onsdag 3 november 2010

Kan inte skylla på tidsomställningen


Igår morse skulle jag gå upp med frukost på sängen till Göran, tänkte jag. Ja, det gjorde jag också, men jag tittade lite fel på klockan… Så han tyckte väl att det var lite väl tidigt, halv sju, en ledig dag, haha! Men vi fikade och hade det mysigt ett tag, sen åkte vi iväg och storhandlade. Vi hade ju hela dagen kvar sen, när vi var klara :)

Första julklappen är avklarad, t.o.m. Det ni! Fast det var inte planerat, men vi hittade ett slags bokstavspussel med bokstäver på pusselbitar som man kan bygga ihop ord med.


Vi tänkte att det nog är skoj nu när Sandra är så intresserad av bokstäver. Inte för att hon kan läsa än, men vi kan ju hjälpa henne att bygga ord. Och om vi skriver orden som en förebild på ett papper, så kan hon säkert bygga ihop dom själv.

Det är jättesvårt att hitta på paket till Sandra, men hon blir å andra sidan glad över vadsomhelst. För henne är paketen viktigast och vi kan passa på att köpa sånt som hon ändå behöver, för hon blir lika glad ändå.

På eftermiddagen tog vi en prommis, fast inte så lång den här gången, och när vi kom hem igen så funkade varken Internet eller telefonen här. Jag ringde support som gjorde en felanmälan, så nu har vi bara att vänta då…

Göran har ju mobilt bredband som jag så klart roffar åt mig så fort jag får en chans :) Så jag kan fortsätta att uppdatera här medan vi väntar på att dom ska fixa till felet.


Lite svar då, eller vad man nu ska kalla det när jag inte har fått frågor, precis ;)

Ann-Sofie kände igen det jag skrev om smöret, att veta vad som är lagom. I filmen ”I rymden finns inga känslor” används t.ex. ett matskedsmått som hjälpmedel till att ta lagom med schampo. Men hur vet man hur mycket toapapper som är lagom att ta? Det gäller ju så klart att hitta rätt sätt för den enskilda personen, men det jag kom på var iaf att det kanske går att hänga ett lagom långt snöre i toarullshållaren? Eller att sätta en markering under hållaren, på väggen?

Ja, det är inte bara med nånting när man måste lära sig allting, om ni förstår hur jag menar, ni som inte har så stor erfarenhet av npf. För det är så det är, och det tar en väldig tid när man måste lära sig sånt som andra liksom bara förstår av sig själva. Som hur mycket toapapper man ska ta, t.ex. Eller hur mycket smör som är lagom på en macka. Eller hur många bullar man ska lägga upp på fatet. Eller hur ofta man ska byta tandborste. Eller hur länge man ska tvätta händerna... osv. Lagom är ju olika mycket/ofta i olika situationer.

Pernilla vill veta mer om hur vi använder timstocken. Ja, vi använder den främst vid brytningar, d.v.s. när en aktivitet tar slut och en annan börjar. Typ, när timstocken piper är det dags att klä sig för att gå ut till taxin, eller när timstocken piper är det mat… Ja, alla såna övergångar.

Till Sandra kan man inte säga ”snart” och man kan inte plötsligt säga ”nu får du städa” utan hon behöver förberedas och ha koll på tiden. Eftersom hon inte förstår tiden eller kan klockan så är timstocken en enorm hjälp!

För er som inte vet vad timstock är kan läsa det HÄR inlägget där jag skrivit om det, och en hel del om schema för er som är intresserade. Jag har kommit på att vi har timstocken uppochner bara… Vi får väl vända den framöver, på nåt bra sätt :)

Ha en kanoners dag!
Kram!

7 kommentarer:

Annika N sa...

Oj, det måste vara mycket att klura ut när man har barn med funktionshinder, för att det ska gå smidigare. Som vi andra tar som självklara, men som ni stöter på varje dag som kan bli problem. Tack finaste Nina för du lär mej något nytt varje dag :-) Ha en superfin dag !!! Kram Annika

Pernilla sa...

Det har kommit en ny sort av timstocken, den spelar en harpameoldi och talar om vid vissa tider i tal att "nu är det fem minuter kvar". Såg en sån då jag var och förelästa om mina färgglad vänner ;) Det var tokroligt, arbetsterapeuter som jobbat länge men aldrig sett något av dessa förut. Några ordinerade, men hade ingen aning om hur bra de kunde fungera tillsammans. Tycker dock att timstockarna, 20 min, 60 min och 80 min borde få sig var sig design eller färg. De ser helt lila ut, bara bakom den med text som det står vad det är.

Pernilla sa...

Jo förresten, på tal om föreläsningen. Det var ju om mina hjälpmedel jag pratade om men nämnde lite om "hur en annan bloggare gör för sin dotter" och nämnde lite om hur du själv har lagt upp tvåveckorsschema och räkna ner dagar grejen du har visat. De blev intresserade :) Minst 78 pers var och lyssnade.

Anonym sa...

Godmorgon Nina!
Vilken bra julklapp ni hittade, så passande när hon nu börjat gilla det där med bokstäver. Timstocken, är det något man kan få från HAB? eller finns de att köpa någonstans, för vi skulle behöva en sån.
Blev Göran glad idag när han fick en riktig sovmorgon ;-)
Ha en toppendag ni med, och slöa ordentligt i höstrusket
Kram Lena

Mia sa...

Vet du det där spelet har Viggo och han "lekte" med facitplattorna, där står bokstäverna under, så då är det bara att härma.Och så den lilla bilden som visar vad det står(ex fisk) Tror det blir perfekt för Sandra. Viggo orkade aldrig liksom spela så han fick leka med det ist:-)
Nu är han ju lite äldre så jag ska plocka fram det där tror jag, tack för tipset.
Lagom är svårt för viggo med. Han frågar alltid. Är det här lagom mamma?( om tandkräm, sylt osv).
Jag ska hämta Viggos timstock idag:_)
Tack för att du finns Nina, jag läser hos dig varje dag. Det har varit ett stort stöd för mig det här året.
Kram Mia

Photo by Maria sa...

Stackars Göran som har en fru som inte låter honom sova ;-) Ha ha..

Vilken bra julklapp du hittade, blir säkert kanon till donnan..

Timstock använde vi ofta på skolan där jag jobbade, ett kanon hjälpmedel.. Fast det funkar inte till "min" tjej för hon förstår inte varför den piper.. Men till de som klarar det är det ju perfekt..

Ha nu en bra dag..

Kram Mia

Maritha sa...

Hoppas Göran kommer med kaffe till dig också :-)) Du är väl uppe tidigare än han så då får det bli VÄLDIGT tidigt!

Blir så imponerad av sakerna som ni kan använda till hjälp åt Sandra.

Massa kramar Maritha