lördag 16 februari 2013

Tema – Kommunikation – KoderVi ”normalstörda” har en massa koder för oss, sånt som man bara vet och gör. Saker man förstår av sig själv och som är så självklara att vi inte ens tänker på dom. Jag blir påmind om sånt ibland, när Sandra reagerar som hon gör i vissa situationer.

Att personer med autism ofta uppfattar saker ordagrant var väl en av dom första sakerna jag lärde mig när jag började läsa för att förstå Sandra bättre. Så jag har det ganska inpräntat, att säga som det är och undvika uttryck som kan förvirra. Men det händer så klart ibland.

Vi hoppar över fikat idag.
Jag tar mig dit på egen hand.
Kan du kasta ett öga på henne?
Vill du ha lite kaffe på maten?


Jag har ett exempel på en miss jag gjorde innan jag hade fått in rätt tänk i huvudet. Jag jobbade som personlig assistent åt en tjej med Asperger syndrom. En dag ville hon till stan och handla, så vi gav oss iväg och det gick bra alltihop. Den här tjejen fungerade väldigt bra i vardagen när hon mådde bra, så det var inga problem. Och lite lätt att glömma hennes annorlundaheter…

Jag skulle köpa en tidning i en tobaksaffär. Det var massa folk runt oss, och lite bord här och där. Jag säger till tjejen: ”Kan jag ställa min väska här medan jag handlar”

Ja… Just det… Hon sa ju ”Ja” och jag ställde den där och gick till kassan. Ni fattar va?!! Alltså hon svarade ju bara på min fråga, och hon måste undrat varför jag frågade henne om det... Som tur var så fanns det inga tjuvar i närheten, för när jag kom tillbaks stod väskan kvar. Tjejen stod en bit bort och tittade på nåt annat. Såklart! Jag hade ju inte bett henne passa väskan.

Följ Neurobloggarna genom att gilla sidan och hjälp oss gärna att sprida den.

♥ Kram ♥

2 kommentarer:

Annelie L sa...

Det är så mycket vi säger utan att egentligen tänka på hur det låter...Det gäller inte bara människor med diagnoser, även våra invandrare undrar nog vad det är vi menar ibland. Men de lär sig förmodligen med tiden vad det är vi vill ha sagt.
Kram finaste Nina,
Annelie

Johannes mamma sa...

Ja, det är en del att tänka på...
Sånt som i våra öron låter så självklart...bara för att vi knäckt koderna
Ha en fortsatt bra dag!