söndag 17 januari 2016

En massa jobb-idéer

Vi har gjort lite förändringar på jobbet nu. Flanotavlan som vi har använt till att prata om årstidsväxlingar och väder är borta tills vidare.


Anledningen till det är att nu när verksamheten ligger i källaren så måste Sandra gå ut, eller åtminstone till ytterdörren, för att se vädret. Meningen är ju att hon ska vara ute mer så småningom, men det tar för mycket energi av henne just nu så det ligger lite på is. Vi måste först och främst bygga upp hennes ork så hon fixar alla kommande stora förändringar som väntar.

Flanotavlan kommer vi sätta upp igen, när vi vet hur hennes framtid ser ut. Förhoppningsvis i hennes anpassade bostad, och förhoppningsvis inom rimlig tid…

I dagsläget finns det andra behov, och för att det inte ska bli för mycket intryck i Sandras jobb-rum, så var den bästa lösningen att ta bort Flanotavlan för att lämna plats åt en magnetvägg.

Sandra testar den nya väggen och gillade den skarpt

Den kommer vi ha mycket användning av och det går ju att utveckla jobben en hel del. Här är några av dom uppgifter som vi kan anpassa så Sandra kan lösa dom på väggen.

Variant av "lika-på-lika" där syftet bara är att variera, inte lära sig läsa.
Sandra tycker det är roligt med bokstäver.

Hitta formen i formen.

Ett enklare jobb med färg och form, där figurerna är i ett annat material.

Pussel som inte har ett givet svar utan går att bygga som man vill.
Tyvärr hittade jag inte bildkällan, men troligtvis finns den i nån av dom
"pedagogiska sidor" jag följer, och dom hittar ni i högermarginalen.

Figurer som Sandra har färglagt. Syftet är att träna kroppsuppfattningen
då Sandra gärna glömmer kroppen och ritar huvudfotingar ibland.

Bilder med olika teman, här vinter. Att bygga ett landskap fritt, utan mall
är inte så lätt som man kan tro, men Sandra gillar det.

Färg och form har vi i fler varianter. Bara form, och även storlek finns.
Dom har kardborre, men går ju att göra om till magnettavlan.

Fördelar med en vägg är dels att det får plats mycket jobb som Sandra kan klura med ett tag, för hittar vi bara rätt nivå så älskar hon att hålla på länge. Hon har en liten magnettavla, men med den går uppgifterna för fort, eftersom det bara får plats knappt två A4-format åt gången, och hon blir stressad om det tar slut och vi ska byta mitt i hennes arbete. (Jobbet Sandra testar här ovan är anpassat efter den tavlan).

En annan fördel är att Sandra får resa sig, och röra lite på sig, för hon sitter still ganska mycket och det är svårt att motivera henne till vardaglig rörelse utan att det tar energi och blir låsningar.

Sen är det lättarbetat för henne. Att t.ex. matcha bilder som bara är inplastade går inte, för dom halkar runt och skapar utbrott. Med kardborre funkar det ganska bra, men Sandra vill att bilderna ska sitta exakt rätt, och blir irriterad om dom fastnar snett…


Ett annat alternativ vi har är att sätta halkmatta under bilderna och det funkar också hyfsat bra. Men magnet är bäst och nu har vi alla möjligheter.


Väggtavlorna jag gjorde för länge sen kan vi nu göra om så dom går att använda på magnettavlan. Syftet med dom var också att Sandra skulle få röra sig lite, men det var svårt att hitta bra lösningar på att få upp dom på väggen. Här är en variant där Sandra ska hitta vilka bilder som hör ihop.


Förra veckan testade Sandra sina nya blommor, och älskade det :) Vad roligt när man kommer på såna klockrena uppgifter. Sandra tycker om att sortera, men det ska vara roliga/fina saker hon sorterar och vanliga bilder har hon tröttnat på för länge sen. Det kan gå bra om man klipper ut dom i konturerna väldigt noga, så dom blir riktigt fina, inte annars.


Idéer på roliga jobb/uppgifter tas tacksamt emot. Sandra gillar nya utmaningar så det går åt en hel del. Fler av våra idéer finns under fliken "Pedagogiska tips" här ovan, för dom som är intresserade.

Det fick bli ett inspirationsinlägg idag. Imorrn är det korttids och ledigt för oss ett par dagar. Vi ska väl fortsätta där vi slutade på förra ledigheten, och beta av lite på ”att-göra-listan”

Må så gott!

.

Inga kommentarer: