också. Tack!

.

Inga kommentarer: