onsdag 13 februari 2013

Tema - Kommunikation - Hemliga lappar


Hur får man ihop det i en familj när man inte kan prata med varandra? Hur planerar man? Hur hittar man lösningar? Hur kan man samarbeta? Vad gör man när läget blir lite akut?


Hade vi inte korttids, och egna stunder tillsammans när Sandra är i skolan, så vetitusan hur det hade gått. Det var tufft när Sandra var liten och vi inte ens kunde sitta bredvid varandra utan att hon fick totalspel. Prata kunde vi glömma, men när hon var liten somnade hon i regel före oss, så då kunde vi ta det mest akuta.

Men snabba lösningar på akuta problem, som måste lösas på direkten, det är svårt. Har vi tur så kan vi, utan att Sandra märker det, stänga in oss i köket en snabbis och bestämma nåt som iaf håller tills vi hittar nåt bättre, och har mer tid att prata. Eller så använder vi samma metod som till Sandra, tar fram papper och penna.

Väldigt ofta skriver vi lappar till varandra med olika alternativ så får den andra kryssa i vilket som passar bäst. För att prata, och lösa problem, så Sandra hör det funkar liksom inte. Det blir på tok för mycket prat och intryck för henne och leder bara till oro och ibland även utbrott.


Nu är det mesta hos oss väldigt inarbetat, och vi har redan lösningar och reservplaner till alla möjliga situationer. Men ibland händer saker som kräver en så bra åtgärd som möjligt, och helst snabbt också. Då får antingen den som är närmast bara bestämma och agera, eller så blir det snabbt nerklottrat lite olika alternativ på ett papper. Ja, jag antar att man vänjer sig och är man van att alltid ha en reservplan så har man oftast redan tänkt ut olika lösningar innan ett eventuellt problem uppstår.

Större problem eller saker som behöver åtgärdas, spar vi så klart tills vi är ensamma och kan göra det lite mer ordentligt. Väldigt ofta har vi planeringstid när Sandra är i skolan eller på korttids. Vissa saker kräver att vi har tänkt till ordentligt innan vi gör en förändring, och det går inte att Sandra får höra nåt som inte är färdigplanerat.


Gå gärna in och läs andra bloggares tolkningar av veckans tema på Neurobloggarna.

Må gott!

♥ Kram ♥

Inga kommentarer: