lördag 21 augusti 2010

Lite schema å sånt


Jag börjar med att svara på ett par frågor.

Nattmia undrade ifall Sandra brukar ändra på sitt schema själv. Alltså flytta eller byta bilder till något roligare än det som sitter där. Nej, det har hon inte kommit på än :) Det skulle ju iofs ställa till det en aning, men ändå vara ett steg i utvecklingen som jag skulle uppskatta. Att kunna räkna ut och välja, liksom. Men jag vet ju förstås inte om hon låter bli för att hon vill följa schemat som är bestämt eller om det är för att hon inte har kommit på att hon faktiskt skulle kunna ändra det.

Så har en ny läsare hittat hit och jag blir så klart glad och hälsar välkommen till Camilla som undrar om vi använder mycket schema, seriesamtal och sociala berättelser.

Schema och digitala bilder använder vi hela tiden. Ja, alltså schemat är alltid tillgängligt och digitala bilder använder vi dels när vi ska förbereda Sandra på nåt men framför allt efteråt. För att bearbeta eller bara gå igenom vad vi har varit med om. Vi använder det också som ett hjälpmedel så Sandra lättare ska kunna återberätta.

Sociala berättelser använder vi oss inte av direkt, men seriesamtal tar vi till när vi snabbt behöver visualisera nånting för Sandra, både i förebyggande eller när något har hänt. Och det händer att Sandra får papper och penna själv när hon låser sig eller när något har hänt som hon inte förstår. Då är det lättare att prata med henne och hon kan berätta vad hon upplevde med hjälp av sin teckning.

Papper och penna är alltid bra att ha till hands och det vet jag att dom är duktiga på i skolan. Hemma brukar vi glömma det till vardags, men ska vi göra nånting utöver det vanliga så brukar vi ha antingen ett ”rese-schema” eller papper och penna med oss. Eller så har vi ritat en serie hemma innan.

Det var det om det :) Bara att fråga vidare om nåt är oklart så ska jag göra mitt bästa för att försöka förklara. Mer om hur vi jobbar med schema finns också under etiketten ”Schema”


I skolan igår hade Sandra gjort halsband och sen ville hon skicka det till en favvo-lärare som slutade för några år sen. Så roligt att hon liksom kom på det själv! :) Och tänk så bra att personalen i skolan bemöter det, så hon verkligen får göra ett paket och skicka till sin favvo som har slutat. Och tänk vad roligt för henne att få paket från Sandra!

När hon kom hem var hon förstås trött och det var vi ju beredda på. Det märktes redan på morgonen… Så vi hade redan ändrat schemat och tagit bort medicin- och badrutinerna för att slippa onödigt tjafsande och risk för utbrott. Vi fixar det istället under förmiddagen idag.

Sen får vi väl se om det tänker bli grillväder, kanske. Hoppas lilla damen mår bra iaf, än har vi inte sett nån sjuka men hennes gnällande kan ju bero på att hon inte känner sig på topp. Både Göran och jag har nåt som inte riktigt vill bryta ut. Det syns ju inte, men man känner sig bra seg. Mår Sandra lika så är det inte ett dugg konstigt att hon är skör och gnällig.

Nåja, blir det inte värre än så här så är vi glada och nöjda! Sandra har ju längtat så till skolan så det vore inte kul om hon började terminen med att bli sjuk. Å andra sidan får hon hellre bli sjuk den här veckan än nästa, för måndag, om en vecka, har vi tänkt åka till Åland, Göran och jag. Det vill vi inte missa!

Men det blir ju som det blir med den saken. Alltid blir det nåt och det brukar bli bra. Det gäller bara att ta det på rätt sätt :)


8 kommentarer:

Annelie sa...

Härligt att det finns enkla hjälpmedel som kan hjälpa er så bra som det gör.
Som detta med alla bilder på ett schema osv.
Är det nåt ni har kommit på själva under årens lopp eller är det nå¨t ni har fått "råd" av Sandra´s läkare..??

Denna tid jag har följt din blogg tycker jag det verkar som Sandra kommer på mer o mer saker som hon kan göra själv, säga saker som har en viktig betydelsefull-het för henne som gör er så enormt stolta & glada... stämmer det eller äré bara jag som upplever att det är så..??

Ska hålla tumme för idá,, att vädret blir fint så ni kan grilla idag.

Ha en mysig lördag.. // Kramar om Annelie <3

Mia sa...

Vad söt hon är som skickar halsband till sin favvo-fröken! Hon verkar sakna henne(eller honom).
Du har alltid så fint på bloggen med nya layouter och bilder.
Kram

Annelie sa...

Ja, jag glömde ju naturligtvis att kommenterar om både bloggen och kissen.. *L*
Kanonläcker färg på din bakis... å vilka söta bilder på katten. De kan allt konsten att njuta i alla lägen.
Sista bilden ser ju ut som han lipar åt dina läsare.. hahaha.

Bellan sa...

Önskar er en fortsatt trevlig lördag. Hoppas det inte blir så gnälligt och att ni håller er friska.

Kram! Kram! //Bellan

Anna Wallin sa...

Söta bilder på katten...
Har försökt med schema här hemma också, min dotter och jag. men dottern 17år vill vara spontan och göra som hon vill, kunna vara med kompisar och så. Själv vill jag strukturera så att vi hjälpsåt med hem och allt som behövs...

Får kämpa ett tag till om att införa scheman här hemma.
Ha det gott och hoppas ni får en fin helg
Kram Anna W

Photo by Maria sa...

Hoppas ni snart känner er friska och att Sandra inte blir sjuk..

På Åland var ju vi i sommar och det är så fint där..

Ha nu en fin söndag..

Kram Mia

Anonym sa...

Tjusig blogg du har. Hoppas att det blev lite grillning för er, det gäller ju att passa på innan hösten kommer. Inte kul att vara seg men vi får väl hoppas att det inte blir något så ni håller er friska. Vad mysigt att åka till Åland...håller tummarna att det blir av.

En skön söndagskram !!! Annika

Pernilla Be sa...

Tove donar ofta med bilderna på schemat själv, efter sina önskemål. För henne är det ett sätt att berätta vad hon vill göra. Vi började med bildschema hösten då hon var 8 år och sommaren därpå, när hon skulle fylla 9 år, började hon göra sina egna ändringar på schemat.

Det blir många diskussioner, men det som står på schemat gäller i slutändan. Då är vi överens. Tove donar med sitt schema nästan varje dag, just nu klistrar hon morgon-taxi-bilder på schemat för resten av vecka. Vi får se om hon är frisk nog att åka morgon-taxi för första gången imorgon.

Saknas det färdiga bilder skriver hon egna lappar, klipper och klistrar dit. "Moa ska leka med mig" tex. Det kan se ut som helst ibland. Vi skriver numer ofta text istället för bilder eftersom Tove kan läsa.

Vi har hennes schema i plastad A4 som man kan bära med sig. Bilderna är också plastade och vi sätter fast dem med häftmassa så hon kan enkelt fixa det själv. Alla bilder finns i en pärm, sorterat under olika kategorier, typ Skolan, Personer, Aktiviteter osv.

Ett förslag jag fick när hon började med sina ändringar var att ha ett "önskeschema" och ett riktigt schema, men jag vill inte ha två scheman för det blir nog för rörigt för henne. Då tar jag hellre diskussionerna.

Ikväll blir det kanske diskussion om taxi och skolan imorgon. Försvinner inte febern måste vi sätta en "Tove sjuk" på tisdagen också. Men när vi diskuterat färdigt och lappen sitter där den ska så vet hon vad som gäller.

Jag är inte alltid säker på att hon förstår vad jag säger, men bilderna på schemat förstår hon till 100 procent. Precis som alla andra barn vill hon kanske annat ibland och då är det bara sunt om hon uttrycker det.

kram//pernilla be

PS. Tove är inte autistisk. Läkaren säger att hon har "autistiska drag" men hur de uttrycker sig vet jag inte riktigt.