söndag 21 juli 2013

Ett invecklat schemasvar

Än så länge har helgen varit lugn och väldigt bra. Sandra har hittills klarat informationen om kommande utflykt på ett lugnt och fint sätt. Jätteglad är hon, och längtar gör hon, men det har inte slagit över i oro och stress. Fantastiskt! Det beror ju delvis på att hon har gjort utflykten några gånger, så hon vet hur det går till, men jag tror också att det är en mognad hos Sandra, för hon hanterar det mesta mycket bättre nu än hon gjorde för några år sen.


Jag passar på att försöka svara på Bellans fråga om hur vi använder 4-veckorsschemat. Vi gjorde likadant som ni först, att den aktuella veckan alltid var överst. Det kändes mest rätt så, men visade sig förvirra Sandra när vi flyttade på en väntad aktivitet som vi räknade dagarna till.

Så nu är dagarna fast, och så börjar vi om när schemat är slut den fjärde veckan. Det är oftast bara den aktuella veckan vi tittar på, och går igenom, och ska vi titta framåt så gör vi det tillsammans, så jag pekar och räknar.


Är det en väntad aktivitet som Sandra behöver veta i förväg, så måste den sitta i rätt ordning om hon ska förstå det. Så när det t.ex. är fyra veckor kvar till skolstarten så passar jag på att ändra på schemat när Sandra är på korttids. Då kan jag möblera om så skolstartsveckan blir på den fjärde veckan, och vi börjar räkna från vecka ett.

Sen tar jag bort dagarna som är klara, och fyller på vartefter på kommande vecka, så det alltid är 7 dagar hon har koll på, och det går inte på samma sätt om man ska ha aktuell vecka överst, då måste hela veckan ta slut innan man flyttar om bilderna, iaf om det ska bli tydligt för Sandra.

Det är ju säkert inte ett problem för er, eftersom ni har två veckor aktuellt i taget, men för oss blir nästa vecka tom tills den aktuella är slut, och det funkar inte.


Vi hade ett 2-veckorsschema förut, för ett tag var vissa aktiviteter i skolan varannan vecka. Men sen vi började med 4-veckorsschema så har vi bara en vecka i taget aktuell, för det blev för rörigt för Sandra med alla bilder.

Det blev en lång och invecklad förklaring, hoppas du blev lite klokare, annars får du fråga igen. Eller så får vi ta en vin-  och titta på schema-kväll helt enkelt! Det är enklare att visa… ;)

Idag måste jag packa väskan inför Sandras utflykt imorrn, men vädret är ju somrigt och fint så resten av familjen ska snart gå ut. Det blir väl grillning sen, och kanske ett dopp i poolen, man får ju passa på.


Hoppas ni också har det gott i sommaren!

.

3 kommentarer:

mariellejohnsson sa...

Spännande svar för mig också. Mycket tankvärt som jag kan använda i jobbet som pedagog också.
Kram på dej fantastiska människa!

Photo by Maria sa...

Att komma fram till vad som är bäst för just den enskilda personen är ju bäst genom att testa sig fram och det gör ni på ett bra sätt..

Kram Mia

Bellan sa...

Tack för svaret Nina! Det märks att det är lite olika behov som våra barn har när det gäller schemat. Att vara på vecka fyra och inte veta nåt sen, det skulle inte fungera här. Så för oss är det mest praktiskt att ha aktuell vecka överst, alltid. Men jättebra när man som förälder lär sig anpassa till sitt eget barns emot, vilket ni blivit experter på!
Fast jag får nog erkänna att jag skulle nog behöva en vin och titta på schemat-kväll för att helt förstå erat upplägg ;)

Kram på dig <3