måndag 15 november 2010

Humörsvängningar

Huvudvärken kom ju snabbt tillbaks med buller och bång ihop med ett stort utbrott igår morse. Och schemat med smöret har slutat hjälpa. Ett berg av smör och ville inte ha frukost. Skrik och gap och kräktes nästan.


Sen undrar en del varför vi inte låter Sandra fira jul som ”vanligt folk” Varför vi inte träffar släkten och varför vi berövade Sandra att tro på tomten när hon var liten. Ja, allt har ju en förklaring…

Fast det är väl inte bara julen nu. Vi vet inte ens om det är julen alls… Vi bara tror. Men jul, hormoner, helg, trött, hungrig… ? samtidigt… ?

Jag har fått frågan förut, ifall Sandra är känslig för det där med blodsockret, och så kan det mycket väl vara, för det har hänt flera gånger att humöret blivit bättre när hon har ätit. Jag känner av det själv ibland så visst kan det ha betydelse.

Fast jag vet inte vad vi ska göra åt det, om det nu är så, för på morgnarna har hon jättesvårt att äta. Hon behöver god tid på sig och helst vill hon inte ha nånting förrän det är lunchtid. Fast oftast äter hon sin frukost, om inget annat stör, och om hon mår bra, och om hon får vara ifred, och om… Ja, då funkar det ändå ganska bra. Igår ville hon inte ha, men fick i sig sin fil tillslut iallafall.

Och Göran tog med sig Sandra ut en sväng på förmiddagen, så jag fick vila mitt huvud lite, vilket kändes helt nödvändigt, faktiskt. Ja, sen efter lunch var visserligen både skörheten och huvudvärken kvar, men humöret bättre, och det blev inga fler utbrott.

Till kvällen sen fick Sandra göra köttbullar och det gick riktigt bra om jag lämnade damen ifred lite då och då.


Hon var helnöjd med resultatet och käkade tre portioner! Sen frös vi in resten och vips hade hon gjort köttbullar till julbordet utan att ens veta om det. Smart, om jag får säga det själv ;)


Annelie undrar om Sandra gillar att baka också och ja, det gör hon. Helst godsaker då, men matbröd går det med. Hon tycker väldigt mycket om köksaktiviteter, men det gäller att man förbereder ordentligt och ger henne rätt uppgifter. Och att hon är på humör.

Annelie undrar också om Sandra pratar om Åke nånting. Åke var Sunes brorsa, men han blev sjuk och dog i våras, bara ett år gammal. Jo, hon pratar om honom lite då och då, och vi saknar honom alla. Han var så speciell. En mycket cool katt som fann sig i det mesta.


Här ser det ut som han blir störd mitt i tvättningen, och det är möjligt att han tvättar sig, men annars låg han gärna så här ganska ofta.


Sune är också speciell på sitt sätt, och helmysig. Men han har mer en egen vilja och vill komma själv om han ska komma, liksom. Åke var en bra ”Sandra-katt” på det viset att han la sig och blev klappad om Sandra ville klappa. Vare sig han ville eller inte, så låg han där tills hon hade klappat klart.


Sune får man oftast hålla i lite när Sandra vill klappa.

Det var Sandra som döpte båda katterna och vart hon fick namnet Sune ifrån vet vi inte. Det är inget program på tv som hon brukar se och hon känner ingen Sune vad vi vet. Men Åke kommer från ett barnprogram som heter ”Hotell Kantarell” där det finns en gräshoppa som heter Åke.

Idag är det inget korttids för det är ändrat lite den här veckan, men skola är det iaf och vi har lite att pyssla med så nån prommis lär vi inte hinna med idag heller. Men det kommer ju fler dagar att hinna på :)

Ha det fint!
Kram!

7 kommentarer:

Maritha Qvist sa...

Inte lätt att veta vad som gör humörsvängningarna men hon närmar sig ju åldern för hormonsvängen.

Hoppas du får en fin dag trots att du inte är "ledig"!

Kram Maritha

Lenaeff sa...

Godmorgon vännen!
Känner igen det där med frukostbekymmer. Min son äter inte frukost förrän han varit vaken minst 2 timmar, så på vardagarna får han ta med sig frukost till skolan. På helgerna kan man ju vänta lite. Han kan få nån frukt eller smoothie innan för blodsockrets skull.
Annars är det näst in till omöjligt att få i honom något innan han "vaknat" till.
Vilken mysig katt, förstår att ni saknar honom.
Undrar om jag kan "lura" min son att göra köttbullar till jul, smart drag, hi hi!
Junior älskar också att hjälpa till i köket med rätt uppgifter men det blir mest mat, för jag är så usel på att baka.
Ja inte är det lätt att veta vad det är med julen som stressar så, men något är det för på AS-skolan där Junior går har de alltid sköra barn framåt jul varje år..de har kanske någon teori om varför?
Kanske att det pratas, sjungs, "reklamas", är överallt men tar så lång tid innan det verkligen är jul. De har ju svårt att vänta, svårt med oplanerade händelser. Jag vet ju iallafall att jag inte kan berätta något vi ska göra för tidigt, för då blir det oroligt för hur det ska bli, kan det vara något där det beror på? (Ja, jag får ju inte vara ute för sent heller, för då blir det inte heller bra).
Hur man än vänder sig har man ändan bak, är det därifrån det uttrycket kommer??? Hi hi hi!
Hoppas att du mår bättre idag och att vädret tillåter en skön promenad medan Sandra är i skolan.
Kram Lena

Annelie L sa...

Godmorgon,
Våran katt Smilla, som blev överkörd hon var som Åke, hon bara låg där och blev klappad,man kunde bära henne eller lyfta upp henne i knät och hon låg kavar och spann. Zikoria däremot, hon är en lite prinsessa som bara gör sånt hon själv vill. Det går inte att lyfta henne eller få henne att stanna och kela om hon inte är på humör. Hon kan komma poå eget initiativ då och då, men är det det allra minsta som stör så reser hon sig och går.....Men jag älskar henne precis som hon är, fast jag saknar allt Smilla lite det gör jag. Ha en fin dag, hoppas du hinner vila lite medan Sandra är i skolan.
Kram Annelie

Patricia sa...

Halloj!
Ang det här med morron-blodsocker ... skulle det funka att Sandra fick en liten skvätt juice på sängkanten när hon vaknar? Det ger ju en liten blodsocker kick, så om det gick att få i henne en skvätt kanske det skulle underlätta.

Åke plutten, han var ju för härlig ... förstår att ni saknar honom .. =)

Hoppas ni får en bra dag!
Kram Patricia

snorkfröken sa...

Usch vad jobbigt du har det (Kram!)
Känner igen det där om blodsocker. Elias får dessutom ep-anfall om sockret sjunker för mkt.
Och julen, födelsedagar, åka och bada, åka karuseller, ja allt som är roligt utöver det vanliga är också en stressfaktor som oftast slutar i katastrofutbrott.
Egentligen borde kanske en autistisk person leva likadant varje dag, bara vardagar med exakt samma innehåll för att må bäst.
Men så kan man (vi) inte leva.
Det funkar inte så bra att bara låta bli att prata om tex julen i förväg heller eftersom de aom är autistiska är så sensibla och känner med sina osynliga känslespröt att det är nåt speciellt på G.
Det är som det är. Du är duktig som orkar.
Kram igen <3

Annika N sa...

Roligt att Sandra gillar att pyssla i köket. Smart att fixa julköttbullarna nu när ni ändå var igång och Sandra var på humör.

Ha en härlig kväll !!! Kram Annika

Bellan sa...

Inte lätt det där med mornarna, det är så lätt att det spårar ur. Hoppas det kan funka med juice på morgonen för jag tror det kunde vara bra. Men jag förstår om det inte ens går att prova för er del.
Fina bilder du lägger ut, det är så kul att se hur ni har det och hur ni lever. Man lär sig mycket på det, ett tips här och där dyker alltid upp.
Hoppas du mår bättre och att huvudvärken släppt. Sov gott!
Kramisar från Bellan!