lördag 20 juli 2013

Överraskande övernattningar

Jag har inte så mycket att berätta och då blir det lätt att jag prioriterar lite annat än att skriva. Men lite ska jag väl få ihop iaf, jag passar på lite mellan varven när Sandra roas på annat håll.


Damen mår bra och var en solstråle när hon kom hem igår. Lite oro över en hel oplanerad ledig vecka som ligger framför oss nu (även om Göran och jag har en plan) så vi testar att berätta om en kommande rolighet ett par dagar i förväg och ser hur det går.

Nu har vi verkligen användning av Sandras 4-veckorsschema, som inte är så detaljerat som det aktuella dags-schemat. Sandra kan se vilka dagar hon är ledig och när det är korttids eller fritids. Sen markeras dagen ”idag” och på den aktuella veckan sätter jag upp vilka som möter Sandra när hon åker till fritids/korttids. Ja, eller skolan då, när det inte är lov. Och vem som hjälper henne med kvällsrutinerna (Borstar tänder)

Rutan gjorde jag nu för att visa er den aktuella veckan,
den finns inte på schemat

En vecka utan planering, med bara ”ledig-bilder” varje dag oroar, eftersom Sandra behöver veta vad som ska hända, när och hur. Lite det jag skrev om i gårdagens tema-inlägg.

Så varför sätter vi inte upp våra planer på schemat så hon blir lugn, kan man förstås undra…

Nä, det är inte så enkelt, för det lugnar oftast inte ett dugg att sätta upp saker på schemat som inte tillhör det vanliga invanda. Och det är inte så vanliga och invanda dagar när det är lov.

Helst ska all tid fyllas med lagom aktiviteter som roar utan att oroa och trötta ut. Att berätta om utflykter eller annat i förväg skapar en förväntan hos Sandra. Säkert en viss oro också, när hon inte vet exakt vad som väntar. Hinner hon stressa upp sig för mycket är det stor risk att det blir utbrott eller utmattning innan vi kommer iväg på nånting öht.

Men nu bestämde vi som sagt att testa iaf, för den tomma veckan stressar för mycket och den aktivitet hon ska göra är inte helt ny för henne, så vi tänkte att det nog ska gå bra att hon får reda på det i förväg.

Det är nu uppsatt på veckoschemat att hon ska få åka och sova hos fina assistent Maria på måndag. Vi får väl se hur helgen blir, om glädjen och längtan blir för svår så det slår över i oro och stress, eller om det är bra för henne att kunna förbereda sig. Man vet ju inte om man inte provar J

Det är bara aktuell vecka som har bilder på vilka som ska vara med Sandra.
Resten av dagarna ser Sandra om det är skola, fritids, korttids
eller ledigt, samt om det är nån väntad aktivitet som vi behöver räkna
dagarna till, som skolstart, t.ex.

Än så länge är det bara en lugn glädje hos Sandra, inte sådär överlycklig så det slår över, så som hon har reagerat när hon var yngre och som oftast slutade i kräkattacker. Maria kan ju hantera Sandra, så även om hon hinner stressa upp sig så tror vi inte att det blir värre än att det lugnar sig direkt när hon kommer dit.

En övernattning hos Maria förra sommaren

Ja, då fick vi en oplanerad ledig dag, plötsligt, och det gör ju inget. Städningen vi inte orkade göra, kanske… Lite handling kanske… Jag ska iaf gå på en fotoutställning i närheten, det är då säkert!

Men nu tar vi först helg, och njuter vidare av sommarledigheten så gott vi kan. Hoppas ni har det fint!

.

1 kommentar:

Bellan sa...

Härligt att Sandra mår prima! Kul att ni testar att berätta för Sandra vad som ska ske på måndag och jag är spänd på att se hur helgen avlöper hos er. Hoppas förstås det går hur bra som helst.

Nu ska jag krångla till det lite med en detaljerad fråga? ;) Blev lite nyfiken på ert schema eftersom vi numera också har ett 4-veckors uppsatt eftersom behovet uppkom när man ändrade schema på korttids till oregelbundna tider.

Jag gör så att jag flyttar upp, så den aktuella veckan alltid är överst och på samma ställe. Sen fyller jag på med en ny vecka sist. Men det ser inte ut som ni gör det?? Hur fungerar det hos er? Om ni bara flyttar ner den aktuella veckan så har hon inte fyra veckor framåt? Eller är det jag som fattar fel?
Hos oss har vi de två första veckorna detaljerade med vem som jobbar och var han ska vara, medan de resterande två bara visar när han ska till skola och/eller korttids eller är hemma.

Ha en go helg och som sagt, jag hoppas den avlöper bra!
Kraaaaaaaaam ♥
//Bellan