måndag 25 februari 2013

Tema – Kost – Botemedel

Den här veckan har Neurobloggarna tema om kost, och idag tänker jag uppmärksamma en bok som sprids på Facebook, och som i skrivande stund har fått närmare 11.000 delningar.


Det är ett väldigt känsligt ämne, så jag vill börja med att tala om att jag inte är emot koständringar och att jag visst tror att kosten har betydelse för vårt mående. Särskilt om man är överkänslig mot vissa ämnen..

När det gäller boken så har jag inte ens läst den, så jag har inga åsikter om den (fast jag hoppas att dom som sprider den har läst den……) Om det är en bra bok så visst, fortsätt att sprida den, men för guds skull kopiera bilden i datorn och lägg upp den på nytt, så den hemska missvisande texten, som personen folk delar ifrån har skrivit, inte kommer med:

”Det här kära vänner är ren magi! Om någon är intresserad av att veta mer, skicka på ett meddelande. Och för guds skull: DELA, DELA, DELA!!! Inga barn ska i onödan behöva medicineras med anfetamin eller livsfarlig psykofarmaka! 90% av min sons sk. "livslånga" funktionshinder har försvunnit på 8 veckor, Och det blir bättre varje dag. Så: DELA!!!”

Men snälla nån! Dela inte den texten! Det sprider bara massa fördomar och jag önskar att sanningarna kunde delas 11.000 gånger istället. Autism försvinner inte! Barn medicineras inte med Amfetamin! Och det är inte nån magi det handlar om! Personer med npf behöver förståelse, acceptans och rätt bemötande/pedagogik! Punkt!

Men mår man dessutom bättre av ändrad kost så må det vara hänt. Bra så! Alla mår vi bra av bra mat och alla mår vi mindre bra om vi utsätter oss för saker vi är överkänsliga mot. Sen är det mycket möjligt att personer med autism mår extra bra av viss kost, det har jag ingen forskning på, men att en person som har annorlunda känsel och uppfattningar om smärta och mående reagerar mer om h*n inte mår bra är ju inte så konstigt.

Det är inte självklart att smärta och obehag känns likadant i kroppen som hos mig och det är inte säkert att personen ens förstår att det kan kännas på nåt annat sätt. Mår man inte bra så påverkar det humöret, och ihop med autism så kan det ju verka som att utbrotten och det ”autistiska” blir värre. Inget konstigt tycker jag, och framförallt ingen magi. Mår man bättre av ändrad kost så ändrar man kosten, men blanda inte ihop det med att bota autism!


För rätt länge sen var det ett debattprogram om kost och autism i tv. Men som vanligt så var det bara dom som skapade mest reaktioner som fick komma till tals. Det som sprider fördomar och missförstånd.

Det var en familj i Danmark vars son påstods ha blivit ”frisk från sin autism” för att familjen hade ändrat kosten och tagit bort alla mjölkprodukter. För det första är autism ingen sjukdom som man kan "bli frisk ifrån"…

Det är möjligt att pojken inte tålde mjölkprodukter och mådde bättre av att föräldrarna tog bort det från kosten, men att han blev ”frisk från sin autism” tror jag faktiskt inte ett dugg på.

I förbigående kom det fram att familjen även hade ändrat pedagogiken i samma veva, men det var nog inte många som hörde det, eftersom det aldrig fick besvaras. Fokus låg på ändrad kost och en ”frisk” son…


I mitt nästa temainlägg ska jag berätta om vår långa väg till en varierad kost. På Neurobloggarna kan ni läsa andra bloggares temainlägg.

♥ Kram ♥

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kost botar vare sig ADHD eller andra diagnoser som Aspergers på autismspektrumet. Däremot tycker jag att det underlättare i vardagen att äta ofta och tillräckligt mycket så en står sig.

Tina sa...

Känns nästan lite läskigt att läsa sånt, lite sekt varning .... Men fint om det funkar, men då var nog inte största problemet autism gissar jag utan att vara nån expert på långa vägar.

Bellan sa...

Oj, vad bra skrivet Nina! Ska nog länka till detta inlägg eftersom jag fått en fråga om kosten.... Du klargjorde så tydligt hur det ligger till.

Tack och kram ♥
//Bellan

mariellejohnsson sa...

Ja jättebra skrivet!Rakt på, pang på rödbetan (eller det kanske var i fel sammanhang men ändå). Sånt jäkla bra inlägg!
Vet du.... du är helt underbar, männska!
Jag instämmer till fullo!

Anonym sa...

Hej, min dotter har precis fått sin diagnos, högfungerande autism, hon är 15 år. När hon var bebis så märkte vi stor skillnad i hennes mående om hon slapp mjölkprodukter, likaså märkte vi det på sonen när han föddes. Sonen är fortfarande mjölkfri men inte dottern. Precis som du skriver så är ju autism ärftligt men jag tror att man kan lindra autismen genom kosten, ett autistiskt barn har ju svårt att beskriva vad det är som inte funkar. Genom att ge barnen en så ren kost som möjligt kanske man kan göra barnets livssituation bättre. Mina barn blev mindre sociala när de fick mjölk och man fick inte ta på dem. Följer din blogg med intresse, bloggar själv under namnet vadå högfungerande autism.