söndag 28 november 2010

Juleljus i alla fönster

Eller, kanske inte i alla, precis, men i många, och det är så fint! I år är första året vi inte har tagit fram några adventsstakar eller stjärnor. Vi brukar ha så fint i köksfönstret med julgardiner och fina blommor. Men inte i år och det känns lite tråkigt…

Men å andra sidan mår Sandra bättre i år än vad hon har gjort förut vid den här tiden. Det väger ju förstås mycket tyngre. Man får hitta sina egna glädjeämnen där alla mår så bra det går :)

Gårdagen gick i det stora hela ganska bra. Sandra är ju skör, men var rätt lugn ändå. Lördagar brukar ju gå hyfsat bra. Söndagar, däremot, borde hon få slippa. Ja, inte själva söndagen då, men ledigheten den innebär. Det borde vara skola på söndagar om hon ska må som bäst.

Men nu är det ju inte så, och då får vi ju göra det bästa av dagen. Eller iaf ta oss igenom den… Kanske vill hon ut en stund och leka i snön. Ja, kanske… Hon är inte vidare förtjust i snön, faktiskt och i år verkar hon mätt på den sen förra vintern, och det kan jag ju förstå.

Nåja, igår firade vi Göran, och Sandra blev förstås glad när jag berättade det för henne på morgonen. Efter frukost slog vi in paket…


…och fixade frukostbrickan. Macka till Göran och chokladboll till Sandra.


Sen gick det i ett mest hela dagen och senare, på kvällen, blev Göran plötsligt jättetrött och kände sig dålig, så han gick och la sig redan halv åtta. Hoppas han bara behövde lite sömn och mår bra idag igen.

Vi har testat lite nya matrutiner i några dagar här, eftersom vi misstänker att Sandra är känslig för när blodsockret blir lågt. Vi har märkt på hennes humör att hon blir skörare innan hon äter. Så hon har fått ett halvt glas juice innan hon går upp på morgnarna.

Nu är hon ju grinig ibland ändå, men jag tycker allt att det är en viss skillnad iaf. Sen har vi ändrat lite på eftermiddagarna med, så hon inte ska bli så hungrig. Det var nämligen så att när hon var yngre så åt hon väldigt dåligt och var undernärd, så vi var noga med att inte ge något mellan målen så hon skulle vara hungrig när det var dags att äta.

Nu hjälpte ju inte det riktigt, eftersom orsaken inte var att hon inte var hungrig, men det visste vi inte då. Vi gjorde som man brukar göra med ”vanliga barn” och tänkte att det skulle gå över. För att barn inte äter så bra i perioder är ju inget konstigt och brukar vara övergående…

Nåja, det var en parentes, men det är iaf orsaken till att Sandra har fått bara lite mellis, vilket har gjort att hon hinner bli ganska hungrig innan middagen. Och väldigt ofta har det också märkts på humöret. Sen har vi bara kört på i det vanliga utan att tänka på att humöret delvis kan bero på att hon faktiskt behöver äta. Hon säger ju inte precis till…

Så nu får hon ett ordentligt mellis när hon kommer från skolan och sen lite mindre till middag. Hon äter ju det hon får och hon äter alltid två portioner, för det ska vara så för henne. Därför måste vi vuxna försöka styra så det blir lagom.

Det där med två portioner kommer säkert från den tiden då vi ”mat-tränade” för då fick hon en portion makaroner och köttfärssås först och sen en portion med bara makaroner efter, som belöning… Läs mer om det HÄR om ni vill.

Nåja, eftersom hon äter middag halvfem så behöver hon ju nånting mer innan hon lägger sig och då har hon alltid fått en frukt förut. Men nu när hon får lite mindre middag så får hon ett mellis i tv-soffan också. Och visst har hon varit lite gladare i humöret sen vi ändrade :)

Ja, sen beror ju inte humöret bara på en sak, förstås, men vi tycker iaf att hon inte får dom där svackorna före maten längre.

Idag sov jag längre än jag brukar så nu måste jag sätta fart med förberedelserna här innan Sandra vaknar.

Jag önskar er alla en trevlig 1:a advent!
Kram!

8 kommentarer:

Maritha Qvist sa...

Godmorgon Nina, det var väl bra att du fick sova lite längre!


Vad skönt att det fungerar med era nya matrutiner, då mår hon ju bättre och förmodligen mindre skör.

Hoppas ni får en fin 1:a advent och att Göran är pigg idag!

Kram Maritha

Anonym sa...

God förmiddag!
Tänk att det är så lite som behövs för att tillvaron ska förändras, vare sig det är åt det positiva hållet eler mosatsen. Ibland käns det som om man trevar sig fram i totalt mörker och så plötsligt kommer man på vad det är. Men ni är ju så otroligt bra som verkligen gör allt för Sandra. Jag beundrar er verkligen för allt ni gör och har gjort.

Ni får ha en fin dag och jag hoppas att Sandra får vara harmonisk//Kram min vän, Lena

Annika N sa...

Vad mysigt ni fixade till Göran. Skönt att det hjälpte lite med lite mer att äta. Hoppas nu inte att Göran håller på att bli sjuk..håller tummarna på att han inte blir sjuk.

Ha en superfin söndag !!! Kram Annika

Okki sa...

Kommer in och advents-kramas lite ;)
Hoppas ni har en mysig dag, trots bristen på advents pynt.
Kram Okki

Nattmia sa...

Ja det där med julen eller andra förändringar är inte alltid lätta.. Får se om jag får och göra i natt eftersom jag pyntade natten som gick på jobbet.. Reaktionen på min tjej brukar komma på nätterna eller att hon blir trött på dagarna, försöker sova bort förändringen kanse.. Men hennes reaktion är övergående och hon mår inte superdåligt av det längre..

Hoppas Göran är piggare idag..

Kram Mia

Annelie L sa...

Jag förstår att det känns lite trist att inte få göra lite adventsfint i fönstren, men samtidigt är det ju verkligen värt det om det gör så att Sandra mår bättre. Det med nya matrutiner låter väldigt bra tycker jag, för vem blir inte sur och gnällig om blodsockret ligger för lågt?? åtminstone har min barn varit så, någon mer en de andra och jag själv tillhör inte undantagen.
Men det gäller ju att komma på det och hitta rutinerna och det är du väldigt duktig på Nina.
Hoppas nu att Göran mår bättre efter vilan så han slipper bli sjuk.
Kram

Mia sa...

Förstår att det känns trist samtidigt som det är nödvändigt. Ni får plocka fram glöggen när Sandra lagt sig, kram Mia

agneta sa...

Vad bra när man kan komma fram till små förändringar så att Sandra kan må bättre! Det måste kännas helt underbart! Hoppas nu att ni får vara friska och krya! Kram Agneta