fredag 24 maj 2013

En helt vanlig rast


Jag fick frågan en gång, hur vi förbereder här hemma innan Sandra kommer hem från skolan. Eftersom det går av sig själv, utan att jag tänker på det, så var det inte helt lätt att svara på det, men jag har försökt att notera en dag vartefter jag gör och jag fick nog ihop det rätt bra, tror jag.

Jag har ju också fått frågan några gånger, från människor som inte är direkt insatta utan tycker att jag ”bara går hemma hela dagarna” om jag inte har något riktigt jobb när Sandra är i skolan. Så det här ger väl kanske svar även på den frågan.

Allt måste ju vara klart så långt det går, eftersom all tid går åt till Sandra när hon kommer hem. Men vi är ju två som hjälps åt, och det underlättar massor!

För oss är ju vårt liv vardag och jag glömmer lätt bort vad jag gör som inte andra gör, men observera att vi inte tycker att vår vardag är jobbig! Annorlunda, ja. Men inte jobbig! Så här ser iaf våra förberedelser ut i det stora hela.

Schema
När Sandra har kommit iväg på måndagar, så görs schemat om till onsdag som det är när hon kommer hem från korttids. Andra dagar görs schemapärmen klar medan Sandra badar, för sen sätter hon själv upp sitt schema för nästa dag innan det är dags för nattning.


Kläder
Kläder för nästa dag läggs fram inne på toaletten, och schemat för kvällsrutinerna sätts upp. (Samma schema används till morgonrutinerna och förbereds när Sandra är nattad)


Sandras rum
Sängen, gosedjur och rullgardiner förbereds inför natten innan Sandra kommer hem oftast, eller medan hon badar. Det beror lite på hur mycket annat det är och om vi är båda som kan hjälpas åt när Sandra kommer hem.


Klippsaker
Efter skolan varvar Sandra ner med att klippa och se film en liten stund innan middagen. Så klippsakerna läggs fram innan hon kommer hem.


Badrum
Badrummet förbereds inför toa- och badrutiner.


Medicin och middag
Precis innan Sandra kommer hem är ett glas med juice och Movicol (för magen) klart i kylen och middagen förberedd så långt det går. Vi har alltid rester i kylen eller frysen som går snabbt att få klart när Sandra är hemma.


Annat som måste hinnas på rasten, eller korttidsledigheten är ju lite vanliga vardagsgrejor, förstås. Handling, ärenden, telefonsamtal, möten, läkartider, matlagning, tvätt, städning, schemabilder… För det finns inte så mycket tid till sånt när Sandra är hemma.


Är man själv med Sandra så krävs det ännu mer förberedelser och flyt för att det ska fungera så smärtfritt det går. Men vissa saker som vi i vanliga fall hjälps åt med (en tar Sandra och en dukar av och tar disken, t.ex.) får man helt enkelt lämna om man är själv.

Ja, lite så ser dagarna ut här för det mesta, så det blir inte så mycket tid över för några vanliga jobb sen, eftersom vi tycker att vila och roligheter är viktiga prioriteringar när det blir tid över. Men vi har rätt bra rutin på måstena, så oftast går det ganska smidigt. Vi är ju trots allt rätt bra på att planera ;)

♥ Kram ♥

2 kommentarer:

Pernilla sa...

Men hade hon inte slutat med magmedicinen?

Anonym sa...

Jag tror inte alla förstår att ni inte skulle orka jobba heltid och sedan komma hem även om någon annan gjort det ni i vanliga fall gör när Sandra är borta. För att ta hand om Sandra är inte bara att vara vanlig förälder. De som kommer in och läser om Sandra nu vet inte att det var en helt annan situation när hon var yngre. Ni har gjort ett jätte bra jobb. Tyvärr är vissa avundsjuka på att ni får lön för att ta hand om ert eget barn, men de inser inte att om ni jobbat skulle någon annan fått lön för fixa allt så det fungerar för Sandra. Tänk hur härlig Sandra är och hur mycket lättare det är nu än när hon var yngre och du var jätte stressad och knappt fick sova en hel natt. STOR KRAM är ni bägge föräldrar värda som kämpat så för Sandra och har orkat hålla i hop ert äktenskap. /Marie-Emilly