lördag 20 november 2010

Belöningar?

Igår blev det en prommis på förmiddagen och sen gjorde vi inte så mycket mer än det vanliga. Sandra kom hem och var trött men nöjd och funkade bra. Hon hade gjort en fin tavla i skolan som fick följa med hem igår, och den ska vi prova att sätta upp i hennes rum.


Annars har hon just inga tavlor eller annat som kan göra det rörigt eller oroa henne på nåt sätt, men vi tänkte att vi kan testa iaf, för den var så fin. Fixar hon det inte så tar vi bara ner den igen.

Eftermiddagen och kvällen gick bra med Sandra, trots att hon var trött och hade varit det i skolan med. Det har ju varit korttids ända sen i tisdags och i onsdags var det utflykt i skolan. Så det var inte så konstigt att damen började bli lite trött. Men helgen är lugn i vanlig ordning och vi hoppas att allt flyter på bra. Skolan längtar hon ju alltid till så fort hon kommer hem på fredagarna :)

Det är en diskussion på fb om det här med belöningssystem. En del är helt emot det.

Vi har använt oss av det med Sandra några gånger, och jag tycker det är bra, Men man måste ju fundera på hur, när och varför, så klart. Det beror ju på omständigheter och så.

Jag tror alltid att dom som inte tycker som jag har missuppfattat hur jag menar ;) Skoja förstås! Men man kan behöva diskutera en del saker fram och tillbaks innan man bestämmer om det är bra eller inte och vissa saker är bra ibland men inte alltid.

Framförallt så är vissa saker bra för en del, men inte för alla. Ja, det är iaf vad jag tycker. Det skulle vara roligt att få era tankar om belöningssystem, om ni har erfarenheter av det. Både bra och mindre bra.

Frågorna hur, när och varför tycker jag man alltid ska ställa sig innan man bestämmer sig för att genomföra nånting öht. Framförallt varför. Har man inget svar på det så kanske man ska skippa det. Jag menar, en förändring, en utflykt, vissa rutiner man bara gör. Ja, belöningar med. Finns det ingen vettig orsak och är det inte till för den personen man gör det med så får man nog tänka om.

Ha en riktigt skön helg!
Kram!

P.S. Med belöningssystem menas att man ger en belöning av något slag när personen i fråga klarar att göra något som är svårt/jobbigt. Vi använde det för att komma igenom Sandras toalettskräck hon hade när hon var yngre. I små, små steg med små, små utmaningar, inte större än att hon fick lyckas varje gång.

Med hjälp av belöning fixade Sandra tillslut att gå på toa. Hon förstod inte belöningen i att slippa ha blöja, men hon förstod att hon fick en liten chokladbit för varje litet steg närmare det målet.

6 kommentarer:

Emma sa...

Richard hade inte heller utvecklats så mkt som han gjort om vi inte kört belöningssystem.... För autistiska personer är det ett väldigt bra sätt att få dem göra nya saker, eller saker som tar emot... Utan att det blir bara kaos.... Han älskar ju pussel, så i skolan får han sitta o göra övningar med fröken, o sen pussla ett lagom stort pussel, så varvar de det till dagens övningar är klara... Fast det är uppdelat på flera tillfällen under dagen.... Vi försökte med russin, choklad o annat godis o ätbart i början, men det brydde han sig inte om, det motiverade inte tillräckligt.... MEN PUSSEL, det är det bästa han vet....

Kram

Anonym sa...

Godmorgon!
Skönt att Sandra var nöjd och glad, om än trött! Hoppas det fungerar med tavlan, den var ju jättefin :-)
Och visst är det så att folk missförstår när de inte håller med ;-) Men då får man förklara om tills de fattar, hi hi!
Jag har försökt med belöningssystem här hemma, men har inte hittat något som fungerar. Alltså inget som sonen tycker är värt besväret, eller hur man ska uttrycka det hela. Det kan fungera ett par gånger, men sen struntar han i det. Så jag tycker nog att det är en bra idé OM man hittar något som lockar.
Han tröttnar så fort på det mesta och tycker att det blir tjatigt!!!
Ha en bra dag//Kram Lena

Annika N sa...

Visst är det så att vi alla är olika och det som funkar på någon kanske inte alls går för någon annan. Jättefin bild och tavla på Sandra :-)

Ha en jättefin lördag !!! Kram Annika

Mia sa...

Ja det är bra med belöningssystem ibland. Viggo får efterrätten efter han städat tex. Då blir det en morot.Han får en glass om han räknar matteläxan:-) Hoppas ni får en fin helg.

Bellan sa...

För vår del får vi inte köra med belöningar för ofta, då försvinner vitsen med det eftersom sonen inte orkar kämpa jämt och ständigt. Men sist vi var hos tandläkaren så hade jag en bild på en coca-colaflaska som jag visade och sa att han skulle få det till middagen om besöket gick bra = att han lyssnade på tandläkaren och lydde henne. Så fort han höll på att tappa fokus så påminde jag med hjälp av bilden. Funkade bra!
(Inte världens nyttigaste belöning, jag vet, men det måste ju vara nåt som han verkligen vill ha om det ska funka.)
Ha en trevlig och härlig helg!
Kramar från Bellan!

Patricia sa...

Åh, tavlan var ju supervin, vilka härliga färger, jag gillar ju rosa .. =)
Hoppas det funkar med tavlan, det vore ju lite roligt just för att hon gjort den själv.. =)

Nog tycker jag att belönings system är bra, om man använder det på rätt sätt, men som sagt...du är klok som en bok som vanligt...och funderingarna bra... =)

ha en fortsatt skön helg!!
Kram Patricia