söndag 10 februari 2013

Tidspassning och annan anpassning


Som jag avslutade gårdagens inlägg så förstår ni att igår började med utbrott här. Inga allvarliga saker, men tillräckligt för att behöva göra lite förändringar så vi kan undvika det i fortsättningen. Ganska enkelt avhjälpt och det är nog redan löst.


Sandra har en tendens att utöka små tillåtna saker så det tillslut blir för mycket och inte går att tillåta längre… Som saker hon vill ta med till skolan, t.ex. Den konflikten har vi klarat av och löst för flera år sen, och bara man håller sig till det lite strikta och tråkiga (kan en annan tycka) så undviks problemen oftast.

Hon får ha med sig ett gosedjur till skolan, inget mer. För flera år sen hade hon ett gosedjur som hon hade klätt med lite dockkläder, och jag tillät det, glad att hon fått på kläderna själv. Efter ett par dagar hade gosedjuret skor som jag skulle knyta… Sen en liten ryggsäck som packades med krimskrams. Tillslut blev det mer än vi hann på morgnarna och det blev ett väldigt knölande med alla saker som skulle kläs, knytas och packas. Sånt leder till stress, oro och utbrott.

Efter det är bara ett gosedjur tillåtet och inget annat. Sandra vet vad som gäller och är lugn och nöjd. Men krimskrams krånglar hon gärna med (armband, klockor, halsband, kedjor och lekmobiler) lite nu och då och tills igår har det varit okay på morgnarna, när det är helg. För då har vi ingen tid att passa. Och Sandra har haft stenkoll på det där och tar bara ett gosedjur när det är skoldagar.


Igår var det ju lördag och Sandra tömde hela ”krimskrams-lådan” och tog med sig in på toan där hon fick ett utbrott när alltihop trasslade till sig mitt i toabesök och påklädning.

Så nu är det nya bestämmelser här. Inga leksaker (förutom ett gosedjur) följer med upp på morgnarna, utan får plockas fram efter frukost. Allt för att undvika onödiga låsningar och utbrott.

Ja, det jag ville få fram med det här var väl mest att vi oftast måste ha ganska tråkiga ”regler” och inte göra ”roliga undantag för det går bra ibland” och det kan se ut som principer för utomstående, men har en orsak och är viktiga för att Sandra ska må bra.

Utbrottet igår gick över när vi hade bestämt att vi inte knölar med massa krafs före frukost. När Sandra förstod så blev hon lugn och nu är det problemet säkert ur världen.


Mitt på dan skulle Sandra till frissan vilket jag kom på när jag borstade hennes hår på morgonen, efter utbrottet… Det var ju tur att jag kom på det iaf. Det körde bara ihop sig litegrann eftersom vi hade bestämt mat som tog lite tid att göra, men frissabesök brukar gå ganska fort och Göran fick påbörja maten innan vi var tillbaks så den blev bara en timme senare än vanligt. Det löste vi med en banan på fm så Sandras energi skulle räcka.

Men skörheten låg på lur och vi klarade av ett utbrott till innan det var dags att åka till frissan. Sandra fixade inte riktigt att vänta, så det fick helt enkelt bli en biltur istället.

Själva besöket gick bra, som det brukar göra med världens bästa frissa, även om det tar på krafterna för Sandra med alla intryck. (Det är därför vi tar bilen fast det inte tar mer än max 10 minuter att gå) Resten av dagen fick bli lugn och så kravlös det gick, med lite små utbrott här och var.


På eftermiddagen tog Göran över och sa att jag kunde lägga mig och vila en stund. Jösses så trött man kan vara! Jag som är van att vara pigg på kvällarna och lägga mig alldeles för sent, gå upp i rätt god tid innan Sandra ska upp och aldrig någonsin kunna somna på dagtid.

Den senaste tiden har jag somnat i mycket god tid, vaknat för sent och somnat på dagarna om jag har lagt mig, och ändå känner jag mig trött hela tiden. Jag undrar hur mycket jag skulle kunna sova om jag inte behövde gå upp?..

Nåja, jag sov middag som en stock i en timma iaf och sen var det lite kvällsrutiner att klara av innan det var dags för Sandras chipsmys. Den är ju Görans område och då brukar jag passa på att få klart med korttidsväskan inför måndagens korttidsvistelse. Men igår hade orken tagit slut, så den måste hinnas med idag.

Sandra var ju också trött efter en ganska skör dag med en del utbrottande och fler aktiviteter än ork, så hon fick komma i säng lite tidigare än vanligt för att undvika låsningarna som lätt blir annars.


Jag önskar er en fin söndag! (Imorrn börjar Neurobloggarnas temavecka om kommunikation, för er som är intresserade. Länkar finns här till höger, sprid gärna så fler får möjlighet att läsa)

♥ Kram ♥

2 kommentarer:

A sa...

Men så bra ni anpassar för Sandra.

Bellan sa...

Det där känns igen.... att släppa lite då och då på reglerna tills det inte funkar längre. Då får man sätta upp en spikad regel igen. Bra att du påminde mig förresten... ska ju fixa ett schema tills Turbo kommer hem - måste fixa tillbaka en regel som vi halkat ifrån...

Kram till dig fina Nina ♥
//Bellan