lördag 9 juni 2012

Lite gamla kräkattacker

Haha, trevlig rubrik va?!! Jaja, förklaringen kommer lite senare, när jag svarar på en fråga jag fick igår.


Först tar vi gårdagen i stort. Det var Göran som mötte Sandra när hon kom hem, eftersom jag blev ompysslad på annat håll. Ja, hos frissan, närmare bestämt.

När jag kom hem spelade Göran och Sandra badminton och Sandra sken ikapp med solen och berättade att hon just hade suttit ute och ätit glass :) Härligt med lite sommarväder!


Eftermiddagen och kvällen flöt på bra och damen var pigg och glad. Hon bestämde att hon ville pussla som idag, och vi får väl se om hon menar pussel den här gången, eller pyssel, som förra helgen. Nåt blir det hursomhelst :)

Så den trevliga rubriken då ;) Johannes mamma ville veta mer om trött-sjukan som Sandra hade förut. Ja, det var ett tag sen jag skrev om den, och det var länge sen vi hade det bekymret. Men jag kan berätta lite om hur det var.

Sandra gick i en särskola som inte hade inriktning på autism och inte heller personal som kunde autism, eller hade det ”tänket” även om dom var jättebra på sitt sätt. För andra elever. Det var en bra skola, men den passade inte för Sandra.

Det var på tok för rörigt där, med fler elever i samma klassrum och ingen egen vrå att gå undan i. Sandra är väldigt känslig för krav, stress och intryck, så redan där blev det ju fel, liksom. Elever, rörelse och ljud runt henne mest hela tiden.

Kraven blev för höga, och då menar jag inte att nån krävde att hon skulle sitta still eller koncentrera sig på läroböckerna, utan allt som förväntas av henne blir ett krav. Det räcker att hon ska dricka vatten eller behöver gå på toa så låser det sig om hon känner förväntningarna, dvs att någon t.ex. väntar på att hon ska bli klar.

Intrycken var ju jättemånga och Sandra snappar upp allt och kan inte sortera bort det som är oviktigt. Hon hör allt och ser allt och vill veta allt…

Det resulterade i att hon blev stress-sjuk och hade över 40% frånvaro i skolan. När hon blev för utmattad så däckade hon. Sov i två dygn och vaknade var 5-10 minut och kräktes. Kräkningarna pågick ungefär i ett dygn och sen sov hon ikapp sig. Hon var medtagen i flera dagar efter det och när det var som värst hade hon en sån attack i veckan.

Sen var (och är) det ju vissa saker som är viktiga för henne att veta, för att hon ska känna ro. Så kan hon inte lita på sitt schema som nu är anpassat efter vad hon behöver veta (för vi har märkt på henne vad som är viktigt) så blir hon orolig och stressad. Dock inte sjuk. Än. (Ang. gårdagens inlägg)

Det var lite om ”trött-sjukan” fråga igen om du vill veta mer. En del inlägg om hur det har varit kan man hitta bland etiketterna under ”Dåtid” om man orkar och vill läsa lite mer :)


Om du, Johannes mamma, missade svaret om dataprogrammet, eftersom jag skrev två inlägg igår, så bläddra bara ner lite, till inlägget som heter ”Småfix och lösningar” så kommer två länkar i slutet av det inlägget.

Jag får önska er en fin helg!

♥ Kram ♥

1 kommentar:

Johannes mamma sa...

Tack så hemskt mycket för dina svar. Jag har kollat dataprogrammen och ska försöka förmå arbetsterapeuten på HAB att förstå att detta är nåt för vår son!
Angående ditt låsta läge; Jag tror att jag kan förstå dig rätt bra. Känner likadant from time to time.