tisdag 15 oktober 2013

Tema – Hjälpmedel – Kunskap

En rullstol, en ramp, en protes, ett par glasögon, en hörapparat… Självklara hjälpmedel som ingen ifrågasätter. Men Sandras största och viktigaste hjälpmedel är assistans, kunskap, personkännedom, tydlighet och visualisering. Inte lika självklart, men minst lika viktigt.


Någon som kan tolka henne och hjälpa henne att förstå. Någon som kan lotsa henne rätt i tillvaron och förmå henne att få saker gjorda. Bereda vägen rätt, undvika oroligheter och finnas som stöd och trygghet. Utan en assistent vid sin sida skulle hon inte ens komma upp på morgnarna, precis lika lite som en förlamad person inte kommer nån vart utan sin rullstol.

Utan ett tydligt och anpassat schema över dagen skulle Sandra bli orolig och inte veta när hon ska göra vad eller vad som ska hända, när och hur. Hon kan nämligen inte föreställa sig en dag om hon inte ser den framför sig. Ett anpassat schema är jätteviktigt!

Utan en ”tolk” som känner henne mycket väl och som kan läsa av signalerna och prata med henne på ”hennes språk” så förstår hon inte. Hon skulle inte klara en halv dag utan en assistent.

Nu har visserligen Sandra en rullstol också, som vi använder i vissa jobbiga situationer. Inte för att hon har problem med sina ben, utan för att hon inte klarar att koncentrera sig på att gå när det händer för mycket annat runt henne. Och för att hon blir rädd och orolig av alla intryck som hon inte hinner sortera.

Men hade hon ingen assistent så hade hon inte användning av nån rullstol…


En annan mycket viktig detalj är att omgivningen förstår vad hjälpbehovet är. Förstår vi inte det så får inte Sandra den hjälp hon behöver. Det är därför det är så viktigt att vi försöker sprida kunskapen. Assistans, schema och individuell anpassning ska vara lika självklart för dom som behöver det, som rullstol och glasögon.

Jag stryker under för dom som behöver det, för det är en viktig detalj. Det måste utredas vilka som har behov av vilken hjälp och alla kan inte få en assistent. Men alla har rätt att bli förstådda och bemötta utifrån sina egna kvaliteter.

När det dras in på resurser så anpassade skolor tvingas stänga, då vill jag tro att det beror på okunskap. Vi måste sprida kunskapen! Det är ett av dom allra viktigaste ”hjälpmedlen” för personer med olika former av npf.

UR:s serie ”Liv med autism” i SVT1 på onsdagar under hösten är ett mycket bra sätt. Se dom och sprid dom!

Ett annat sätt är Neurobloggarna, som den här veckan har tema om hjälpmedel. Gå in och gilla sidan, läs andras inlägg och hjälp oss att sprida den vidare. Tack! Vill ni läsa mitt vanliga inlägg får ni scrolla vidare.

.

1 kommentar:

Tina sa...

Bra beskrivet och skrivet ! Du är fantastisk ! Kram